Citi: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Στο 2% το ταβάνι του επιτοκίου της ΕΚΤ

«Οι κεντρικές τράπεζες επιδεικνύουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και είναι όλο και πιο πρόθυμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη για να το πετύχουν», εξηγεί η ομάδα των οικονομολόγων της Citi υπό τον Nathan Sheets στη μηνιαία έκθεση της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τη στρατηγική.

«Διατηρήσαμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 στο 2,9%, ενώ υποβαθμίσαμε την πρόβλεψή μας για το 2023 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1% (2021: 5,8%).

Αυξήσαμε

και πάλι την πρόβλεψή μας για τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2022 στο 7,5% (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αφήσαμε την πρόβλεψη για το 2023 στο 5,5% (2021: 4,0%)», εξηγεί η Citi.

«Αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για το τελικό επιτόκιο πολιτικής σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μειώσαμε τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 και προβλέπουμε κυλιόμενη ύφεση στην Ευρώπη, σε τμήματα της Λατινικής Αμερικής και τελικά στις ΗΠΑ», επισημαίνει η Citi.

«Οι κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού εξακολουθούν να ελλοχεύουν, αλλά προβλέπουμε ότι θα είναι ‘μεταβατικός’, καθώς αναμένουμε ότι οι προβλεπόμενες εκ των προτέρων αυξήσεις θα είναι αρκετές για να φέρουν την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες περιθώριο να σταματήσουν τις αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2022 με το πρώτο τρίμηνο του 2023, και σε αρκετές αναδυόμενες αγορές να αρχίσουν ακόμη και να μειώνουν τα επιτόκια πριν από τη Fed.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ανάπτυξης της Κίνας το 2023 παρέχει αντίβαρο στους κινδύνους επιβράδυνσης, αλλά οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι για χαμηλότερα επίπεδα», εξηγεί o Nathan Sheets.

Οι νέες εκτιμήσεις για την Ευρώπη

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ύφεση 1,5% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, αλλά το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα σε διψήφιο ποσοστό, αφήνοντας την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής στο 2%, αλλά στη συνέχεια να σταματήσει το 2023», εξηγούν οι Schultz, Rouzet και Giani της Citi.

Με τη ρωσική ενεργειακή παροχή, όχι μόνο φυσικού αερίου, να έχει πλέον σταματήσει σχεδόν πλήρως, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αυτό που το Φεβρουάριο ήταν το χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτες, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει και μετά από δύο ισχυρά τρίμηνα, η οικονομία έχει σχεδόν εξαλείψει το μετα-πανδημικό χάσμα από την αμερικανική οικονομία.

Οι πρόδρομοι δείκτες παραμένουν πολύ αδύναμοι και ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου για αυτόν τον χειμώνα και μετά δεν έχει εξαφανιστεί, γεγονός που αποτυπώνεται στην εκτίμηση της Citi για ύφεση 1,5% του ΑΕΠ, αλλά οι αναθεωρήσεις είναι θετικές σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Αυγούστου.

To ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες) το 2022 και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες) το 2023. Η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί σε μέσο όρο στο 6,7% το 2023, από 6,5% φέτος.

Παρά τις πολλαπλές προτάσεις για τη συγκράτηση/καθορισμό των τιμών της ενέργειας, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα αυξηθούν σημαντικά το 2023. Μεγάλες αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή εξακολουθούν να είναι καθ’ οδόν κατά την άποψη της Citi, τόσο για τα βασικά αγαθά όσο και για τα τρόφιμα.

Πιο μακροπρόθεσμα, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει λόγω της πολύ ασθενέστερης τελικής ζήτησης.

Ο φόβος της αποδυνάμωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό αναγκάζει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις και να επιδείξει τη βούλησή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα φτάσει σε επιτόκιο πολιτικής 2% -ένα επίπεδο που πολλοί το θεωρούν ουδέτερο- μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει.

Πραγματικά ‘σφιχτά’ επιτόκια πολιτικής ή η απεμπλοκή από την αγορών περιουσιακών στοιχείων (“QT”) εν μέσω μιας σοβαρής ύφεσης φαίνεται απίθανo», σύμφωνα με τη Citi.

Σε εθνικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ήδη ανακοινώσει πακέτα στήριξης ύψους 4% του ΑΕΠ, μειώνοντας τον πληθωρισμό κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ φαίνονται όλο και πιο απίθανα εν μέσω ενός κενού ηγεσίας, το οποίο πιθανότατα θα επιδεινωθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Πέντε λόγοι για να μην είστε short στις ευρωπαϊκές μετοχές

Keywords
Τυχαία Θέματα