Bloomberg: Το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Premier League

Όταν κερδίζεις στο πιο προσοδοφόρο παιχνίδι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και προβιβάζεσαι στην αγγλική Premier League, ξοδεύεις περισσότερα από τους ευρωπαϊκούς γίγαντες Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι για να αποκτήσεις ταλέντα και εξακολουθείς να έχει τον φόβο του υποβιβασμού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Νότιγχαμ Φόρεστ, καθώς η αγαλλίαση της επιστροφής του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες δίνει τη θέση της στην δύσκολη προσπάθεια

παραμονής σε αυτήν, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει ξοδέψει 127 εκατομμύρια στερλίνες (150 εκατομμύρια δολάρια) υπό τον Έλληνα εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Μαρινάκη, περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα εκτός από την Τσέλσι. Αυτό το ποσό ξεπερνά κάθε νέο σύλλογο που προβιβάστηκε κατά τις προηγούμενες σεζόν. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια τέτοια επένδυση αποτελεί ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Φούλαμ ξόδεψε καθαρά 102 εκατομμύρια στερλίνες το καλοκαίρι του 2018, αν και επέστρεψε κατευθείαν στην δεύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας (Championship). Άλλες ομάδες που διέθεσαν χρήματα για παίκτες μετά την άνοδο τους κατά το παρελθόν, όπως η Σάντερλαντ, παίζουν τώρα εκτός της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας. Η Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς, αντίθετα, “άνοιξε” το πορτοφόλι της την πρώτη σεζόν που επέστρεψε στην Premier League και είναι πλέον μια καθιερωμένη ομάδα κορυφαίας κατηγορίας.

Όλα εξαρτώνται από την απόδοση στο γήπεδο, φυσικά, και η Φόρεστ έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους πόντους από τα τρία πρώτα παιχνίδια της σε σχέση με τη Λίβερπουλ ή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ιστορικά τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της Αγγλίας. Αλλά οι μετρήσεις αποκαλύπτουν τη μεγάλη δυσκολία των συλλόγων που προσπαθούν να καθιερωθούν στο πλουσιότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Μόνο η Τσέλσι έχει ξοδέψει φέτος το καλοκαίρι περισσότερα χρήματα για παίκτες από την Νότιγχαμ ΦόρεστΟι δαπάνες και η επιτυχία συνδέονται

«Υπάρχουν αρκετές αναλύσεις που δείχνουν ότι οι δαπάνες και η επιτυχία συνδέονται – οι πλουσιότεροι σύλλογοι τείνουν να είναι οι πιο επιτυχημένοι στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε η Χριστίνα Φιλίππου, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που ειδικεύεται στα οικονομικά του αθλητισμού. «Αλλά αυτό σχετίζεται με συλλόγους που ξοδεύουν συνεχώς».

Οι bookmakers δεν είναι αισιόδοξοι. Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι το δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό, σύμφωνα με το Sky Bet. Η Μπόρνμουθ, η οποία υπήρξε σχετικά φειδωλή στη μεταγραφική αγορά, ήταν η κορυφαία επιλογή για την πτώση και ακολουθούν Σαουθάμπτον και Έβερτον. Τρεις ομάδες αποχωρούν από την Premier League στο τέλος της σεζόν.

Δύο φορές νικητής του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, η Φόρεστ είναι πεπεισμένη ότι οι αγορές της θα αποδειχθούν ανταποδοτικές, αφού κέρδισε ένα play-off τον Μάιο και ήταν ο τρίτος σύλλογος που προβιβάστηκε. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με ισχυρή παρουσία στη ναυτιλία, είναι ιδιοκτήτης και του Ολυμπιακού, του πρωταθλητή Ελλάδας τις τελευταίες τρεις σεζόν, αναφέρει του Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Νότιγχαμ Φόρεστ, Νίκολας Ράνταλ, είπε ότι ο σύλλογος έχει επωφεληθεί από αυτή την εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Έχει δημιουργήσει μια ομάδα εντός γηπέδου αποτελεσματική από την αρχή, αφού επέστρεψαν πέντε βασικοί παίκτες δανεικοί από άλλους συλλόγους, εξήγησε.

«Αυτό δεν είναι παράδειγμα συλλόγου που επιδιώκει να αγοράσει μια νέα ομάδα πάνω από μια ήδη υπάρχουσα και ξεκινήσαμε από μια θέση στην οποία η υπάρχουσα βάση κόστους μας ήταν υπό έλεγχο», είπε ο Ράνταλ μέσω email. «Πιστεύουμε ότι η πιο επικίνδυνη στρατηγική από όλες θα ήταν να είμαστε άτολμοι και να μην αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα της δικής μας μοναδικής κατάστασης και τις ευκαιρίες που δημιούργησε».

Τα τεράστια οφέλη

Τα οφέλη είναι τεράστια. Η Deloitte εκτιμά ότι τα οικονομικά οφέλη από την παρουσία στην Premier League, κυρίως μέσω της πρόσβασης σε μεγάλα έσοδα από τις μεταδόσεις, ανέρχονται σε 170 εκατομμύρια στερλίνες. Εάν ο σύλλογος επιβιώσει έστω και για μία σεζόν, αυτά τα πρόσθετα έσοδα αυξάνονται στα 300 εκατομμύρια στερλίνες.

Επί του παρόντος, ο κίνδυνος υποβιβασμού μετριάζεται από τις λεγόμενες «πληρωμές με αλεξίπτωτο» για συλλόγους που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις ομάδες για τρία χρόνια από τον κίνδυνο να μειωθούν τα έσοδα από άνω των 100 εκατομμυρίων στερλίνων από τις μεταδόσεις στην Premier League σε λιγότερο από 10 εκατομμύρια στερλίνες στο Πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας (Championship).

Αυτές οι πληρωμές, ωστόσο, ενδέχεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Μια έρευνα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση σχετικά με τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε ότι μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των χρημάτων θα υποστήριζε τη βιωσιμότητα περισσότερων ομάδων μέσω των αγγλικών πρωταθλημάτων.

Θετικό ξεκίνημα

Ο Ράνταλ είπε ότι με τη Φόρεστ να απουσιάζει από την Premier League για 23 χρόνια, ο σύλλογος δεν είχε ποτέ το όφελος των “πληρωμών με αλεξίπτωτο” και έχει αγωνιστεί χρησιμοποιώντας δικούς του πόρους. Τόνισε επίσης ότι οι bookmakers την περασμένη σεζόν τους είχαν ως φαβορί για τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Με τέσσερις πόντους από τρία παιχνίδια, η Φόρεστ έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το επόμενο παιχνίδι της είναι την Κυριακή με αντίπαλο την Τότεναμ, έναν από τους πλουσιότερους συλλόγους της Αγγλίας.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι τα έχουμε όλα σωστά», είπε ο Randall, πρόεδρος της Φόρεστ. «Αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούμε και είμαστε ενθουσιασμένοι για τη σεζόν που έρχεται».

Διαβάστε ακόμη:

Inside World Football: Βαγγέλης Μαρινάκης, ο billionaire που οδήγησε τη Φόρεστ και τον Ολυμπιακό στην επιτυχία

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα