Bloomberg: Γιατί η βουτιά του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης εδώ και χρόνια επιθυμούσαν ένα ασθενέστερο ευρώ. Αυτό έγινε πραγματικότητα, αλλά δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Το κοινό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση πάνω από 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, υποχωρώντας κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή η πτώση ενισχύει το κόστος των εισαγωγών, που έρχεται να προστεθεί στην επιζήμια άνοδο του κόστους της ενέργειας και στο ρεκόρ του πληθωρισμού, που ήδη πλήττει την οικονομία.
Όλα αυτά είναι αρνητικά νέα
Όποια οφέλη και αν προκύψουν από την υποτίμηση του νομίσματος -στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, στην θετική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα κέρδη από το εξωτερικό- επισκιάζονται από την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο ύφεσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές. Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω περικοπές θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες της περιοχής, ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Το ευρώ δεν είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που αντανακλά τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Madison Faller, αναλύτρια της JPMorgan Private Bank, η πτώση του νομίσματος κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο «αποτυπώνει τους ευρύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Discount 30% των ευρωπαϊκών μετοχών«Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν αξιοσημείωτο discount 30% έναντι των αμερικανικών μετοχών, αντανακλώντας αυτούς τους κινδύνους και τη μεγαλύτερη στάθμιση που έχουν τομείς όπως η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά στην αγορά αυτή», τόνισε.
Οι οικονομικές ανησυχίες εντείνουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι αυτές θα περιορίσουν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε σχέση με την επιθετική πολιτική της Fed στα επιτόκια. Η διευρυνόμενη διαφορά των επιτοκίων ωφελεί το δολάριο.
Σε σχέση με το καλάθι των παγκόσμιων νομισμάτων, το ευρώ βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 σε βάση κλεισίματος, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.
Αλλά υπάρχει επίσης ένα σημαντικό διαρθρωτικό ζήτημα, επειδή η ενεργειακή κρίση αναγκάζει τη Γερμανία να επανεκτιμήσει το μακροπρόθεσμο βιομηχανικό μοντέλο που βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομία της. Το μοντέλο αυτό – το οποίο σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, Chris Turner, στηρίζεται στην “εισαγωγή φθηνής ενέργειας, εκμεταλλευόμενο την παγκοσμιοποίηση, προσθέτει αξία και εξάγει προϊόντα σε όλο τον κόσμο” – έχει χάσει πλέον αυτόν τον σημαντικό πρώτο πυλώνα.
«Αν δείτε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, νομίζετε ότι φαίνεται εξαιρετικά φθηνό», επισήμανε. «Αλλά στην πραγματικότητα η εύλογη αξία του ευρώ έχει καταστραφεί από την ενεργειακή κρίση και δεν μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί χαμηλότερα από εδώ».
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η JPMorgan αναμένει ότι θα δοκιμάσει τα 0,95 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η κίνηση του ευρώΗ πρόσφατη πτώση του ευρώ το οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Το πιο αδύναμο σημείο που βρέθηκε το νόμισμα ήταν το 2000, όταν υποχώρησε κάτω από τα 85 σεντς. Στη συνέχεια ανατιμήθηκε, ξεπερνώντας τα 1,30 δολάρια, κατά μέσο όρο, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης που ακολούθησε. Αυτό προκάλεσε δυσφορία σε επιχειρήσεις και πολιτικούς εκείνη την εποχή, που επισήμαναν ότι το ισχυρό ευρώ έπληττε τις εξαγωγές και την οικονομία.
Τώρα η κατάσταση έχει αντιστραφεί ξανά.
Η υποτίμηση του ευρώ σήμαινε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έλαβαν ώθηση στα κέρδη, όταν τα μετέτρεψαν από άλλα νομίσματα. Οι εταιρείες του Stoxx 600 Index παράγουν κατά μέσο όρο πάνω από τα μισά έσοδά τους εκτός ευρωζώνης, με τις ΗΠΑ να είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές τους.
Οι μετοχές των εταιρειών που έχουν έκθεση στις ΗΠΑ υπεραποδίδουν φέτος καθώς το ευρώ υποχωρείΓια μια εταιρεία όπως η Airbus, η οποία πουλά αεροσκάφη σε δολάρια και καταγράφει τα έσοδα σε ευρώ, μια διακύμανση 1 σεντ στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε αντίκτυπο 130 εκατομμυρίων ευρώ στα ετήσια κέρδη, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Η Unilever κατέγραψε συναλλαγματικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, του ρεάλ Βραζιλίας και της ινδικής ρουπίας έναντι του ευρώ.
Όμως, οποιοδήποτε νομισματικό όφελος μπορεί να αντισταθμιστεί από τον αντίκτυπο στο κόστος, ιδιαίτερα εάν οι πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάρια.
Διαβάστε ακόμη:
Κατρακύλα του ευρώ – Χαμηλό 20ετίας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συναγερμός στις τράπεζες για αναταράξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία ξαναγεννήθηκε την ημέρα της ρωσικής επίθεσης
- Το θηλαστικό που γέννησε τους μύθους για τις Γοργόνες και τις Σειρήνες κινδυνεύει με εξαφάνιση
- Η Γερμανία διαλύει τον μύθο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
- Ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις
- Υποκλοπές: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών
- Γιατί η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στο γκολφ; – Η ελληνική πραγματικότητα
- Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στις χρεώσεις με το νέο μηχανισμό
- Χρ. Σταϊκούρας: Στις αρχές Σεπτεμβρίου το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ
- «Καμπανάκι» βενζινοπωλών: Το μεγάλο παιχνίδι στα καύσιμα γίνεται στη νοθεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις
- Μπουτάρης: Με τη βούλα του Πρωτοδικείου στην Premia
- Bloomberg: Γιατί η βουτιά του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν και πούλησαν 339 πλοία αξίας 7,3 δισ. δολάρια – Τρίτοι σε αγορές οι Τούρκοι!
- Hapag-Lloyd: Αναβαθμίζει 150 πλοία για να εξοικονομήσει έως και 13% στα καύσιμα
- Κόρινθος: Απολογείται σήμερα ο πατέρας της 6χρονης – Αναπάντητα ερωτήματα
- Σταϊκούρας: Όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για την ενέργεια, τόσο λιγοστεύουν οι πόροι για άλλα μέτρα στήριξης
- Τελευταία Νέα Mononews
- Bloomberg: Γιατί η βουτιά του ευρώ κάτω από το ένα δολάριο δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
- Σταϊκούρας: Όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για την ενέργεια, τόσο λιγοστεύουν οι πόροι για άλλα μέτρα στήριξης
- Μπουτάρης: Με τη βούλα του Πρωτοδικείου στην Premia
- Κόρινθος: Απολογείται σήμερα ο πατέρας της 6χρονης – Αναπάντητα ερωτήματα
- Hapag-Lloyd: Αναβαθμίζει 150 πλοία για να εξοικονομήσει έως και 13% στα καύσιμα
- Ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν και πούλησαν 339 πλοία αξίας 7,3 δισ. δολάρια – Τρίτοι σε αγορές οι Τούρκοι!
- Kaos: Η ελληνική μυθολογία στο Netflix – Ξεκίνησαν τα γυρίσματα
- Βλάβη στο πλοίο «Κρήτη ΙΙ»
- Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σταϊκούρας: Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για το πακέτο μέτρων στήριξης
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προτάσεις για την «κοινωνική κατοικία»
- Το θηλαστικό που γέννησε τους μύθους για τις Γοργόνες και τις Σειρήνες κινδυνεύει με εξαφάνιση
- Χρ. Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτέμβρη κλειδώνει το πακέτο της ΔΕΘ
- Καρδίτσα: Καλλιέργειες καταστράφηκαν από τις βροχοπτώσεις
- Γραμμή από τους τραπεζίτες στο Jackson Hole αναμένουν οι αγορές
- Σταϊκούρας: Αρχές του 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για Δημοσίους και συνταξιούχους
- ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την αταλάντευτη αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία
- Πρόταση Δ. Σαρηγιάννη για επιστροφή στα σχολεία με self-test
- Σταϊκούρας: Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν φτάσει στο 95% των εσόδων του 2019