«Βουτιά» μέσα στο μεγάλο φουγάρο της Μεγαλόπολης που υψώθηκε τη δεκαετία του ΄70. Πώς η παραγωγή λιγνίτη οδήγησε στο τέλος 400 μικρών εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε από ψηλά τη μονάδα της Αρκαδίας (βίντεο)

Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί ένα από πιο σημαντικά ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας. Από τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκαν δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, μέσω της εξόρυξης λιγνίτη.

Η παραγωγή λιγνίτη στην Αρκαδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

To 1970 κατασκευάστηκαν δύο όμοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 125MW η καθεμία, που χρησιμοποιούσαν

ως πρώτη ύλη τον λιγνίτη.

Κοιτάσματα λιγνίτη στην περιοχή της Αρκαδίας

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κατασκευάστηκε το 1889 στην Αθήνα από την «Γενική Εταιρεία Εργοληψιών«. Τα επόμενα χρόνια, πολλές εταιρείες ηλεκτρισμού από το εξωτερικό έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1922, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε και κατοχύρωνε την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το 1929 είχαν ηλεκτροδοτηθεί πάνω από 250 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι πολυάριθμες μικρές ιδιωτικές ή δημοτικές εταιρείες, που είχαν ξεπεράσει τις 400, ωστόσο, προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 1932, η ελληνική κυβέρνηση χορήγησε άδεια σε ιδιώτες για ηλεκτρική εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Στα τέλη του 1950 ξεκίνησαν συστηματικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή.

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης λειτουργούν τα ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων.

Πριν από πολλά χρόνια και σύμφωνα με μελέτες στο λεκανοπέδιο της Αρκαδίας υπήρχε μια τεράστια λίμνη. Εξαιτίας γεωλογικών διαμορφώσεων, με το πέρασμα των χρόνων, στον βυθό τη λίμνης συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες οργανικών υλών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το οργανικής προέλευσης πέτρωμα του λιγνίτη.
Βασικό στοιχείο είναι ο άνθρακας, ο οποίος και αποτελεί και ένα εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμο προϊόν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 1970, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και η λειτουργία ατμοηλεκτρικού σταθμού. Κατασκευάστηκαν δύο όμοιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 125 MW η καθεμία, που χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη τον λιγνίτη. Το 1975 λειτούργησε η τρίτη μονάδα παραγωγής ρεύματος και το 1991 τέθηκε σε λειτουργία η 4η μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής.

Αναπόφευκτη επίδραση στο περιβάλλον

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης λειτουργούν τα ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων. Καθώς η εξόρυξη του λιγνίτη πραγματοποιείται με επιφανειακές εκσκαφές, τα υπαίθρια ορυχεία έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε γειτονικούς οικισμούς ή να δημιουργήσουν νέους.
Πολλά σπίτια κατεδαφίστηκαν και σταδιακά η πολεοδομία της περιοχής άλλαξε δραστικά.

Οι κουβέντες και οι απόψεις στην περιοχή υπήρξαν πολλές. Άλλοι υποστήριζαν ότι το έργο θα έφερνε ευημερία και πρόοδο και άλλοι ότι οι καμινάδες θα ήταν η ταφόπλακα τους.

Η έντονη δραστηριότητα με τις εντατικές εξορύξεις επέφεραν αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και επηρέασαν το μικροκλίμα της περιοχής. Οι κύρια πηγή υποβάθμισης προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα, του θείου και του αζώτου που συμβάλλουν στο φωτοχημικό νέφος. Όσοι κατάφεραν να βρουν δουλειά στην ΔΕΗ παραμένουν στην περιοχή και υπερασπίζονται την λειτουργία της μονάδας, οι υπόλοιποι σιγά σιγά εγκαταλείπουν την περιοχή αφού η οποιαδήποτε αγροτική εργασία καθίσταται ανώφελη αφού τα προϊόντα του κάμπου πια δεν έχουν καμία αξία.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school.

Στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης δεν θα είναι πια εκμεταλλεύσιμο για την λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
Το ένα εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς μηχανισμό αποθείωσης ενώ στο άλλο ο μηχανισμός υπολειτουργεί.
Άμεσο πλάνο των επόμενων χρόνων είναι η κατασκευή και η λειτουργία εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκού πάρκου και μονάδας φυσικού αερίου.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο drone του συνεργάτη της «Μηχανής του Χρόνου», «UpDrone», πάνω από τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας:

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πως εντοπίστηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση το βυθισμένο σπήλαιο με τους σταλαγμίτες. Δείτε το θαύμα της φύσης όπως το κατέγραψαν οι δύτες στην Αρκαδία (φωτο και βίντεο)…

The post «Βουτιά» μέσα στο μεγάλο φουγάρο της Μεγαλόπολης που υψώθηκε τη δεκαετία του ΄70. Πώς η παραγωγή λιγνίτη οδήγησε στο τέλος 400 μικρών εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε από ψηλά τη μονάδα της Αρκαδίας (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα