H ενέργεια θα συνεχίσει ν’ ακριβαίνει!
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, δεν οφείλεται στον πόλεμο, ή την πανδημία.
Τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες διαπιστώνουν με ένταση ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος είναι αστείο να ψάχνει κανείς μικροκομματικά οφέλη μπροστά σε μια κατάσταση που θα συνεχίσει να χειροτερεύει. Το ενεργειακό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση/ρύπους που προκαλεί ο πληθυσμός της γης. O οποίος διπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Για να φτάσει
Σήμερα ο πληθυσμός υπερβαίνει τα 8 δισ. Αντίστοιχα η κατανάλωση ενέργειας τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Για να αντιληφθείτε τι συζητάμε, αξιολογήστε ενεργειακά σε παγκόσμια κλίμακα τη λειτουργία των έξυπνων τηλεφώνων και την παραγωγή μασκών τα τελευταία χρόνια.
H διαθέσιμη ενέργεια είναι πεπερασμένη και η αλόγιστη χρήση της αυτοκαταστροφική. Τα 8 δισ. άνθρωποι χρειάζονται κρέας για να τραφούν. Η αγελάδα είναι σήμερα ο Νο1 παραγωγός CO2 στον πλανήτη και εξ’ όσων γνωρίζω οι εκπομπές της, δεν επιδέχονται βελτίωση. Επίσης έχει γεμίσει ο τόπος γελάδια!
Ο Φέτελ πέρασε ένα πολύ άβολο μήνυμα στο GP του Μαϊάμι: Ενεργήστε τώρα ή κολυμπήστε μετά!Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε Grand Prix στο Μαϊάμι για πρώτη φορά. Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ επέλεξε να φορέσει το μπλουζάκι που βλέπετε: «Υποβρύχιο GP στο Μαϊάμι, το 2060. Ενεργήστε τώρα ή κολυμπήστε μετά». Η επικοινωνία συνοδεύονταν από εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη. Ο Φέτελ τόνισε πως δεν κάνει πολιτική, αλλά του φαίνεται απίστευτο ότι οι άνθρωποι φέρονται σα να μη συμβαίνει τίποτα. Για όσους καταλαβαίνουν πρέπει ν’ αλλάξει χτες το ενεργειακό μοντέλο στον πλανήτη. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή ρεύματος είναι 38% από άνθρακα, 23% από φυσικό αέριο, 26% από ΑΠΕ, 10% από πυρηνική ενέργεια και 3% από πετρέλαιο. Καταναλώνονται παγκοσμίως περί των 30.000 Twh.
Φυσικά η κατανάλωση δεν είναι αναλογική. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά από το Διαστημικό Σταθμό και να δει που ανάβουν φώτα τη νύχτα. Π.χ. στη Σιγκαπούρη και στα ΗΑΕ ο κλιματισμός δε σβήνει ποτέ, ούτε με τις πόρτες ανοιχτές. Ενεργειακός κόλαφος. Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, τρεις χώρες καταναλώνουν τη μισή ενέργεια του πλανήτη και έχουν περίπου το μισό πληθυσμό. Πολύ σύντομα θα καταστεί ασύμφορη ενεργειακά η ζωή στις μεγάλες πόλεις που δεν παράγουν τροφή. Ελάτε να σταθούμε π.χ. μια μέρα πάνω από το Μανχάταν και να δούμε πόση τροφή καταναλώνετε εκεί, πού παράγετε και πόση ενέργεια χρειάζεται για τη μεταφορά της. Ενεργειακός κόλαφος.
Στα καθ’ υμάς πάμε σ’ ένα ελληνικό beach bar όπου σερβίρουν ποτά σε κουβά με πάγο. Ποιος κάθεται να σκεφτεί ότι για να παραχθεί ο πάγος που θα λιώσει στον ήλιο, έχει καεί πετρέλαιο το οποίο εξορύχθηκε, διυλίστηκε και μεταφέρθηκε ως εκεί για να παράξει το ρεύμα που έγινε λιωμένα παγάκια στο λιοπύρι. Ενεργειακός κόλαφος. Αν δει κανείς την κατανάλωση των ξενοδοχείων, κατανοεί πόσο ενεργοβόρα είναι η λειτουργία τους. Το κόστος ενέργειας προφανώς μετακυλίεται στον πελάτη καθιστώντας πλέον απλησίαστο τον τουρισμό. Θα είναι ένας από τους πρώτους τομείς που θα πληγεί βίαια.
Η ζωή στον πλανήτη και οι συνήθειες των ανθρώπων πρόκειται ν’ αλλάξουν βίαια τα επόμενα χρόνια λόγω ενεργειακού κόστους. Μοιραία οι άνθρωποι θα στραφούν σε λύσεις πιο αποδοτικές. Π.χ. ηλεκτροκίνηση. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι 3 φορές πιο οικονομικός από το θερμικό. Τα αποθέματα λιθίου θα αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίος ο δεκαπλασιασμός της τιμής του το τελευταίο διάστημα καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο για τις μπαταρίες των κινητών, των laptop, των αυτοκινήτων. Πολύ σύντομα καμία χώρα δε θα μπορεί εύκολα να συντηρεί λόγω ενεργειακού κόστους το αξιόμαχο του στρατεύματός της.
Η ηλεκτροκίνηση στα Ι.Χ. είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στο τι πρέπει να γίνει άμεσα σε αεροπλάνα και πλοία. Σήμερα το ρεύμα στη χώρα μας παράγεται κατά 50% από εγχώρια πρώτη ύλη (λιγνίτης, ΑΠΕ) και κατά 50% από εισαγόμενη (φυσικό αέριο, πετρέλαιο). Πρέπει άμεσα να πάμε στο 80% από εγχώρια πρώτη ύλη έστω κι αν χρειαστεί να επενδύσουμε σε ειδικά φίλτρα που θα συγκρατούν τους ρύπους καύσης του λιγνίτη.
Το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται όσο αυξάνει τη ζήτηση, η αύξηση του πληθυσμού. Οι ειδικοί επιστήμονες μελετητές τονίζουν πως έχουμε ήδη περάσει το σημείο μηδέν. Οι βίαιες κλιματικές αλλαγές – στο πλανήτη όλα τα φυσικά φαινόμενα δημιουργούνται για να επιτευχθεί ισοκατανομή ενέργειας – και το ενεργειακό κόστος θα αλλάξουν απότομα τις ζωές όλων. Περιοχές με πολύ ζέστη ή κρύο θα πάψουν να κατοικούνται.
Η άνοδος της στάθμης του νερού, θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές. Η παραγωγή τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες θα καταστεί ασύμφορη, η ενέργεια θα χρησιμοποιείται και θα διανέμεται με άλλα κριτήρια. Η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη. Με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται απ’ όσους έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και τα εκατοντάδες δις που επενδύονται σε ουδέτερο ή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως το 2030/40/50 είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά θα συμβούν σύντομα. Μια πρώτη πράξη που θα δούμε σύντομα είναι όλα τα τρόφιμα να αποκτούν ενεργειακή ετικέτα και κόστος ανάλογο αυτής. Θες σάντουιτς με αλλαντικό; Τριπλάσια τιμή! Θες σούσι; Δεκαπλάσια τιμή. Σε φυσιολογική τιμή ότι παράγει ο τόπος σου! Δεν απέχει πολύ η μέρα που θα οριστεί πόσες kwh δικαιούται ημερησίως ο καθένας μας.
Διαβάστε επίσης:
Mazda MX-30: Βελτιώσεις στα σημεία!
Σιλάνς, σάιλνες, ησυχία ντε…
F1: Πώς μετρά τον χρόνο η Aston Martin;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Eurovision 2022: Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον τελικό και ποια τα φαβορί
- Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία: Δεν είμαστε «υπό διάλυση»
- Πώς μια ελληνική startup μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία
- Αιφνίδιος θάνατος δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Ο N. Καπραβέλος εξηγεί τις πιθανές αιτίες
- Συμμετοχή της Avramar στη διεθνή έκθεση Seafood Expo Global στη Βαρκελώνη
- Βόλος: Άνδρας ξυλοκόπησε την επτά μηνών έγκυο σύζυγό του
- Που οδηγεί αυτή η πόρτα στον Άρη;
- Χατζηθεοδοσίου: Έρχονται σκληροί μήνες ακρίβειας
- Samsonite: Αυξήθηκαν 62% οι πωλήσεις στο τρίμηνο
- Οι περιπέτειες της Coca Cola HBC στη Ρωσία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Eurovision 2022: Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον τελικό και ποια τα φαβορί
- Βόλος: Άνδρας ξυλοκόπησε την επτά μηνών έγκυο σύζυγό του
- Μέτρηση οστικής μάζας: Γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης
- Σημάδια ότι έχετε λίγο ή πολύ κάλιο – Που αλλού το βρίσκουμε, εκτός από τις μπανάνες
- Στα δύο σπάει το Ναυπηγείο Ελευσίνας – Οι 600 εργαζόμενοι θα προσληφθούν στο στρατιωτικό τμήμα που θα ελέγχουν ΟΝΕΧ-Fincantieri
- Twitter: Μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 9 δισ. δολάρια σε σχέση με την τιμή εξαγοράς
- Η Ευρυδίκη Γούση στο ΟΠΑΠ Game Time για το κρίσιμο ματς του Άρη με την ΑΕΚ
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Future of Retail 2022: Το μεγάλο Συνέδριο της ΕΣΕΕ για το λιανικό εμπόριο με ορίζοντα το 2040
- Χρηματιστήριο: Πάρτι MSCI με ΕΤΕ και Μυτιληναίο με κέρδη πάνω από 6%
- Τελευταία Νέα Mononews
- H ενέργεια θα συνεχίσει ν’ ακριβαίνει!
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Μέτρηση οστικής μάζας: Γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης
- Η Ευρυδίκη Γούση στο ΟΠΑΠ Game Time για το κρίσιμο ματς του Άρη με την ΑΕΚ
- Χρηματιστήριο: Πάρτι MSCI με ΕΤΕ και Μυτιληναίο με κέρδη πάνω από 6%
- Future of Retail 2022: Το μεγάλο Συνέδριο της ΕΣΕΕ για το λιανικό εμπόριο με ορίζοντα το 2040
- Eurovision 2022: Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον τελικό και ποια τα φαβορί
- Twitter: Μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 9 δισ. δολάρια σε σχέση με την τιμή εξαγοράς
- Σημάδια ότι έχετε λίγο ή πολύ κάλιο – Που αλλού το βρίσκουμε, εκτός από τις μπανάνες
- Ελλάκτωρ εναντίον Intrakat για έργο απορριμμάτων αξίας 48,5 εκατ. ευρώ στην Αττική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο: Ράλι με το «καλημέρα» και άλμα 25 μονάδων με ώθηση από Εθνική, Mytilineos
- Καύσιμα: Πόσα πληρώνουμε σε φόρους – Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης
- Κρυπτονομίσματα: Ανάκαμψη σήμερα, αλλά «τα χειρότερα έρχονται»
- Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Το ευρώ ενισχύεται 0,31%, στα 1,0417 δολάρια
- Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το Λασίθι
- Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ ζητεί «περισσότερα όπλα» και κυρώσεις για να διατηρηθεί η πίεση στον Πούτιν
- Σεισμός 4,1 ν/α της πόλης της Χρυσής Λασιθίου
- Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.: Κατάρτιση συμβάσεων απασχόλησης
- Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ΝΑ. της Χρυσής Λασιθίου