ESM: Πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το δρόμο για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα έδειξε η σημερινή απόφαση του ESM, αλλά και μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τη διαδικασία αποπληρωμής του ΔΝΤ,

η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά τις επόμενες εβδομάδες.

Σήμερα το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF έδωσαν την έγκρισή τους, ανάβοντας το πράσινο φως για τη αποπληρωμή.

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για εξελίξεις καλοδεχούμενες για τον ESΜ και τον EFSF, που κρατούν στα χέρια τους περίπου το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το αίτημα της Αθήνας

Στα τέλη του 2021 είχε κατατεθεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δανείων GLF ύψους 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή για μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου με 14 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας αξίας 52,9 δισ. ευρώ.

Το συνολικό όφελος από τις πρόωρες αποπληρωμές ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ, καθώς η Αθήνα θα γλιτώσει σημαντικούς τόκους. Το όφελος που θα αποκομίσει το οικονομικό επιτελείο μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχει κατευθυνθεί ήδη, για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Σχέδιο παροχής άμεσης βοήθειας ύψους €6 δισ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρά την κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναγράφει τους στόχους της οικονομίας – Γιατί θεωρείται κρίσιμος ο Απρίλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα