EY: Ανησυχούν οι επιχειρήσεις για διπλή φορολογία λόγω της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης
Η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η αναποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και η οικονομική αβεβαιότητα, ασκούν σημαντικές πιέσεις στα φορολογικά τμήματα ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, 2024 EY International Tax and Transfer Pricing Survey.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα της EY, εκτιμούν ότι εισέρχονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργεί την ανάγκη αντίδρασης και μετασχηματισμού τους, εξαιτίας παραγόντων,
Η παγκόσμια έρευνα, η οποία κατέγραψε τις απόψεις 1.000 επαγγελματιών στο χώρο των ενδοομιλικών συναλλαγών, σε 47 δικαιοδοσίες παγκοσμίως και ανάμεσα σε 19 κλάδους της οικονομίας, διαπιστώνει ότι το 84% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν «μέτριο» ή «σημαντικό» κίνδυνο διπλής φορολογίας, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης που επέρχεται μέσω της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS Πυλώνες Ι και ΙΙ).
Παράλληλα, το 71% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι η εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα έχει «μέτριο» ή «σημαντικό» αντίκτυπο στις πολιτικές ενδοομιλικών συναλλαγών που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI, και ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που παράγεται καθημερινά, πολύ σύντομα θα επηρεάσουν και τις φορολογικές διαφορές που δημιουργούνται μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και να έχουν ως επίκεντρο τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Η πληθώρα των εξωτερικών πιέσεων που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, περιπλέκουν τον ρόλο των επικεφαλής των φορολογικών τμημάτων ενδοομιλικών συναλλαγών στις επιχειρήσεις.
Το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός θα έχει «μέτρια» ή «σημαντική» επίδραση στην πολιτική ενδοομιλικών συναλλαγών του οργανισμού τους, τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το 51% εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τιμολόγηση του ενδοομιλικού χρέους.
Επιπλέον, οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι δεσμεύσεις των οργανισμών σε στόχους που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG), προσθέτουν επιπλέον προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι οργανισμοί τους μετέφεραν την παραγωγή σε άλλα κράτη τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω γεωπολιτικών προκλήσεων, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) συμμετέχοντες αναμένουν ότι οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα έχουν «μέτριο» ή «σημαντικό» αντίκτυπο στην πολιτική των ενδοομιλικών συναλλαγών τους, κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Επιπλέον, το 28% των ερωτηθέντων έχουν ήδη αλλάξει την πολιτική τους, όσον αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές, ούτως ώστε να λαμβάνει υπόψη της τους άξονες ESG.
Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αναποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, με το 67% να αναφέρει την «κακή ποιότητα δεδομένων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 73% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η επένδυση σε πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ενδοομιλικών συναλλαγών, θα οδηγούσε σε «μέτρια» ή «σημαντική» βελτίωση στη διαχείριση κινδύνου, ενώ 88% αναμένουν ότι οι βελτιωμένες τεχνολογίες ενδοομιλικών συναλλαγών θα εξοικονομήσουν πόρους για τον οργανισμό τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Η έρευνα αναδεικνύει σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που στρέφονται στο εργαλείο της προέγκρισης της μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης (advancepricingagreements – APAs), το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται τους όρους των ενδοομιλικών συναλλαγών τους με τις φορολογικές αρχές a priori.
Το εργαλείο αυτό, φαίνεται να αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά υπό το πρίσμα του δεύτερου πυλώνα της δέσμης μέτρων για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών.
Το 61% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι διμερείς APAs θα είναι «πολύ χρήσιμες» και το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι πολυμερείς APAs θα είναι «πολύ χρήσιμες», έναντι του 34% και 30%, αντίστοιχα, το 2021.
Επιπλέον, το 59% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι μονομερείς APA θα είναι «πολύ χρήσιμες» για τη διαχείριση των φορολογικών διαφορών με τις φορολογικές αρχές που άπτονται των ενδοομιλικών συναλλαγών τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό υπερδιπλάσιο του 29% που έδωσαν την ίδια απάντηση το 2021.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέφανος Μήτσιος, Εταίρος και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβάλλουν στις επιχειρήσεις ένα πλήθος νέων και εξαιρετικά περίπλοκων απαιτήσεων.
Την ίδια ώρα, ο υψηλός πληθωρισμός, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και η υιοθέτηση πρακτικών ESG από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το τοπίο.
Για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και να κινηθούν σε αυτό το ρευστό περιβάλλον με μεγαλύτερη βεβαιότητα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία προληπτική πολιτική ενδοομιλικών συναλλαγών.
Τα αρμόδια στελέχη θα πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουν προηγμένες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για να εξασφαλίσουν πιο ποιοτικά και ακριβή δεδομένα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στρατηγικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τα φορολογικά τμήματα ενδοομιλικών συναλλαγών για τις επιχειρήσεις, σήμερα».
Διαβάστε επίσης:
BHP: Σενάρια για νέα προσφορά εξαγοράς της Anglo American μέσα στην επόμενη εβδομάδα
ΔΕΣΦΑ: Χρηματοδότηση για δύο startups στον τομέα της ενέργειας
NBG Securities για ElvalHalcor: Παραμένει φθηνή η μετοχή, οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Εσθονία θα επιτρέψει τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία
- Σύνδεση στο IRIS μέχρι 31 Μαρτίου 2025 για όλες τις επιχειρήσεις
- Σ. Φάμελλος: Καμία αντίδραση στον αλυτρωτισμό δεν εξέφρασε η ΝΔ, βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα με το VMRO
- Πρέπει να μειωθεί άμεσα το εμπορικό έλλειμα στις ΗΠΑ λέει ο Dimon
- Η συμμετοχή των ΕΛΤΑ στον on-line διαγωνισμό της PostEurop
- Να παρκάρεις ή να μην παρκάρεις (στο κέντρο της Αθήνας); Ιδού η απορία
- Κόκκαλης ρωτά Αυγενάκη: Εκτός αποζημίωσης μήλο και κάστανο στη Λάρισα
- Η Lufthansa αποκαλεί τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών της Boeing «εξαιρετικά ενοχλητικές»
- Τουρκία: Ετοιμάζεται νόμος για τους "πράκτορες επιρροής"
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα
- BHP: Σενάρια για νέα προσφορά εξαγοράς της Anglo American μέσα στην επόμενη εβδομάδα
- OPAP Arena: «Αλλαγή ονομασίας» πριν τον Μεγάλο Τελικό
- EY: Ανησυχούν οι επιχειρήσεις για διπλή φορολογία λόγω της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης
- ΗΠΑ: Νέο πακέτο $2 δισ. ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν για την Ουκρανία
- F1: Ο Άλμπον παραμένει στη Williams!
- Υβριδική Porsche 911!
- Βιλερουά (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο
- Θεσσαλονίκη: «Fake news» τα περί παρουσίας αρκούδας στα Βασιλικά, λέει η Καλλιστώ και το Δασαρχείο
- Γιατί κάποιοι μιλάνε στον ύπνο τους
- Τελευταία Νέα Mononews
- EY: Ανησυχούν οι επιχειρήσεις για διπλή φορολογία λόγω της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης
- ΗΠΑ: Υποχωρεί στο 3,4% ο πληθωρισμός – Σε θετικό έδαφος η Wall Street
- ΗΠΑ: Νέο πακέτο $2 δισ. ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν για την Ουκρανία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα
- Τράπεζα Πειραιώς: Εκδήλωση για την Ελληνική Ναυτιλία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις
- Τουρκία: Ετοιμάζεται νόμος για τους «πράκτορες επιρροής»
- F1: Ο Άλμπον παραμένει στη Williams!
- Βιλερουά (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο
- Γιατί κάποιοι μιλάνε στον ύπνο τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ντιμπέιτ εν όψει ευρωεκλογών ζητά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου
- ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο
- Πρόταση νόμου από ΣΥΡΙΖΑ για κύρωση των μνημονίων με Βόρεια Μακεδονία
- ΗΠΑ και Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος αναχαίτισης υπερηχητικών πυραύλων
- Χ. Βαφειάς στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Μόνο 800 από τα 5.500 πλοία έχουν ελληνική σημαία – Αυτό πρέπει να αλλάξει
- «Μαγνήτης» για τους ξένους η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα – To προφίλ των επενδυτών
- Σ. Φάμελλος: Καμία αντίδραση στον αλυτρωτισμό δεν εξέφρασε η ΝΔ, βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα με το VMRO
- ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο
- Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων της ΕΕ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές
- Ισχυρή ανάκαμψη για το χρηματιστήριο, βλέπει την κορυφή των 1.500 μονάδων