EMA: Οι σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca

Σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βαασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Γερμανία: Η αναστολή των εμβολιασμών προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα

Την ίδια

ώρα  γερμανοί γιατροί προειδοποιούν ότι η αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι « Η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astrazeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Ως προληπτικό μέτρο, η Δανία και ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της Astrazeneca έπειτα από μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων και ένα θάνατο.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα