ElvalHalcor: Επανασχεδιασμός επενδυτικού προγράμματος- Νέος στόχος πάνω από 500.000 τόνους

Σε επανασχεδιασμό και επιτάχυνση του επενδυτικού της προγράμματος προχωρά η  ElvalHalcor, με στόχο να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα και να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της, καθώς η σημερινή παραγωγική δυναμικότητα ήδη  καλύπτεται.

Οι επενδύσεις για φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ και θα προσθέσει και νέα επενδυτικά προγράμματα με στόχο τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.

«Βλέπουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε

και η ζήτηση υπάρχει και μπορεί να προσθέσουμε μικρά επενδυτικά προγράμματα για να ενισχύσουμε πιο γρήγορα την παραγωγική δυναμικότητα και να ξεπεράσουμε τον αρχικό στόχο των 500.000 τόνων, αλλά και να βελτιώσουμε κόστη και να παράγουμε προϊόντα μεγαλύτερης αξίας», σημειώνει πηγή της εταιρείας.

Οι πωλήσεις του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του έτους τόσο σε όγκο όσο και σε αξία ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του πρώτου εξαμήνου του 2019 και χρησιμοποιήθηκε σχεδόν το 100% της παραγωγικής δυναμικότητας που έχει η βιομηχανία μετά την εγκατάσταση της τελευταίας επένδυσης στο θερμό έλαστρο.

Σήμερα η δυναμικότητα του ομίλου από 300.000 τόνους έχει ήδη πάει στους 360.000 τόνους. Το επόμενο βήμα είναι η επένδυση που σήμερα πραγματοποιείται και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022 με την οποία η παραγωγική δυναμικότητα θα ξεπεράσει τους 500.000 τόνους από το 2023, ενώ θα προστεθεί γραμμής βαφής για προϊόντα συσκευασίας.

Οι μάκρο-τάσεις που τροφοδοτούνται από την ανάγκη για προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον και την αύξηση των αγορών που σχετίζονται με το σπίτι, δημιουργούν συνθήκες για συνεχή αύξηση της ζήτησης των προϊόντων αλουμινίου, τα επόμενα εξάμηνα. «Η αγορά είναι πάρα πολύ ευνοϊκή, και αυτό δεν είναι παροδικό. Η ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων ξεπερνάει και τη δυνατότητα των παραγωγών και κάθε αύξηση κόστος με ευκολία περνά στα προϊόντα», σημειώνεται από την εταιρεία.

Το πρώτο εξάμηνο ενδεικτικό των επόμενων

Ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο εξάμηνο ήταν η ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακάμψει σημαντικά ενώ η τάση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επίσης ενισχύει τη ζήτηση τόσο του χαλκού όσο και του αλουμινίου.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο ο  κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 34,6%, με την οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) να διαμορφώνεται στα 85,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.

Ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 34,6% από τα 998,8 εκ. ευρώ του H1’20., ενώ  οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 16,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Η σημαντική αύξηση του τζίρου προήλθε τόσο από τον ανοδικό όγκο πωλήσεων όσο και από την άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Όσον αφορά την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου οφείλεται στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας κατά 25,6% (λόγω υψηλής ζήτησης και αυξημένων τιμών αλλά και αυξημένων ποσοτήτων), λόγω των λογιστικών κερδών 41,4 εκατ. ευρώ φέτος (από ζημιές 12 εκατ. πέρυσι) που προέκυψαν από την αποτίμηση των αποθεμάτων που φέτος ήταν ψηλά λόγω της ανόδου της τιμής του αλουμινίου και τέλος λόγω των υπεραξιών 22 εκατ. ευρώ που έγραψε σε ενοποιημένο επίπεδο από την πώληση των μετοχών της Cenergy με αποτίμηση 85 εκ. έναντι 63 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία στα βιβλία της ElvalHalcor.

Η καλή κερδοφορία της εταιρείας το 2021 αναμένεται να φέρει αυξημένο μέρισμα το 2021 (πάνω απο 0,30 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν θα είναι ανάλογα αυξημένο με τα κέρδη καθώς η εταιρεία συνεχίσει να επενδύει, ενώ έχει και υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης λόγω της αύξησης της τιμής των μετάλλων.

Όσο για την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου, που αποτελεί  τον αρνητικό παράγοντα της σημερινής συγκυρίας που επηρεάζει τα κόστη της εταιρείας, εκτιμάται ότι ακόμη και στα σημερινή υψηλά επίπεδα, δεν επηρεάζει την κερδοφορία της εταιρείας, καθώς η ζήτηση είναι τόσο αυξημένη που η εταιρεία έχει το περιθώριο να μετακυλήσει κάθε κόστος στην τελική τιμή των προϊόντων της.

Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,2% σε σχέση με το H1’20) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 28,8% σε σχέση με το Η1΄20).

Ανάλυση ανά κλάδο

Κλάδος αλουμινίου

Κατά το εξάμηνο του 2021, ο κλάδος του αλουμινίου πέτυχε αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 23,6%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται, αυξημένος κατά 27,1%, στα 604,5 εκ. ευρώ.

Ο κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών καθώς και του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σταδιακά την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου θερμού ελάστρου στην παραγωγή.

Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 37,1 εκ. ευρώ έναντι 10 εκ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 56,2 εκ. ευρώ στο H1’21 έναντι 40,0 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα μετά και τη λειτουργία του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, με τις νέες επενδύσεις να ανέρχονται στα 47 εκ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 35,5 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής Εταιρίας στα Οινόφυτα.

Κλάδος χαλκού

Στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2021, ο κλάδος χαλκού παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5,6%, με την ανοδική πορεία να τροφοδοτείται από τη σχεδόν διψήφια αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού, αλλά και την πλήρη ανάκαμψη των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού που ξεπέρασαν και τις αντίστοιχες προ πανδημίας πωλήσεις.

Ο κύκλος εργασιών, ενισχυμένος έντονα από τις αυξημένες τιμές του χαλκού στις διεθνείς αγορές, ανήλθε σε 739,4 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,3%.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδος 60,8 εκ. ευρώ, έναντι ζημίας 1,0 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020, επηρεασμένα και από το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου, ενώ το a-EBITDA βελτιώθηκε και ανήλθε στα 29 εκ. ευρώ στο εξάμηνο του 2021 έναντι 27,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, για το H1’21, διατέθηκαν περί τα 8,9 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, με το ποσό 4,1 εκ. ευρώ να κατευθύνεται στης εγκαταστάσεις της μητρικής στα Οινόφυτα, ενώ επενδύσεις 2,7 εκ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τη θυγατρική Sofia Med για την υλοποίηση αναβαθμίσεων στόχο τη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας σε προϊόντα έλασης.

Προοπτικές δευτέρου εξαμήνου 2021

Για το υπόλοιπο του έτους, και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η ElvalHalcor βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, και ο διεθνής προσανατολισμός, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία.

Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και την δυνατότητα αξιοποίησής της και επιτρέπουν έτσι στην ElvalHalcor να διατηρήσει την ανοδική της πορεία.

Διαβάστε επίσης

ElvalHalcor: Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδών – Mέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
ElvalHalcor, Επανασχεδιασμός, - Νέος, 500 000,ElvalHalcor, epanaschediasmos, - neos, 500 000