Alpha Finance: Γιατί δίνει περιθώριο αύξησης 61% στην τιμή του ΑΔΜΗΕ

Σε κάλυψη του ΑΔΜΗΕ προχωρά η Alpha Finance, δίνοντας τιμή στόχο τα 2,7€ και βλέποντας upside 61% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η εταιρεία δικαιολογεί το θετικό της outlook για τη μετοχή λόγω της επέκτασης του regulated asset base (RAB), του περιορισμού κόστους, του απομοχλευμένου ισολογισμού και της καλής κερδοφορίας.

Τριπλασιασμός του RAB στα επόμενα

10 χρόνια

Η ΑΔΜΗΕ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με τρέχοντα επίπεδα RAB ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Μέσω ενός επιθετικού επενδυτικού σχεδιασμού, τα κεφάλαια RAB αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς η εταιρία θα συνδέσει έναν αριθμό αυτόνομων νησιών με το ηπειρωτικό της δίκτυο.

Η σύνδεση των νησιών με το δίκτυο θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 0,5 δισ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές, καθώς η τρέχουσα παραγωγή ηλεκτρισμού στα νησιά, μέσω πετρελαίου, είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή υποστηρίζουν τα ριζοσπαστικά σχέδια επέκτασης της εταιρείας.

Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί την οικονομική ισχύ για να εφαρμόσει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, με τον δείκτη EBITDA να είναι μόλις στο x1,2 σε σύγκριση με ομοειδείς εταιρείες, ενώ οι επιδοτήσεις εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 20% του κεφαλαίου κατά μέσο όρο.

Το spin-off επιτάχυνε τη λήψη αποφάσεων

Η ΔΕΗ διένειμε το 51% του ΑΔΜΗΕ στους μετόχους της (εκ του οποίου το 51% διατηρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση), το 24% αποκτήθηκε από το κινεζικό κρατικό δίκτυο και η ελληνική κυβέρνηση απέκτησε το υπολειπόμενο 25%. Σαν αποτέλεσμα, η κυβέρνηση διατηρεί το 51% του άμεσου και έμμεσου ελέγχου της εταιρίας, το κινεζικό κρατικό δίκτυο το 24% και οι λοιποί επενδυτές, το 25%.

Το spin-off και η ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή επιταχύνει, σύμφωνα με την Alpha Finance, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που σημειώνονταν όταν η εταιρία βρισκόταν υπό την ομπρέλα της ΔΕΗ. Το 2018, το πρώτο έτος μετά την αποκοπή της από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ ξεπέρασε για πρώτη φορά τους στόχους της.

Θετικές προσδοκίες για κέρδη

Κάθε τέσσερα χρόνια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκδίδει κεφάλαια RAB και επιτρέπει παραδοχές επιστροφής, οι οποίες αναθεωρούνται ετησίως με βάση την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Επιπλέον, το κόστος εργασίας, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 2/3 της βάσης κόστους του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να αυξηθεί οριακά στα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, αν υποθέσουμε ότι το ΑΔΜΗΕ θα εφαρμόσει το δεκαετές επενδυτικό της πρόγραμμα, οι προσδοκίες για καλή κερδοφορία, είναι βάσιμες.

Κίνδυνοι

Παρόλο που το RAB 2018-2021 της ΡΑΕ επιτρέπει το ενδεχόμενο παραδοχής επιστροφής, το ρίσκο είναι αυξημένο για το διάστημα 2022-2025. Η Alpha Finance σημειώνει ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί, παίρνει ως δεδομένες αποδόσεις χαμηλότερες κατά 100 μονάδες βάσης για το 2022-2025, σε σύγκριση με το 2018-2021. Επιπλέον, το έργο στην Κρήτη, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο είχε αρχικά επισημανθεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ με την κυπριακή Eurasia Interconnector Limited , ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου διασύνδεσης του Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας ,που διορίζονται από την ΕΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου. Η ΡΑΕ έδωσε το έργο στον ΑΔΜΗΕ, με τις αποφάσεις της 816/2018 και 838/2018, ωστόσο αναμένεται μια τελική απόφαση, η οποία θα εφόσον ληφθεί, θα επικυρώσει τα συμφέροντα του ΑΔΜΗΕ.

The post Alpha Finance: Γιατί δίνει περιθώριο αύξησης 61% στην τιμή του ΑΔΜΗΕ appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα