Folli Follie: Μετράει ώρες το «ξήλωμα» της διοίκησης της «αμαρτωλής» εταιρείας μετά από δικαστική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ολοταχώς αντίστροφα για την αποφασιστική κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει άμεσα σε βαθιά τομή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie. Προκειμένου να εξυγιανθεί το τοπίο στην «αμαρτωλή» εταιρεία, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον υπόδικο Δημήτρη Κουτσολιούτσο, που επιδιώκει να κινεί ο ίδιος τα νήματα των εξελίξεων…

Στην εποπτική

αρχή, ακόμη μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κινητικότητα ήταν έντονη και οι διαβουλεύσεις πυκνές. Μεταδίδοντας προς όλες τις πλευρές την ξεκάθαρη αίσθηση ότι πλέον είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο η αντικατάσταση των μελών της σημερινής διοίκησης. Φράζοντας ουσιαστικά το δρόμο στον 77χρονο ιδρυτή, βασικό μέτοχο, αλλά και βασικό ενεχόμενο στη βιομηχανία της απάτης που είχε στηθεί με «βιτρίνα» τη Folli Follie. Ο οποίος και επιζητεί να δώσει σε δικούς του ανθρώπους τα ηνία της διακυβέρνησης της πολυσυζητημένης εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα, η εποπτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι:

«Σχετικά με την υπόθεση της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθιστά σαφές ότι ασκεί το εποπτικό της έργο μεθοδικά, συγκροτημένα, μακριά από λογικές αντιδικίας, χωρίς να απαντά σε οποιονδήποτε ελιγμό ιδιωτών που εμπλέκονται σε ερευνώμενες υποθέσεις. Βάσει στοιχείων που προκύπτουν στο πλαίσιο του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου αλλά και ευρημάτων που ετέθησαν υπόψη της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρίας.»

Είναι πασιφανές ότι απέναντι στην προκλητική στάση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που μοιάζει σαν να βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα του στους συστημικούς φορείς της αγοράς, στην συντεταγμένη Πολιτεία, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη η οποία δύο χρόνια μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν τον έχει «ενοχλήσει» ακόμη, η κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαντάζει μονόδρομος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΔΣ της Folli Follie φαίνεται να μετράει ώρες… Διότι όπως όλα δείχνουν επίκειται η δικαστική παρέμβαση, με την οποία η εποπτική αρχή θα ζητά από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας το «ξήλωμα» του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάτι που αναμένεται να γίνει αν όχι σήμερα, πιθανότατα αύριο.

Μελετούν τα στοιχεία που έφεραν οι ελεγκτές

Για την Κεφαλαιαγορά, σημαντικό ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που άντλησε το κλιμάκιο των ελεγκτών της, κατά την αιφνιδιαστική έφοδο που έκανε προ ημερών στο λογιστήριο και τα γραφεία της Διοίκησης της Folli Follie. Όπου μεταξύ των άλλων, συγκεντρώθηκε και πολύ υλικό από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (έγγραφα και μαγνητοφωνημένα πρακτικά) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα της εποπτικής αρχής και δεν είχε αποστείλει τα ζητηθέντα «παραστατικά».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλα διαχειριστικά ευρήματα, αναμένεται να συγκροτήσουν την «υπερασπιστική γραμμή» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το δικαστικό ορισμό νέων μελών στο συμβούλιο της Folli. Και μάλιστα άμεσα, αφού δεν υπάρχει η πολυτέλεια η χρόνου, καθώς η έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, στην οποία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κατέχει μετοχικό ποσοστό περίπου 36% , έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου. Εκτός απροόπτου…

 Τα περί νέας νομοθετικής παρέμβασης που να «παγώνει» την άσκηση δικαιωμάτων ψήφου σε μετόχους εταιρειών οι οποίοι βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα, δεν ήταν εξαρχής στην «ατζέντα» των άμεσων πρωτοβουλιών. Διότι πέραν των άλλων απαιτούσαν χρόνο, ο οποίος στις τρέχουσες περιστάσεις δεν επαρκούσε, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Εκ των πραγμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα των αναμορφωμένων διατάξεων του νόμου 4640/2019.Με τον οποίον απομακρύνθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου από το ΔΣ της Folli Follie, ο γιος του ιδρυτή της, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Επί του παρόντος είναι άγνωστο αν η εποπτική αρχή θα προχωρήσει σε γενική εκκαθάριση των μελών της σημερινής διοίκησης ή σε στοχευμένες αλλαγές. Από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα λέγεται ότι «θα είναι ένα εντελώς ανανεωμένο ΔΣ με όρους όμως διοικητικής νοοτροπίας και όχι αριθμητικών δεδομένων».

Η ανθρωπογεωγραφία του Διοικητικού Συμβουλίου

Η εταιρεία έχει 11μελές ΔΣ από το οποίο όμως αποχώρησε ο Νίκος Κανελλόπουλος, μόλις ανακοίνωσε τις προθέσεις του να κάνει τις δικές του επιλογές ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Χωρίς να τον έχει μέσα σε αυτές, αν και έχει πολιτογραφηθεί σαν στενός του συνεργάτης. Μάλιστα μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου της εκτεταμένης παραποίησης των οικονομικών στοιχείων, ο Νίκος Κανελλόπουλος είχε χρηματίσει για ένα διάστημα πρόεδρος της Folli. Στη συνέχεια παραιτήθηκε, για να ξαναμπεί μετέπειτα στο Δ.Σ. Από το οποίο τώρα ο Κουτσολιούτσος ήθελε να τον απομακρύνει. Δείχνοντας επίσης την πόρτα της εξόδου στο σημερινό πρόεδρο της εταιρείας Αβραάμ Γούναρη που υπό την πίεση των ραγδαίων γεγονότων παραιτήθηκε χθες το βράδυ, όπως  και στους Γιώργο Κυριακό, και Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη.

Με βάση το αίτημα Κουτσολιούτσου προς τη Γενική Συνέλευση, οι θέσεις στο ΔΣ περιορίζονται σε 9 με προτεινόμενους δύο αντικαταστάτες: τους Δημήτρη Τουλάτο και Βασιλική Αναγνωστοπούλου που θεωρούνται «δικοί του άνθρωποι».

Στο υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli μετέχουν ακόμη οι Γιώργος Σάμιος (που έχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, όντας και το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Νίκος Φαλδαμής, Ανδρέας Κουτούπης (πρόεδρος στην επιτροπή ελέγχου). Μαζί με αυτούς είναι και ο κινέζος Zhang Haolei (κληροδότημα της μετοχικής συμμετοχής της Fosun ,που με το 16,34% που κατέχει είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Folli) όπως επίσης και οι Δημήτρης Βαλαχής και Γιώργος Ιωαννίδης, που ορίστηκαν μέλη του Δ.Σ με την προηγούμενη δικαστική παρέμβαση της κεφαλαιαγοράς. Η προσωρινή διαταγή παραμένει σε ισχύ, ενώ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την αποπομπή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου έχει οριστεί να γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα και εξαιρουμένων των τριών τελευταίων μελών, τα προς αντικατάσταση προς αντικατάσταση πρόσωπα είναι δυνητικά τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του Δ.Σ. Μένει βεβαίως να αποσαφηνιστεί το πόσοι και ποιοι από αυτούς θα αποτελέσουν παρελθόν. Είτε παραιτούμενοι «αυτοβούλως» είτε όχι.

Τι λέει ο νέος νόμος που εξοπλίζει την Κεφαλαιαγορά

Αναφορικά με το νέο νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να παρεμβαίνει σε αλλαγές διοικήσεων, αυτό, βάσει του αναμορφωμένου άρθρου 40 του νόμου 4640/2019, έχει ως εξής:

«—Αν συντρέχει περίπτωση έλλειψης διοίκησης εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης, η οποία δεν έχει θεραπευτεί με τη διάταξη του άρθρου 82 του ν. 4548/2018 ή με την εφαρμογή άλλης διάταξης ειδικής νομοθεσίας για ειδικούς τύπους εταιριών, ή περίπτωση παρακώλυσης, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρία έχει υπαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή σύγκρουσης των συμφερόντων ενός ή περισσότερων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προς εκείνα της εταιρίας, ή σε περίπτωση κατά την οποία υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι, η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να ζητήσει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου ή μελών αυτού.

— Έργο της προσωρινής διοίκησης είναι αποκλειστικά η διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας μέχρι την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση και/ή την επίτευξη εξυγίανσής της με βάση το δίκαιο που τη διέπει. Η ευθύνη των μελών Διοικητικού Συμβουλίου, που ορίζονται σύμφωνα με την παρούσα, σε καμία περίπτωση δεν εκτείνεται σε χρόνο προγενέστερο της αποδοχής του διορισμού τους και αφορά αποκλειστικά τις πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της προσωρινής διοίκησης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα