Το σχεδιάγραμμα της δίκης της Χρυσής Αυγής και η επόμενη μέρα. Τι σηματοδοτεί η αθώωση και τι η καταδίκη των μελών της οργάνωσης

Μετά από 5 χρόνια και 6 μήνες, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται.

Σήμερα,7 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται η τελική απόφαση της δικαστικής έδρας, την οποία καλούνται να λάβουν οι τρεις τακτικοί δικαστές της σύνθεσης. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.

Ο δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής,

Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στη «Μηχανή του Χρόνου» και ανέλυσε τι διακυβεύεται από την ετυμηγορία και ποιο είναι το σχεδιάγραμμα της δίκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης: «Το σημαντικότερο ζήτημα που περιμένουμε από την απόφαση είναι εάν θα δεχτεί το δικαστήριο ότι η ΧΑ αποτελεί εγκληματική οργάνωση, διότι αυτό είναι το κύριο θέμα της δίκης. Έχουν αναδειχθεί δύο νομικές γραμμές, τις οποίες αντιπαλεύουμε στη δίκη από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος. Η μία είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι τα διάφορα εγκληματικά περιστατικά που συνεξετάστηκαν αποτελούν τυχαία, μεμονωμένα και ασύνδετα συμβάντα, τα οποία δεν έχουν εκπορευτεί από την ΧΑ και συνεπώς δεν έχει καμία ευθύνη η ίδια η οργάνωση.

Αυτό το υποστηρίζουν οι ίδιοι οι συνήγοροί τους και η εισαγγελέας της έδρας. Και η δεύτερη γραμμή είναι ότι όλες αυτές οι πράξεις που συνεκδικάζονται, όλες όσες διερευνήθηκαν και πάρα πολλές άλλες ακόμα, ήδη από το 1992, εκατοντάδες εγκληματικές πράξεις, αποτελούν ενέργειες που έχουν τελεστεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και προς υλοποίηση των σκοπών της. Αυτό υποστηρίζει η Πολιτική Αγωγή, αυτό τεκμηριώνεται από το αποδεικτικό υλικό. Συνεπώς, είναι τεράστιο αυτό που διακυβεύεται από την τελική απόφαση.

Στην πρώτη περίπτωση οι ευθύνες θα περιοριστούν στα εκτελεστικά όργανα, όπως θα συνέβαινε αν οι δίκες διεξάγονταν μεμονωμένα. Στη δεύτερη περίπτωση, θα κατανεμηθούν ανάλογα σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας της ηγεσίας και θα κοπεί «η κεφαλή της λερναίας ύδρας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κώστα Παπαδάκη στη «ΜτΧ»διάγραμμα του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις ανακοινωθεί η απόφαση 

Για το πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της εκδίκασης  η απάντηση ήταν σαφής: «Είναι προφανές ότι αν η απόφαση είναι αθωωτική, εκπέμπεται άμεσα ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ανοχής προς όλες τις μιμήσεις των επίδοξων υμνητών της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο προς την ίδια. Εάν αντίθετα έχουμε μια καταδικαστική απόφαση, σημαίνει ότι επισφραγίζεται η επιτυχία όλων μας να θέσουμε τέρμα στη νομιμότητα της παρακρατικής και εγκληματικής ναζιστικής βίας.

Ποτέ δεν είχαμε την αυταπάτη ότι με μια δικαστική απόφαση θα λυθεί το θέμα του φασισμού. Ο φασισμός είναι πολιτικό φαινόμενο, η πολιτική του ρατσισμού και του φασισμού δεν έχει ως αποκλειστική στέγη τη Χρυσή Αυγή, υπάρχουν πολλοί επίδοξοι μιμητές. Την δίκη και το αποτέλεσμά της δεν είναι ανάγκη ούτε να το υπερτιμάμε ούτε να το υποτιμάμε. Η υπερτίμηση είναι να πεις ότι με μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση «ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό«. Υποτίμηση είναι να πεις «και να καταδικαστούν δεν έγινε τίποτα, αφού έτσι κι αλλιώς κάποιοι άλλοι θα υπάρξουν«. Η καταδίκη είναι ένας παράγοντας όχι ικανός αλλά αναγκαίος. Έχοντας αυτό το μέτρο, δεν κινδυνεύουμε να έχουμε την οποιαδήποτε αυταπάτη

Διαβάστε επίσης: «Αίμα,Τιμή…». Πώς δημιουργήθηκε το σύνθημα της χιτλερικής νεολαίας, που σε όλη την Ευρώπη δηλώνει τον νεοναζισμό …

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση αυτών των πέντε ετών ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η δίκη δεν αποτελεί ένα κινηματογραφικό γεγονός στο οποίο θα μπορούσα να απομονώσω στιγμές. Είναι μια διαρκής προσπάθεια και ο απολογισμός της αναμετριέται με πιο συνολικές εικόνες. Ωστόσο για την οικονομία της συζήτησης θα ξεχώριζα πέντε ζητήματα.

Η Πολιτική Αγωγή κατάφερε να πετύχει τη συνεκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων και να δημιουργήσει μια δίκη, όχι μόνο με τα εκτελεστικά όργανα, αλλά και με ολόκληρη την ηγεσία.

Έδωσε τη μάχη και κατάφερε να έχει δικαίωμα να παρίσταται και να έχει λόγο εφ’ όλης της ύλης για την εγκληματική οργάνωση και όχι μόνο για τις επιμέρους ενέργειες.

Πάλεψε ενάντια στην περιθωριοποίηση της δίκης στον Κορυδαλλό και για την επιτάχυνση της μεταφοράς της στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σήμαινε και την απαλλαγή των δικαστών από άλλες υποχρεώσεις για να διεξάγεται γρήγορα.

Εξίσου σημαντική ήταν η μάχη της δημοσιότητας. Δεν περιοριστήκαμε στους 4 τοίχους του δικαστηρίου, αλλά ήμασταν χέρι χέρι με το αντιφασιστικό κίνημα, σε καθημερινές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, ενημερωτικές συζητήσεις και άλλα σχετικά. Διότι εμείς είμαστε η φωνή αυτού του κινήματος στο δικαστήριο. Πετύχαμε, έστω και αργά, να στρέψουμε τα φώτα της δημοσιότητας στη δίκη τα δύο τελευταία χρόνια.

Τέλος μετράμε στις επιτυχίες μας το γεγονός ότι ήδη κατά τη διάρκεια της δίκης, η Χρυσή Αυγή και απομονώθηκε πολιτικά από τον κόσμο και εκπαραθυρώθηκε από τη Βουλή, περιοριζόμενη στο 1/3 της εκλογικής δύναμης που είχε πριν αρχίσει η δίκη.

Τα Τάγματα Εφόδου ελαχιστοποίησαν τις δράσεις τους και η ναζιστική οργάνωση διασπάται καθώς «τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι, το οποίο βουλιάζει«. Όλα αυτά, θεωρώ ότι πρέπει να επισφραγιστούν με την δικαίωση των θυμάτων και την τιμωρία των ενόχων. Με πρωταρχικό ζήτημα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Κουντούρη

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ

The post Το σχεδιάγραμμα της δίκης της Χρυσής Αυγής και η επόμενη μέρα. Τι σηματοδοτεί η αθώωση και τι η καταδίκη των μελών της οργάνωσης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα