Covid-19: Αλλάζει η πρακτική του εμβολιασμού – Από σήμερα η χρήση της έκτης δόσης

Έξι αντί για πέντε δόσεις από το κάθε φιαλίδιο του εμβολίου έναντι της Covid-19 των εταιρειών Pfizer/BionTech θα χρησιμοποιούνται από σήμερα, Τρίτη (19/01), στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μετά από σχετική έγκριση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επικαιροποίησε τις οδηγίες του και πλέον είναι εφικτή η χρήση έκτης δόσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με την χρήση ειδικής σύριγγας. Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι σχετικές οδηγίες είχαν ήδη αποσταλεί στα νοσοκομεία από το πρωί της ίδιας ημέρας, προκειμένου να

ξεκινήσει η εφαρμογή τους από σήμερα.

Το θέμα αυτό είχε αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου κατά το προηγούμενο διάστημα, με βασικό ερώτημα το αν τα υπόλοιπα των πέντε δόσεων από κάθε φιαλίδιο ήταν ικανά να σχηματίσουν και έκτη δόση, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, σε μία περίοδο που οι προμήθειες των εμβολίων «σκοντάφτουν» σε διάφορα προσκόμματα, ενώ η παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η εφαρμογή της νέας αυτής πρακτικής θα μπορούσε να αυξήσει τις δυνατότητες εμβολιασμού κατά 20%.

Εντούτοις, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι «αν χρησιμοποιούνται οι συνηθισμένες σύριγγες και βελόνες, είναι πιθανόν να μην επαρκεί η ποσότητα του εμβολίου που περιέχει το κάθε φιαλίδιο, για να εξαχθεί μία έκτη δόση», επισημαίνοντας ότι αν μία πλήρης δόση 0,3 millilitre δεν είναι διαθέσιμη στο φιαλίδιο μετά την πέμπτη δόση, «ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να πετάει το φιαλίδιο και το περιεχόμενό του», καθώς «δεν πρέπει να αναμειγνύονται τα υπόλοιπα πολλών φιαλιδίων προκειμένου να συγκεντρωθεί μία πλήρης δόση».

Η χρήση της έκτης δόσης, συντάσσεται με μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19, το απόγευμα της Δευτέρας, η χώρα μας έχει ήδη ενημερώσει τα πληροφοριακά της συστήματα, ενώ έχει προετοιμάσει ανάλογα και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Καμία δόση χαμένη

Τις δόσεις που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μη προσέλευση στα προγραμματισμένα ραντεβού επιχειρεί παράλληλα να «σώσει» το υπουργείο Υγείας, μέσα από έναν μηχανισμό που αναπτύχθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμών, μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων, επιτυχία την οποία «πίστωσε» στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το ενδεχόμενο απώλειας δόσεων, με την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και με σύνθημα το «Καμία δόση χαμένη»,  αναπτύχθηκε ειδικός μηχανισμός, έτσι ώστε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να εμβολιαστούν με τις δόσεις που είχαν εξασφαλιστεί για τα άτομα που δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους. Κριτήριο για την επιλογή αυτή αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και του μηχανισμού τους, να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Χθες η Ελλάδα παρέλαβε από την Pfizer 49.160 δόσεις, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι μειωμένες παραδόσεις αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ διαβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός που γίνεται για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, πολίτης που εμβολιάστηκε να μην δύναται να λάβει τη δεύτερη δόση.

Keywords
Τυχαία Θέματα