Fraport Greece: Νέα μεγάλη πτώση 82% τον Ιανουάριο – Λιγότερες κατά 3.432 οι πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια

Συνεχίζεται και τη νέα χρόνια η «βουτιά» στην αεροπορική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία, η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο του 2021 υποχώρησε κατά 82,7% καθώς από τα περιφερειακά αεροδρόμια διακινήθηκαν 108.907 επιβάτες έναντι 628.084 τον Ιανουάριο του 2020.

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει

και ο αριθμός των πτήσεων. Συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους πραγματοποιήθηκαν 3.157 πτήσεις έναντι 6.589 πτήσεων τον Ιανουάριο του 2020, καταγράφοντας μείωση 52,1%.

Η μεγαλύτερη πτώση στην επιβατική κίνηση τάξεως 87% παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου ταξίδεψαν 52.232 επιβάτες έναντι 401.816 επιβατών τον Ιανουάριο του 2020. Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με πτώση 84% και της Καβάλας με 81%.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη με δεδομένη την πορεία της πανδημίας και τους αυστηρούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις. Μια πτώση που κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (προσεγγίζει το 90%), με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες όπου περιορίστηκαν οι απώλειες λόγω του εισερχόμενου τουρισμού.

Το κρίσιμο για την αεροπορική βιομηχανία όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι οι όροι που θα συμφωνηθούν για τις μετακινήσεις των πολιτών και πως ακριβώς θα διαμορφωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Η Fraport Greece ανακοίνωσε πρόσφατα πως παρέδωσε τρεις μήνες νωρίτερα απ’ τα αρχικά χρονοδιαγράμματα τα έργα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα. Η επένδυση ύψους 440 εκατ. ευρώ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τρία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι εργασίες στα αεροδρόμια δε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια με υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας.

Η επένδυση περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών. Τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα είναι της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Κω, της Σαντορίνης, των Χανίων, του Ακτίου, της Καβάλας, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Κεφαλλονιάς, της Κέρκυρας, της Σκιάθου και της Ζακύνθου.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Διαβάστε επίσης:

Inform Π. Λύκος: Εξαγοράζει πλειοψηφικό πακέτο της Cloudfin έναντι €1 εκατ.

Οικογένεια Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή): Σε ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, τουρισμό και real estate επενδύει τα έσοδα από την πώληση του Πόρτο Καρράς

Ektasis Development: Υψηλές προσδοκίες στον πλειστηριασμό για τα ακίνητα συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου €100 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα