Το αεροφωτογραφικό Φάντομ που συνετρίβη στην Πίνδο και έγινε αξιοθέατο. Δείτε από ψηλά που βρίσκεται

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2001, όταν το Αεροφωτογραφικό RF4-E πετούσε σε χαμηλό ύψος συνοδευόμενο από δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος, σε επιχείρηση φωτογράφισης της περιοχής.

Το φάντομ όταν κατέπεσε σε ορεινή, δύσβατη περιοχή, χωρίς ευτυχώς οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης (σμηναγός) Κωνσταντίνος Γιαννούλης και ο συγκυβερνήτης (υποσμηναγός) Σωτήρης Μαγκώτσιος, να διατρέξουν τον κίνδυνο, αφού πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης.

Κάτοικοι της Καλογριανής κοντά στην Καλαμπάκα, προσέτρεξαν για βοήθεια στους δύο πιλότους, τους

οποίους και βρήκαν μετά από λίγα λεπτά τραυματισμένους και σε μικρή απόσταση τον έναν από τον άλλον. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγες ώρες αργότερα η διάσωσή τους από ελικόπτερο Super Puma.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 110 Πτέρυγα Μάχης, που εδρεύει στη Λάρισα.

Η πτώση του έγινε αντιληπτή έπειτα από μία ώρα από τους δεκάδες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αμέσως ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νομού Τρικάλων, προκειμένου να υπάρξει τάχιστη κινητοποίηση των σωστικών δυνάμεων, καθώς οι δύο πιλότοι έπεσαν σε δασώδη πλαγιά, καλυμμένη με παχύ χιόνι.

Το αεροσκάφος έπεσε κοντά στην Καλογριανή. Είναι ορεινό χωριο της Πίνδου χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.

Phantom RF4-E  

Τα RF4-E και η 348 ΜΤΑ έχουν αποστολή την αναγνώριση και αεροφωτογράφηση στόχων. Οι αποστολές περιελάμβαναν τη φωτογράφηση μιας περιοχής ενδιαφέροντος ημέρα και νύχτα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης περιελάμβανε το σενάριο της φωτογράφησης ενός στόχου όταν αυτός είχε ήδη προσβληθεί, προκειμένου να κριθεί η επιτυχία ή μη της επιχείρησης.

Τα ελληνικά RF4-E διαθέτουν εντυπωσιακή κάμερα μακράς ακτίνας LOROP (Long Range Oblique Photography) KS-127A, που έχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από μεγάλη εστιακή απόσταση. Διέαθέτουν επίσης και σύστημα αναγνώρισης υπερύθρων AAD-5, καθώς και το γαλλικό σύστημα ASTAC, που καταγράφει την ηλετρομαγνητική ενέργεια. Έτσι προσδιορίζεται η ακριβής θέση του στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το παλαιότερο δόγμα φωτοαναγνώρισης της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) από την εποχή του Πολέμου στο Βιετνάμ, που συνοψιζόταν στο ρητό «Alone, Unarmed, Unafraid», τα ελληνικά RF-4E έφεραν βλήματα AIM-9 Sidewinder και σύστημα αυτοπροστασίας αποτελούμενο από δέκτη προειδοποίησης ραντάρ ALR-91 και εκτοξευτή αερόφυλλων ALE-47.

Πηγή βίντεο : Up Stories – Παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Φώτης Πάσσος

The post Το αεροφωτογραφικό Φάντομ που συνετρίβη στην Πίνδο και έγινε αξιοθέατο. Δείτε από ψηλά που βρίσκεται appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα