Eurobank Equities: Αυτοί είναι οι λόγοι αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού στις αρχές και στα μέσα του 2021, με την κυκλοφορία των εμβολίων, των εταιρικών κερδών και της μακροοικονομικής στήριξης, η δυναμική στις ελληνικές μετοχές υποχώρησε πρόσφατα με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 4% τον τελευταίο μήνα (έναντι -2% για το Stoxx 600) μετά το sell-off της Παρασκευής που προκλήθηκε από την παραλλαγή “Omicron”.

Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Eurobank Equities, η νέα μετάλλαξη ενίσχυσε τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό και υποχώρηση της διάθεσης

των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ενόψει της έξαρσης της πανδημίας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες επιβαρύνουν το Χρηματιστήριο κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank Equities καταγράφει συνολική απόδοση 8% από τις αρχές του έτους, έναντι 20% των ευρωπαϊκών μετοχών και το «καλάθι» μετοχών που προτιμά η χρηματιστηριακή (εκτός από τις δύο τράπεζες που προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου) βρίσκεται σε επίπεδα μόλις 2% υψηλότερα από τα προ πανδημίας, έναντι 7% για το Stoxx 600.

Eurobank Equities: Οι ανησυχίες για την πορεία του κορονοϊού έχουν αυξηθεί διεθνώς

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και με τους θανάτους, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται (πληρότητα ΜΕΘ που ξεπερνά το 90%).

Η Eurobank Equities σημειώνει πως τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Ισπανία και την Ιταλία και αυτό εγείρει ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πανδημικό «κύμα» απλώς στοχεύοντας αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.

Οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων μέτρων και περιορισμών  σίγουρα δεν είναι αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει κανένα εθνικό lockdown. Η Eurobank Equities, εκτιμά ότι ένα πλήρες lockdown 2 εβδομάδων θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ.

Πάντως, τονίζει η Eurobank Equities, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το 2022.

Με την δυναμική της ανάπτυξης να αναμένεται κοντά στο 7% – 8% το 2021 και περίπου 4,5% – 5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.

Αυτό θα «μεταφραστεί» σε έως 14% αύξηση των λειτουργικών κερδών στις εισηγμένες εκτός τραπεζών το επόμενο έτος, μετά από την εκτιμώμενη αύξηση του 10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά «καθοδηγούμενη από τα κέρδη» και όχι απλώς μια περίπτωση re-rating.

Οι ελληνικές μετοχές (τόσο οι τραπεζικές όσο και μη) διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα, με discount 25-30% έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών μετοχών, καθιστώντας το εν λόγω σενάριο αρκετά ισχυρό, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Σε απόλυτη βάση, οι μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου διαπραγματεύονται σε ανάλογα επίπεδα με τη μακροπρόθεσμη βάση τους, αλλά αυτό βασίζεται στον πολυετή κύκλο ανάπτυξης που θα φέρει και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξης του 4% – 5% έως το 2023.

Μεταβλητότητα

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι αγορές είναι πιθανό να καταγράψουν έντονη μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της «Omicron» να είναι ο οδηγός.

Ωστόσο, με τους αξιωματούχους της Moderna να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μια αναδιαμόρφωση του εμβολίου –αν χρειαστεί– θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτος, οι αναλυτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να ειδωθεί ως ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου.

Σε αυτό το σημείο η Eurobank Equities, συμβουλεύει να υπάρξει έκθεση σε:

1) μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από το κόστος του πληθωρισμού (π.χ. ΟΠΑΠ),

2) μετοχές με έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (ΔΕΗ, Μυτιληναίος),

3) τραπεζικούς τίτλους, εν όψει της «μεγάλης εξυγίανσης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων (ΕΤΕ)

4) «reopening stories» και κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Keywords
Τυχαία Θέματα