AXIA Research: «Deep value play» η Lamda Development, τι «βλέπει» για EBITDA, ρευστότητα

«Deep value play» αμυντικού χαρακτήρα χαρακτηρίζουν τη μετοχή της Lamda Development οι αναλυτές της AXIA Research, σε flash note τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Όπως επισημαίνουν, η απόφαση επηρεάζει άμεσα τα τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της Lamda Development, τα οποία και παράγουν σχεδόν το 100% των λειτουργικών εσόδων της εταιρείας.

Ο

άμεσος αντίκτυπος της απαγόρευσης συνδέεται με i) τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ενοικιαστές (οι καταστηματάρχες θα καταβάλουν για Μάρτιο και Απρίλιο το 60% του ενοικίου τους) ii) προκαθορισμένα τέλη στάθμευσης iii) την απώλεια εσόδων από την ακύρωση προωθητικών και άλλων δραστηριοτήτων και iv) ενδεχόμενη στήριξη των καταστηματαρχών μέσω συνεισφοράς σε υποχρεώσεις κοινοχρήστων.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα, είναι πάρα πολύ νωρίς, όπως σημειώνεται, να υπάρξει οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν θα υπάρξουν καταστήματα που θα βάλουν λουκέτο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προσκομίζουν εγγύηση τράπεζας για ενοίκια έξι μηνών και αυτό διασφαλίζει την εισπραξιμότητά τους. Επισημαίνεται δε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία, οι ένοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα εμπορικά κέντρα λόγω της αυξημένης κίνησης που παρουσίαζαν σε σύγκριση με τα ανεξάρτητα καταστήματα. Σημειώνεται ακόμη ότι η πληρότητα των εμπορικών κέντρων είναι σήμερα κοντά στο 99% και, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει λίστα αναμονής με εν δυνάμει νέους ενοικιαστές. Επομένως, ακόμη κι αν κάποιες επιχειρήσεις κλείσουν οριστικά, ο αντίκτυπος θα έχει να κάνει, κυρίως, με τη μεταβατική περίοδο μέχρι να μπει νέος ένοικος.

Ως άμεση επίπτωση των πρόσφατων εξελίξεων, οι αναλυτές της AXIA Research επισημαίνουν ότι η εταιρεία έχει καθυστερήσει την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στο Ελληνικό (περίπου 150 εκατ. ευρώ) και να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενα δάνεια.

Λειτουργική κερδοφορία

Αρχικά, οι αναλυτές της AXIA Research υπολόγιζαν τα EBITDA από τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda να κλείσουν στο επίπεδο των 63,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Αν τώρα τα τρία εμπορικά κέντρα μείνουν κλειστά για έναν μήνα, ο αντίκτυπος στα EBITDA από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπολογίζεται γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ.

Αν i) τα εμπορικά κέντρα μείνουν κλειστά για 2 μήνες (η επίπτωση στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ) και ii) η κίνηση των επισκεπτών παραμείνει χαμηλή για την υπόλοιπη χρονιά (εξέλιξη που υπολογίζεται ότι μπορεί να επιφέρει πτώση της τάξης του 10% στα EBITDA σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου), η λειτουργική κερδοφορία των εμπορικών κέντρων για το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 52 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κερδοφορία είναι άμεσα συγκρίσιμη με τα επίπεδα κερδοφορίας του 2015, μίας δύσκολης χρονιάς για το ελληνικό λιανεμπόριο.

Χρηματοοικονομική θέση

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, η Lamda Development είχε ρευστότητα 66 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι τον Δεκέμβριο η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ, εν μέρει για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ και, επίσης, την πρώτη φάση της ανάπτυξης του έργου στο Ελληνικό.

Τι συνάγεται από την τρέχουσα αποτίμηση

Η μετοχή της Lamda Development κινείται σήμερα στο επίπεδο των 4,90 ευρώ ΛΑΜΔΑ -1,43% 4,83#ifrm130{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig130:hover + #ifrm130,#ifrm130:hover,#trig130:active + #ifrm130,#ifrm130:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;}, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 866,1 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα 650 εκατ. ευρώ είναι μετρητά, ουσιαστικά η αγορά «βλέπει» μια καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 216 εκατ. ευρώ για τα τρία malls και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Lamda (ή στο 0,45x των 479,2 εκατ. ευρώ της καθαρής αξίας ενεργητικού που είχαν τα εν λόγω assets στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019).

Αν υποτεθεί ότι το καθαρό χρέος, οι μειοψηφίες και η καθαρή αξία ενεργητικού των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας παραμένουν σταθερά, οι αναλυτές της AXIA Research υπολογίζουν σε ακαθάριστη αξία ενεργητικού (GAV) για τα malls της εταιρείας 592 εκατ. ευρώ (από 856 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2019). Η υπολογιζόμενη αυτή αξία των εμπορικών κέντρων της εισηγμένης είναι χαμηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε μεσούσης της κρίσης.

Με λόγο EBITDA προς συνολική αξία επιχείρησης (Enterprise Value) στο 6,9% (όπου ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019) και με βάση την ακαθάριστη αξία ενεργητικού που υπολογίζεται ανωτέρω, οι αναλυτές βλέπουν τα EBITDA των τριών malls στα 40,9 εκατ. ευρώ. Επίπεδο συγκρίσιμο με τα 40,3 εκατ. ευρώ EBITDA που είχε η εταιρεία το 2012 (χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7,3% και η ανεργία έκλεισε στο 24,4%).

Οι αναλυτές της AXIA υπογραμμίζουν ότι η Lamda έχει ισχυρή ταμειακή θέση (με τη συνολική άμεσα διαθέσιμη ρευστότητά της να υπολογίζεται σε περίπου 715 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και ότι ο αντίκτυπος από το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων στην κερδοφορία της θα είναι περιορισμένος. Θεωρούν, ως εκ τούτου, ότι η εταιρεία έχει αμυντικό χαρακτήρα και πως αποτελεί «deep value play» αυτήν τη στιγμή.

Σημειώνεται πως η AXIA δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή της Lamda 14,20 ευρώ (από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019), χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επίπτωση της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19 και των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα