H μουστάρδα, οι τσίχλες, ο ΦΠΑ και η… πανδημία!

Παράταση στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε μια σειρά από προϊόντα λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή εντάσσονται τα παρασκευάσματα διατροφής, η μουστάρδα, αλλά και τα είδη για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

Έως και τις 30 Απριλίου του 2021 παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

6% που περιλαμβάνει τα απαραίτητα αγαθά για την αντιμετώπιση του COVID 19 και τη αποφυγή της διασποράς τα, όπως μάσκες, γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη και καθαρή αιθυλική αλκοόλη.

Στον συντελεστή 6% – από το 13% που υπάγονταν – μετατίθενται και τα προϊόντα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, το σύστημα φωτεινής ειδοποίησης και ο δέκτης φωτεινών σημάτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία. Ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των ανωτέρω είναι η 23η Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης, με χαμηλό ΦΠΑ επιβαρύνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής προϊόντα, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν χαρακτηρίζονται ως συμπληρώματα διατροφής:

1) Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

2) Οι αρωματισμένες σκόνες για την παρασκευή ποτών, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, με βάση το διττανθρακικό νάτριο και τη γλυκυρριζίνη ή το εκχύλισμα γλυκόριζας (τα οποία διατίθενται ως «σκόνη κακάο»).

3) Τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα προϊόντα αρτοποιίας.

4) Οι πολτοί με βάση τη ζάχαρη, που περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες σε σχετικά μεγάλη αναλογία και, μερικές φορές, γάλα ή φουντούκια που δεν είναι κατάλληλα να μεταποιηθούν απευθείας σε ζαχαρώδη προϊόντα αλλά χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ή τη διακόσμηση π.χ. σοκολάτας, πτιφούρ, τούρτας, κέικ, κ.λπ.

5) Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό.

6) Τα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών, που αποτελούνται κυρίως από ένα μίγμα αμινοξέων και χλωριούχου νατρίου και χρησιμοποιούνται στα παρασκευάσματα διατροφής (π.χ. για να προσδώσουν γεύση). Τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών που λαμβάνονται με αφαίρεση ορισμένων συστατικών απελαιωμένων σογιάλευρων και χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό σε πρωτεΐνες των παρασκευασμάτων διατροφής. Τα σογιάλευρα και άλλες πρωτεϊνικές ουσίες ειδικής πλοκής (textured). Ωστόσο, από την κλάση εξαιρούνται τα απελαιωμένα σογιάλευρα που δεν είναι ειδικής πλοκής (textured).

7) Τα βρώσιμα δισκία με βάση φυσικά ή τεχνητά αρώματα (π.χ. βανιλλίνη).

8) Τα γλυκά, οι τσίχλες και παρόμοια είδη (κυρίως για διαβητικούς) που περιέχουν συνθετικούς γλυκαντικούς παράγοντες (π.χ. σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη. Επισημαίνεται ότι οι τσίχλες με ζάχαρη υπάγονται σε ΦΠΑ 13%.

9) Τα παρασκευάσματα (π.χ. δισκία) που αποτελούνται από ζαχαρίνη και ένα προϊόν διατροφής, όπως είναι η λακτόζη, και χρησιμοποιούνται για γλυκαντικούς σκοπούς.

10) Οι αυτολύτες ζύμης και άλλα εκχυλίσματα ζύμης, τα οποία είναι προϊόντα που λαμβάνονται από την υδρόλυση της ζύμης. Τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση και διαθέτουν υψηλή πρωτεϊνική αξία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία προϊόντων διατροφής (π.χ. για την παρασκευή ορισμένων καρυκευμάτων).

11) Τα παρασκευάσματα για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών, που αποτελούνται, π.χ. από:
– σιρόπια, αρωματισμένα ή χρωματισμένα, τα οποία είναι ζαχαρώδη διαλύματα στα οποία έχουν προστεθεί φυσικές ή τεχνητές ουσίες που τους προσδίδουν τη γεύση ορισμένων φρούτων ή φυτών (σμέουρα, φραγκοστάφυλα, λεμόνια, μέντα κ.λπ.), έστω και με προσθήκη κιτρικού οξέος ή συντηρητικών.
– σιρόπι στο οποίο έχει προστεθεί για τον αρωματισμό του ένα σύνθετο παρασκεύασμα της παρούσας κλάσης και το οποίο περιέχει, κυρίως, είτε εκχύλισμα κόλας και κιτρικού οξέος, χρωματισμένο με καραμελοποιημένη ζάχαρη, είτε κιτρικό οξύ και αιθέρια έλαια φρούτων (π.χ. λεμονιού ή πορτοκαλιού).
– σιρόπι, στο οποίο έχουν προστεθεί για αρωματισμό χυμοί φρούτων, οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί με την προσθήκη συστατικών (κιτρικό οξύ, αιθέρια έλαια που έχουν εξαχθεί από τα φρούτα κ.λπ.) σε τέτοιες ποσότητες, ώστε η ισορροπία των συστατικών των χυμών φρούτων, όπως αυτά απαντούν στον φυσικό χυμό, να έχει προφανώς διαταραχθεί.
– συμπυκνωμένο χυμό φρούτων με την προσθήκη κιτρικού οξέος (σε τέτοια αναλογία που να του προσδίδει μια συνολική περιεκτικότητα σε οξύ σαφώς ανώτερη από εκείνη του φυσικού χυμού), αιθερίων ελαίων φρούτων, τεχνητών γλυκαντικών κ.λπ.

12) Τα μίγματα εκχυλίσματος ginseng (ιαπωνικής κάνναβης) με άλλα συστατικά (π.χ. λακτόζη ή γλυκόζη), που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή «ποτού» ή «τσαγιού ginseng».

13) Τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μίγμα φυτών ή μερών φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) διαφορετικών ειδών ή που αποτελούνται από φυτά ή μέρη φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) ενός μόνο είδους ή διαφορετικών ειδών, αναμιγμένων με άλλες ουσίες, όπως είναι ένα ή περισσότερα φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά είναι του είδους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων ή φυτικών «τσαγιών» [π.χ. εκείνων που έχουν υπακτικές, καθαρκτικές, διουρητικές ή αναφυσώδεις (ανακούφιση από μετεωρισμό ή αέρια) ιδιότητες], περιλαμβανομένων και των προϊόντων για τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν ανακούφιση από ασθένειες ή συμβάλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας.

14) Τα μίγματα φυτών, μερών φυτών, σπόρων ή καρπών (ολόκληρων, κομμένων, θρυμματισμένων, αλεσμένων ή σε σκόνη) που χρησιμοποιούνται είτε απευθείας για τον αρωματισμό ποτών είτε για την παρασκευή εκχυλισμάτων για την παραγωγή ποτών.

15) Τα υποκατάστατα τυριών και άλλων γαλακτοκομικών, τα οποία είναι παρασκευασμένα κυρίως από άμυλα και φυτικά έλαια (ποσοστό ελαίων που κυμαίνεται περίπου από 20% έως 24%), με ελάχιστα ή καθόλου συστατικά ζωικής προέλευσης. Τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται με διάφορες μορφές, όπως π.χ. σε μπλοκ, κομμένα σε φέτες για χρήση σε τοστ, τριμμένα κ.λπ. και διατίθενται συνήθως ως κατάλληλα για νηστεία και vegetarian ή vegan διατροφή και με τη δήλωση ότι δεν περιέχουν σόγια, trans λιπαρά, γλουτένη ή λακτόζη.

16) Τα φυτικά μπιφτέκια (π.χ. με λαχανικά, τόφου κ.λπ.) και παρόμοια είδη διατροφής.

Επίσης, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ προστίθενται ορισμένα προϊόντα και παρασκευάσματα διατροφής, καθώς και η παρασκευασμένη μουστάρδα. Σημειώνεται ότι παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ του 24%, τα συμπληρώματα διατροφής σε οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιάζονται και τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών.

Ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ είναι η 4η Δεκεμβρίου 2020.

Διαβάστε επίσης:

Θα πέσουν… «κεφάλια» με τις επιστρεπτέες προκαταβολές!

Σε λειτουργία η πλατφόρμα «agora delivery» – Ποιες δυνατότητες προσφέρει στις επιχειρήσεις

Λιανεμπόριο: Προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» – Ισχυρή ζήτηση για λύσεις «click & collect»

Keywords
Τυχαία Θέματα