EMA: Επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης τροποιημένων εμβολίων για τις μεταλλάξεις

Την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης τροποποιημένων εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού σχεδιάζει η Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της task force για τον κορονοϊού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ο Μάρκο Καβαλέρι, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των εμβολίων του ΕΜΑ, δήλωσε ότι οι παραλλαγές των εμβολίων μπορούν να δοκιμαστούν σε μικρότερες ομάδες, γεγονός που καθιστούν ευκολότερη την παραγωγή αφού δεν χρειάζονται μακροχρόνιες

και μεγάλης κλίμακας δοκιμές, όπως στην περίπτωση των πρώτων εμβολίων.

«Εργαζόμαστε για την αναθεώρηση των οδηγιών, στο πλαίσιο της υπόθεσης ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε μεγάλες δοκιμές Φάσης III. Αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο Καβαλέρι.

«Θα ζητούνται πολύ μικρότερες δοκιμές, σε μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες, αντί για 30.000 έως 40.000», ανέφερε μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο EMA θα επικεντρωθεί κυρίως στα δεδομένα ανοσοαπόκρισης.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και οι Pfizer, Moderna και AstraZeneca τα εμβόλια των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ, πραγματοποιούν ήδη δοκιμών των εμβολίων τους έναντι των ταχύτερα μεταδιδόμενων και πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε πρώτη φάση στη Βραζιλία (γνωστή ως P.1.), Τη Βρετανία (γνωστή ως 20I / 501Y.V1 ή B.1.1.7) και τη Νότια Αφρική (γνωστή ως 20I / 501Y.V2 ή B.1.351) έχουν ήδη εξαπλωθεί και σε πολλές άλλες χώρες, αυξάνοντας την πίεση προς τις κυβερνήσεις που παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει παγκοσμίως τη ζωή σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι συγκεκριμένες τρεις μεταλλάξεις είναι αυτές που προβληματίζουν περισσότερο τους επιστήμονες, καθώς η ραγδαία εξάπλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο τα πρόσφατα εγκριθέντα εμβόλια κατά του κορονοϊού να πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μεταλλάξει κάτι που σημαίνει ότι οι πληθυσμοί ίσως χρειαστεί να κάνουν μία ή περισσότερες ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ξεκίνησε η «συνεχής αξιολόγηση» του εμβολίου της CureVac κατά της Covid-19

Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση με την CureVac για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19

Curevac: Το υποψήφιο εμβόλιό μας κατά της Covid-19 μπορεί να διατηρηθεί για μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα