Το «καταραμένο» γήπεδο, όπου έγιναν δυο τραγωδίες σε διάστημα 70 χρόνων με δεκάδες νεκρούς οπαδούς και εκατοντάδες τραυματίες

Το στάδιο Irbox είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται στη Γλασκώβη και είναι η έδρα των Rangers.
Η ιστορία του είναι μεγάλη, αλλά στιγματίζεται από δύο τραγωδίες που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η πρώτη τραγωδία σημειώθηκε στις 5 Απριλίου του 1902, στον αγώνα Σκωτία-Αγγλία. Ξαφνικά κι ενώ ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη, μια ξύλινη εξέδρα, που μόλις είχε κατασκευαστεί, κατέρρευσε εξαιτίας της δυνατής βροχής το προηγούμενο βράδυ. Εκατοντάδες φίλαθλοι έπεσαν από ύψος 12 μέτρων.

Συνολικά 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 517 τραυματίστηκαν.
Η τραγωδία σημειώθηκε στο 51ο λεπτό του αγώνα ο οποίος όμως συνεχίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική έξοδος των φιλάθλων και ο συνωστισμός που θα παρεμπόδιζε τη διάσωση.

Όμως, οι δύο σύλλογοι ακύρωσαν το αποτέλεσμα του αγώνα, ο οποίος επαναλήφθηκε έναν μήνα μετά στο Villa Park του Μπέρμιγχαμ.
Όλα τα έσοδα προσφέρθηκαν σε ένα ταμείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της τραγωδίας.
Το 1963 εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια της σκάλας στην εξοδο 13 του σταδίου, που βρίσκεται κοντά σε σταθμό του μετρό.
Το 1961 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν πέφτοντας από τη σκάλα, ενώ το 1967 και το 1969, πολλοί φίλαθλοι τραυματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Μέχρι τότε οι Rangers είχαν δαπανήσει συνολικά 150.000 λίρες για συντήρηση, ένα πολύ σημαντικό ποσό για την εποχή.

Πρωτοσέλιδο της Sunday Mail αφιερωμένο στην τραγωδία

Το μακελειό του 1971 

Παρ’ όλα αυτά ήρθε μια μεγαλύτερη τραγωδία.
Στις 2 Ιανουαρίου 1971, έπαιζαν Celtic και Rangers. Τον αγώνα παρακολουθούσαν πάνω από 80.000 φίλαθλοι.
Οι οπαδοί των Rangers άρχισαν να φεύγουν πριν λήξει το ματς απογοητευμένοι επειδή στο 90′ η Celtic έβαλε το πρώτο γκολ του αγώνα.
Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι στις καθυστερήσεις οι Rangers θα ισοφάριζαν.

Όμως, την ώρα που οι φίλαθλοι κατέβαιναν την σκάλα 13, φαίνεται πως ένα παιδάκι το οποίο ήταν ανεβασμένο στους ώμους του πατέρα του έπεσε και δημιουργήθηκε το φαινόμενο ντόμινο με τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν, να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός, καθώς 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκ των οποίων πολλά παιδιά. Το μικρότερο μόλις 8 χρόνων.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από ασφυξία, με τις σορούς να βρίσκονται η μία πάνω στη άλλη. Περισσότεροι από 200 οπαδοί τραυματίστηκαν.
Η τραγωδία οδήγησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους.

Η ανακατασκευή του γηπέδου κατά τα γερμανικά πρότυπα

Το 2001 τοποθετήθηκε μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων

Τον Φεβρουάριο του 1971, ο δικαστής της Σκωτίας Λόρδος Wheatley κλήθηκε να διενεργήσει έρευνα. Τα ευρήματά του δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 1972, αποτέλεσαν τη βάση του οδηγού για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1973.

Τα γεγονότα του ΄71 είχαν ως αποτέλεσμα την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή του Ibrox, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή Willie Waddell, ο οποίος επισκέφθηκε το Westfalenstadion της Μπορούσια Ντόρτμουντ για να μελετήσει τις προδιαγραφές ασφάλειας του γηπέδου.

Μετά από τριετή εργασία ανακατασκευής – τα τρία τέταρτα του Irbox αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα καθίσματα και μετατράπηκε σε στάδιο 44.000 δυναμικότητας.
Τη δεκαετία του 1990 έγιναν περαιτέρω εργασίες και αυξήθηκε η χωρητικότητα του σταδίου σε 50.000 θέσεις.

Για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή του 1971 υπήρχε μόνο μια μικρή πλακέτα στη γωνία του σημείου, που θύμιζε ότι 66 φίλαθλοι σκοτώθηκαν .
Ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου του 2001, στην τριακοστή μαύρη επέτειο της τραγωδίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μεγαλύτερου μνημείου στη γωνία της κεντρικής βάσης Bill Struth και της οδού Copland Road Stand.
Στο μνημείο είναι τοποθετημένες μπλε πλάκες που εμφανίζουν τα ονόματα των νεκρών και στα τρία τραγικά συμβάντα.

Διαβάστε:Πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο και έπεσε νεκρός από φωτοβολίδα που του καρφώθηκε στον λαιμό. Που κατέληξε η δικαστική έρευνα για τον θάνατο του άτυχου καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα πριν από 30 χρόνια στο Αλκαζάρ (βίντεο)

«Η τρομερή κατάρα του τράγου». Η ιστορία του Έλληνα που «καταράστηκε» την ομάδα του Σικάγο, επειδή έδιωξαν από το γήπεδο τον τράγο του! Η διάσημη κατάρα της Αμερικής κρατάει πάνω από 100 χρόνια

The post Το «καταραμένο» γήπεδο, όπου έγιναν δυο τραγωδίες σε διάστημα 70 χρόνων με δεκάδες νεκρούς οπαδούς και εκατοντάδες τραυματίες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα