Covid-19: Υπάρχει τελικά δυνατότητα επιλογής εμβολίου;

Ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επιλογής εμβολίου έναντι της Covid-19 έχουν «πυροδοτήσει» οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο έναντι της Covid-19 και αν θα δοθεί η δυνατότητα υποκατάστασης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη

δόση και αρνούνται τη δεύτερη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε κατά την ενημέρωση της Τρίτης:

«Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε, και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα, που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Η δήλωση του κ. Θεμιστοκλέους προκάλεσε σύγχυση, με συνεργάτες του να διευκρινίζουν λίγο αργότερα ότι «η φράση ‘ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει’ δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αφορά στη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι», κάτι που ίσχυε και πριν την ενοποίηση των δύο συστημάτων.

Νωρίτερα πάντως, πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι μετά την ενοποίηση, δυνατότητα «επιλογής» θα υπάρχει μέσω της διαδικασίας προγραμματισμού του ραντεβού, καθώς το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων «φωτογραφίζει» το εμβόλιο το οποίο καλούνται οι πολίτες να κάνουν. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν το «προτεινόμενο» εμβόλιο θα έχουν τη  δυνατότητα να μην επιβεβαιώσουν και να αναζητήσουν εκ νέου ραντεβού.

Μια τέτοια πρακτική, ωστόσο, προφανώς ενέχει τον κίνδυνο, λόγω πιθανής αυξημένης ζήτησης συγκεκριμένων εμβολίων, να μην βρίσκουν οι πολίτες ραντεβού για το εμβόλιο της προτίμησής τους. Το ενδεχόμενο αυτό θα επιφέρει καθυστερήσεις στον εμβολιασμό τους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στον ϊό, αλλά και στην ολοκλήρωση του εμβολιαστικού εγχειρήματος, που οδηγεί στην οριστική έξοδο από τον εφιάλτη της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχουν αποδειχθεί διαφοροποιήσεις ως προς την ασφάλεια μεταξύ των διαθέσιμων εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας υπήρχε ξεχωριστή γραμμή εμβολιαστικών κέντρων που χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca, σε άτομα 18 – 64 ετών. Μετά τη δημοσιοποίηση δεδομένων που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα 65 ετών και άνω, οι οδηγίες επικαιροποιήθηκαν και διευρύνθηκε η χορήγησή του και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, με τη σταδιακή ενοποίηση των δύο ξεχωριστών συστημάτων εμβολιασμού να ακολουθεί.

Όλα τα εμβόλια στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΑ

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανάλογα αναμενόμενα περιστατικά αναφέρονται και σε άτομα που έχουν λάβει τα άλλα εμβόλια (mRNA).

«Σε όλα τα εμβόλια έχουν παρατηρηθεί θρομβοεμβολικά επεισόδια. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας και η επικέντρωση έχει γίνει στην AstraZeneca, αλλά αν κανείς δει λεπτομερώς τις ανεπιθύμητες ενέργειες και των άλλων εμβολίων, υπάρχουν και εκεί ανάλογα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Και να θυμίσουμε ότι δεν είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό. Μην δημιουργηθούν φόβοι εκεί που δεν θα έπρεπε».

Σημειώνεται ότι υπάρχουν φωνές που συνδέουν το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca με το Brexit, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και δίνοντας πολιτική διάσταση στις αποφάσεις περί αναστολής των εμβολιασμών.

Πάντως, όπως τόνισαν χθες εκπρόσωποί του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), λαμβάνει παρόμοιους αριθμούς αναφορών και για τα άλλα δύο εμβόλια (Pfizer, Moderna), περιστατικά τα οποία προτίθεται να εξετάσει σε δεύτερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΜΑ, παραμένει επί του παρόντος στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Νεότερα αναμένονται την Πέμπτη (18/3), οπότε και ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει εκ νέου για το «επίμαχο» εμβόλιο, προκειμένου να αξιολογήσει τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Γερμανία: 10.790 νέα κρούσματα Covid-19 το προηγούμενο 24ωρο

Keywords
Αναζητήσεις
ενοποιηση συστηματων εμβολιασμου
Τυχαία Θέματα