Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. Η πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει νέα F-35. Οι ελληνικές προσδοκίες

Η αποτίμηση του ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη-Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ακούει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκθέτει τις ελληνικές θέσεις και τα F-35 να πέφτουν στο τραπέζι.

Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε…ορμητικά. Μπορεί οι δύο πλευρές να είχαν συμφωνήσει στο να μην γίνει συνέντευξη Τύπου, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, όμως, μετέτρεψαν την πρώτη, καθιερωμένη συνομιλία που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στο τζάκι του Λευκού Οίκου σε άτυπη συνέντευξη Τύπου, παρόντος του κ. Μητσοτάκη.

Αυτό, βεβαίως, δεν στέρησε από

τον Έλληνα πρωθυπουργό τη δυνατότητα να πει αυτά ου ήθελε, παρεμβαίνοντας, μάλιστα, και σε δύο σημεία επί των λεγομένων του κ. Τραμπ, προκειμένου να καταστήσει σαφή τη θέση του. «Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τα F-35, τα αεροπλάνα που η Ελλάδα έχει βάλει στο μάτι.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όταν έγινε λόγος για τη στάση της Τουρκίας, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά ενώ ο κ. Τραμπ επιδιδόταν σε μια άσκηση ισορροπίας. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι χρειάζεται και η αμερικανική υποστήριξη, προκειμένου να υποδαυλίζονται δραστηριότητες που προκαλούν «ανάφλεξη και δεν προάγουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, αλλά και οι διευρυμένες συζητήσεις, παρόντων του Αμερικανού αντιπροέδρου Μαικ Πενς, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, σε εξαιρετικό κλίμα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Τραμπ εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στις εναρκτήριες δηλώσεις.

Δεν είναι μυστικό, την ίδια ώρα, ότι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Ντόναλντ Τραμπ είχε έναν αυτόνομο βηματισμό, πολλές φορές εκπέμποντας και σε άλλο μήκος κύματος σε σχέση με αυτό του State Department. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι χθες και ο κ. Τραμπ δεν προέβη σε καμία αναφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Εν προκειμένω, φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εναρμόνισε τον βηματισμό του με αυτόν του Αμερικανικού establishment και δεν δυναμίτισε την κουβέντα ήδη από την αρχή. Κρίσιμη, δε, ήταν και η παρουσία του κ. Πομπέο στις διευρυμένες συζητήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr.

Εν προκειμένω, με βάση τις συζητήσεις που έγιναν, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο μετά το τέλος της συνάντησης για «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής», κάτι που συνιστά ένα «νεύμα» για την εναρμόνιση αντίληψης Τραμπ-State Department για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο ίδιος έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν θα επιδειχθεί καμία ανοχή σε παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για τις πάγιες ελληνικές θέσεις που εξήγησε ο πρωθυπουργός αναλυτικά στον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με βάση αυτές εντός του Λευκού Οίκου έχει τη δική της βαρύτητα ενόψει και των επικείμενων εξελίξεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τι θα γίνει με τα F-35

Αν κάτι είναι άκρως ενδιαφέρον, είναι η σαφής πλέον πρόθεση της Ελλάδας να παραλάβει μια νέα μοίρα μαχητικών F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας. Η υπόθεση φαίνεται πως είναι προχωρημένη πέραν του επιπέδου της σκέψης. Το κόστος είναι σημαντικό, αν και μένει να φανεί για πόσα αεροσκάφη μιλάμε, καθώς τόσο η προμήθεια όσο και το κόστος λειτουργίας τους είναι υψηλό. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, το έθεσε μπροστά στις κάμερες, ενώ και στο Atlantic Council, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι Αμερικανοί εταίροι θα λάβουν υπόψιν τους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Πρακτικά και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ολοκληρώνεται προς το τέλος του 2023, αλλά και με βάση τις δυνατότητες παραγωγής των αεροσκαφών, ο στόχος είναι η όποια προμήθεια να γίνει το 2024. Πρόκειται για τα αεροπλάνα των οποίων την πώληση στην Τουρκία έχει «μπλοκάρει» η αμερικανική Γερουσία.

Τα ραντεβού σε Γερουσία και State Department

Μετά τον Λευκό Οίκο, πλούσια σε επαφές θα είναι και η δεύτερη μέρα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ραντεβού με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με δύο εξαιρετικά σημαντικούς γερουσιαστές για την Ελλάδα να δίνουν το παρών, μεταξύ άλλων: τον Δημοκρατικό Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει και στην Αθήνα, και τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Ρούμπιο. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν καίριο ρόλο και στο project του EastMed, ενώ κρατούν σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα δει το προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων και φυσικά την επικριτή του Τραμπ, Νάνσι Πελόζι, ενώ θα συμμετάσχει σε γεύμα με μέλη της ομογενειακής κοινότητας και θα δει το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου επενδυτές που φτάνουν στην Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν μαζί του. Κορωνίδα της ημέρας, όμως, θα είναι το γεύμα που διοργανώνουν, από κοινού, προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στο State Department, με την παρουσία περίπου 300 προσωπικοτήτων, μελών της Γερουσίας, διπλωματών κ.ο.κ., με τον πρωθυπουργό να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με πολλούς από αυτούς σε πιο χαλαρό κλίμα.

View this post on Instagram

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών @realdonaldtrump στον Λευκό Οίκο. Η στρατηγική σχέση ΕλλάδαςΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της και προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωσή της, ειδικά στους τομείς της άμυνας και των επενδύσεων.

A post shared by Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_) on Jan 7, 2020 at 4:18pm PST

Πηγή: reader.gr

The post Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. Η πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει νέα F-35. Οι ελληνικές προσδοκίες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα