Covid – 19: Τι συμβαίνει με τα παιδιά στις Εντατικές της Βρετανίας; – Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Το φαινόμενο της αύξησης εισαγωγής παιδιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Βρετανίας με ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που ενδέχεται να συνδέεται με τον νέο κορονοϊό, σχολίασε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (27/4/2020), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Νωρίτερα, είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο δημοσιεύματα, σχετικά με μια προειδοποίηση που εξέδωσαν οι επικεφαλής του εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) προς γιατρούς, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανησυχία εξαιτίας ενός φλεγμονώδους συνδρόμου, η οποία εμφανίζεται

σε παιδιά και φαίνεται ότι μπορεί να σχετίζεται με το νέο κορονοϊό.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει μια εμφανής αύξηση των παιδιών όλων των ηλικιών που εμφανίζουν μία πολυσυστηματική φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία απαιτεί τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ, σε όλο το Λονδίνο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Βρετανίας», ανέφεραν οι επικεφαλής του NHS, επισημαίνοντας ότι οι περιπτώσεις αυτές έχουν κοινά χαρακτηριστικά του συνδρόμου τοξικού σοκ και της άτυπης νόσου του Καβασάκι,  με παραμέτρους αίματος ανάλογες με της σοβαρής Covid-19 στα παιδιά.

Την προειδοποίηση κοινοποίησε και η η Παιδιατρική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, με την επισήμανση «σημαντική ειδοποίηση».

*Urgent alert*

Rising no of cases presenting to #PedsICU with multi-system hyperinflammatory state, overlapping features of toxic shock syndrome & atypical Kawasaki disease, bloods consistent with severe #COVID19 – seen in both #SARSCoV2 PCR +ve AND -ve

Please share widely pic.twitter.com/Bj6YHLJ8zi

— PICSUK (@PICSociety) April 26, 2020

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κος Τσιόδρας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η εν λόγω προειδοποίηση αναφέρεται σε έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό περιστατικών, κάτι το οποίο δεν αναιρεί το μήνυμα ότι η ασθένεια στα παιδιά είναι πολύ σοβαρή σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι μέσα στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τον ιό, οι ειδικοί οφείλουν να έχουν μία αυξημένη επαγρύπνηση για τα πάντα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό έκαναν και οι γιατροί του NHS.

«Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή μας εκτεταμένα, χωρίς τη σαφή επιστημονική τοποθέτησή της και θα πω ότι υπάρχουν δυο πολύ σημαντικές λεπτομέρειες:

Η πρώτη είναι ο συναγερμός, που είναι απαραίτητος βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με ένα νέο ιό και το δεύτερο είναι αν είναι σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν εμφανίσει αυτή την επιπλοκή. Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.», σημείωσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, τόνισε ότι το τοξικό σοκ, το οποίο αναφέρεται στην προειδοποίηση, προκαλείται από ορισμένα μικρόβια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, ενώ η νόσος Kawasaki είναι άγνωστης αιτιολογίας και εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, με πυρετό και λεμφαδενοπάθεια.

«Οι συνάδελφοι από το NHS λένε ότι σε κάποια παιδιά με το φλεγμονώδες σύνδρομο τον βρίσκουν τον ιό, σε κάποια παιδιά δεν τον βρίσκουν. Άρα, πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του στην κοινότητα, πολύ μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθογόνο.

Αυτό πόρρω απέχει από το συναγερμό, πόρρω απέχει από το ότι άλλαξε κάτι στην κλινική εικόνα της νόσου στα παιδιά και τα παιδιά νοσούν πιο σοβαρά, πόρρω απέχει από το ότι πανικοβαλλόμαστε και τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και πάνε στις μονάδες. Όχι, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα», εξήγησε ο κος Τσιόδρας.

Τέλος, τόνισε ότι όταν η κυκλοφορία του ιού είναι μεγάλη, είναι προφανές ότι τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν είτε από αυτόν και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου: Συνιστά μία επαγρύπνηση στους γιατρούς, να έχουν υπόψη τους αυτό το σύνδρομο, είτε οφείλεται στον ιό είτε σε κάτι άλλο, το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο, έχει εμφανιστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις  και δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί βάσει των επιστημονικών δεδομένων για τη συμπεριφορά του νέου κορονοϊού απέναντι στα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα