Το μεσαιωνικό χωριό – κάστρο της Χίου με τα μαστιχόδεντρα. Πως βγήκε η ονομασία του από το «ελάτε, ελάτε» που φώναζαν (drone)

Εικοσιτέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, κτισμένο σε ημιορεινή περιοχή βρίσκεται το μικρό χωριό Ελάτα. Είναι ένα από τα 22 χωριά της νότιας Χίου, όπου καλλιεργείται το μαστιχόδεντρο, από όπου εξάγεται η μαστίχα.

Οι κάτοικοι της Ελάτας στο τοπικό ιδίωμα ονομάζονταν Λατούσοι. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη θάλασσα σε αντίθεση με τους κατοίκους της βόρειας Χίου που επειδή δεν καλλιεργούσαν μαστιχόδεντρα και εξαιτίας του άγονου εδάφους στράφηκαν προς την ναυτιλία.

Όπως και τα άλλα μεσαιωνικά χωριά της Χίου δημιουργήθηκε

μετά την κατάκτησή της από τους Γενουάτες το 1346. Η Ελάτα έχει μορφή «χωριού-κάστρου», η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων.

Στη μέση υπήρχε ο κεντρικός πύργος, μία μικρή πλατεία και γύρω ο οικισμός ως ένα συμπαγές συγκρότημα, που οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών σχημάτιζαν το τείχος. Ενωμένα στο ύψος του πρώτου ορόφου είναι και τα σπίτια, αφήνοντας από κάτω τα στενά δρομάκια, που σχηματίζουν πολλές φορές μικρές σήραγγες.

Οι στενοί δρόμοι σχηματίζουν μικρές σήραγγες στο χωριό

Για τη δημιουργία του χωριού συνενώθηκαν μικροί βυζαντινοί οικισμοί, από τους οποίους σώζονται τα ονόματα Αγ. Μακάριος, Αγία Ειρήνη, Πηγάδι, Άγιος Μαρδάς, Αρμοβέσσα, Κεραμειό, Χωρή, Μητρόθια, Αλμυρός, Αγία Παρασκευή.
Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του χωριού οφείλεται στο «ελάτε, ελάτε», που φώναζαν στους κατοίκους των γύρω οικισμών για να μπουν στο καστροχώρι, όταν από τις βίγλες τους ειδοποιούσαν ότι πλησίαζαν οι πειρατές. Σήμερα διασώζεται μεγάλο μέρος της φρουριακής μορφής και η ονομασία των δύο πυλών, «Έξω πόρτα» και «Κάτω πόρτα», ενώ αναγνωρίζονται τα σημεία που βρίσκονταν οι τέσσερις από τους πέντε περιφερειακούς πυργίσκους.

Ο κεντρικός πύργος γκρεμίστηκε το 1902 για να φτιαχτεί ο σημερινός ενοριακός ναός της Αγίας Τριάδας, o οποίος ξεχωρίζει από κάθε γωνιά του χωριού. Δίπλα βρίσκεται η παλιά μικρή χωριοκκλησιά του 14ου – 15ου αιώνα, ο Άγιος Ιωάννης, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν πάνω από είκοσι εκκλησίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες το παλαιότερο ξωκκλήσι της Χίου είναι ο Άγιος Μακάριος. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης – «Ελατούσενας», που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, υπάρχει παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.

Το ηλιοβασίλεμα στην Ελάτα μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη

Η Ελάτα είναι η γενέτειρα του ποιητή Γ. Βερίτη (Αλεξάνδρου Γκιάλα), το σπίτι του οποίου σώζεται αναπαλαιωμένο κατά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το φυσικό επίνειο της Ελάτας είναι ο όρμος Αγία Ειρήνη με το ομώνυμο ξωκκλήσι, σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό.

Δείτε την εντυπωσιακή πτήση πάνω από το χωριό Ελάτα της Χίου

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot schoolΔιαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Τα μαστιχόδεντρα ζουν 100 χρόνια. Μια εντυπωσιακή πτήση πάνω από τις καλλιέργειες που δεν ευδοκιμούν παρά μόνο σε μια μικρή περιοχή της Νότιας Χίου (βίντεο drone) 

The post Το μεσαιωνικό χωριό – κάστρο της Χίου με τα μαστιχόδεντρα. Πως βγήκε η ονομασία του από το «ελάτε, ελάτε» που φώναζαν (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα