Βρέθηκε μετά από 50 χρόνια το μπαλάκι του γκολφ που είχε χτυπήσει ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ στη Σελήνη. Τι έδειξε η ειδική επεξεργασία των εικόνων (βίντεο)

Μετά από μισό αιώνα παραμένει ακόμη η πιο εντυπωσιακή βολή στην ιστορία του γκολφ, κυρίως λογω της τοποθεσίας της, που ήταν το φεγγάρι. 

Στις 6 Φεβρουαρίου 1971, ο διοικητής του Apollon 14, Άλαν Σέπαρντ έφτασε στη Σελήνη μαζί με το πλήρωμά του.
Ο αστροναύτης όμως έγραψε ιστορία και για ακόμη ένα λόγο.
Έπαιξε γκολφ στην επιφάνεια του φεγγαριού, χρησιμοποιώντας δύο μπάλες του γκολφ

μία μπάλα χάθηκε, αλλά η΄αλλη βρέθηκε μετά από 50 χρόνια. Η μπάλα βρέθηκε μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που είχε προσεδαφιστεί το πλήρωμα του Apollo 14, παρά τη δήλωση του Σέπαρντ που είχε πει ότι η μπάλα θα βρεθεί «μίλια και μίλια μακριά».

Έπειτα από 50 χρόνια και μέσω ειδικής επεξεργασίας της εικόνας από το βίντεο, εντοπίστηκε το μπαλάκι του γκολφ.
Η διαδικασίας της ανάλυσης των εικόνων άρχισε πριν από λίγες εβδομάδες και η σύγχρονη τεχνολογία δεν απογοήτευσε τους ειδικούς.
Ο Άντι Σόντερς, ειδικός στην ανάλυση, βελτίωσε την εικόνα του βίντεο και ανακάλυψε πως η πρώτη μπάλα κατέληκε 24 γιάρδες από το σημείο που τη χτύπησε ο Σέπαρντ, ενώ η δεύτερη, χαμένη μπάλα, έφτασε τις 40 γιάρδες.

Μετά από ανάλυση των εικόνων, εντοπίστηκαν οι δύο μπάλες του γκολφ που χτύπησε στη Σελήνη ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ. NASAΚάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μαςΈνα πρωτότυπο μπαστούνι του γκολφ

Για τις βολές ο Άλαν Σέπαρντ δεν χρησιμοποίησε ένα μπαστούνι του γκολφ, αλλά ένα ειδικό εργαλείο εξόρυξης, που είχε το πλήρωμα για τη συλλογή δειγμάτων από τους βράχους της Σελήνης. Αν συλλογιστεί κανείς το βάρος της στολής που φορούσαν οι αστροναύτες, στην πραγματικότητα ο Σέπαρντ μπορούσε να κουνήσει ελάχιστα και με το ένα χέρι το εργαλείο για να χτυπήσει τη μπάλα του γκολφ. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι οι δύο μπάλες δεν πήγαν μακριά, αλλά φυσική και τη χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης.

Το εργαλείο εξόρυξης που ο Σέπαρντ χρησιμοποίησε ως μπαστούνι του γκολφ. Smithsonian

«Θα προκαλούσα οποιονδήποτε παίκτη γκολφ του συλλόγου να πάει στο ίδιο σημείο στο Φεγγάρι και να προσπαθήσει να χτυπήσει με ένα σίδερο, με το ένα χέρι και σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Σόντερς στο «BBC». «Και βέβαια να φοράει τη στολή του αστροναύτη, το κράνος και τα παχιά γάντια. Θυμηθείτε επίσης ότι υπήρχε μικρή βαρύτητα για να τραβήξετε το κεφάλι προς τα κάτω, για να κοιτάξετε την μπάλα. Το γεγονός ότι ο Σέπαρντ έφτασε σε επαφή και κτύπησε την μπάλα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό», είπε ο Άντι Σόντερς.

Έπειτα από 50 χρόνια και μέσω ειδικής επεξεργασίας της εικόνας από το βίντεο, εντοπίστηκε το μπαλάκι του γκολφ. NASA

Το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποίησε ο Σέπαρντ το δώρισε στο μουσείο της Ένωσης Γκολφ των Ηνωμένων Πολιτειών. Δημιουργήθηκε επίσης αντίγραφο και δωρίστηκε στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον.

Από την άλλη, οι γεωλόγοι δεν αντιμετώπισαν με χαρά το παιχνίδι του γκολφ του Σέπαρντ.

Ο Άλαν Σέπαρντ. Wikimedia Commons

«Το παιχνίδι του γκολφ δεν ταιριάζει με τη νοοτροπία των γεωλόγων, διότι υπερκαλύπτει τη σημασία της αποστολής στον κρατήρα Cone», δήλωσε ο Ντον Βιλχεμς, της «US Geological Survey»,
Εκτός από το δείγμα βράχου των 9 κιλών που ονομάστηκε Big Bertha, ο γεωλόγος πρόσθεσε, «έχουμε λιγότερο από 1 κιλό βράχου – 962 g για να είμαστε ακριβείς – από αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό σημείο που έφτασαν οι αστροναύτες στη Σελήνη».

Πέρα από το παιχνίδι του γκολφ το πλήρωμα και ο Άλαν Σέπαρντ επέστρεψαν με περίπου 40 κιλά βράχου από τη Σελήνη.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

Με πληροφορίες από: BBC, Denver Post, Smithsonian
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ποιος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που τάφηκε στη Σελήνη. Η NASA αναγνώρισε τη συνεισφορά του στις αποστολές Apollo και το πάθος του για το διάστημα 

The post Βρέθηκε μετά από 50 χρόνια το μπαλάκι του γκολφ που είχε χτυπήσει ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ στη Σελήνη. Τι έδειξε η ειδική επεξεργασία των εικόνων (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα