Το πτυχίο απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό και τον μισθό των κληρικών. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τους κληρικούς.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με επιστολή της προς τους τομεάρχες Παιδείας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζήτησε συνεργασία και διάλογο για το νέο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα έχει τον τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών». Θα ακολουθήσουν επαφές με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, όπως η ΟΛΜΕ,

η οποία αναμένει να λάβει το κείμενο για να τοποθετηθεί.

Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Τη Δευτέρα 28/06 στις 19:00, θα παρουσιαστούν ζωντανά από την Υπουργό Παιδείας και τον Πρωθυπουργό τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου.

Ένα από τους πυλώνες του νομοσχεδίου θα αφορά την εκκλησιαστική εκπαίδευση.
Οι νέες διατάξεις θα είναι εκσυγχρονιστικές σχετικά με την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Αρχικά, η Υπουργός Παιδείας θα προχωρήσει σε συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που λειτουργούν σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.
Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν μόνο σε Αθήνα και Κρήτη. Παράλληλα, τα προγράμματα ιερατικών σπουδών θα μειωθούν σε δύο από τέσσερα.

Οι προϋποθέσεις και οι μισθοί των κληρικών

Το νομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές και στις προϋποθέσεις για τη μισθοδότηση των κληρικών.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.
Έτσι, όσοι έχουν αποφοιτήσει από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο δεν θα μισθοδοτείται. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.

Η πρώτη αντίδραση της Εκκλησίας

Σχετικά με τις ανακοινώσεις για το νέο νομοσχέδιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση.

«Σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε συνοδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, η οποία επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χθες το μεσημέρι.

Η αντιπροσωπεία μετέβη προκειμένου:

Α) Να την ευχαριστήσει επειδή, συμμεριζόμενη την αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και την ίδρυση και λειτουργία των από πολλών ετών αναμενομένων μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών, των οποίων την ίδρυση είχε αποφασίσει κατά τα έτη 2014 και 2017 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προχώρησε στην κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών.

Β) Να επιδώσει προς την κ. Υπουργό επιστολή της Ιεράς Συνόδου διά της οποίας γνωρίζει τις αποφάσεις Της περί:

α) τροποποιήσεως της προγενεστέρας από 20ής Απριλίου ε.έ. Αποφάσεώς Της ως προς την συζήτηση του Νομοσχεδίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου ε.έ. και τούτο λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ήδη γενομένη παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο και την εντός των προσεχών ημερών κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και την εκπεφρασμένη βούληση της Πολιτείας, σε ανώτατο μάλιστα κυβερνητικό επίπεδο, για τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Πατρίδος μας, καθώς και την θέσπιση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής», με προφανή συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο μη εισαγωγής νέων φοιτητών στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες,

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

β) συμφωνίας, επί της αρχής, με το «Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση», εφ᾿ όσον ως προς το μεγαλύτερο μέρος του (άρθρα 1-60), το οποίο αφορά στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, έχει ήδη αποφανθεί το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τα έτη 2014 και 2017, και

γ) καταθέσεως δεκατεσσάρων (14) συγκεκριμένων προτάσεων προς την Κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν σε τροποποίηση διατάξεων του εν θέματι Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, της Τριμελούς Επιτροπής για τις Α.Ε.Α. και των Υπομνημάτων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».

Οι βασικοί πυλώνες του νέου νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι 4 βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα σχολεία θα είναι οι εξής:

1) Η μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας, καθώς η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι άμεσα συναρτώμενη με το βαθμό αποκέντρωσής τους, τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες.

2) Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

3) Οι δομές εκπαίδευσης, για την περαιτέρω συμβολή τους στην αποτελεσματική υποστήριξη του σχολείου.

4) Η εκκλησιαστική εκπαίδευση, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Με πληροφορίες από: Iefimerida 
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ Γιάννη. Γιατί η εκκλησία αφόριζε τους πολίτες και καθαιρούσε τους ιερείς που ακολουθούσαν το πανάρχαιο έθιμο 

The post Το πτυχίο απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό και τον μισθό των κληρικών. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και την εκκλησιαστική εκπαίδευση appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ϋπόθεση, Παιδεία,ypothesi, paideia