Hanno Renner: O 31χρονος ιδρυτής της start up που μέσα σε έξι χρόνια απέκτησε κεφαλαιοποίηση 6 δισ. δολαρίων

Μέσα σε μόλις έξι χρόνια η εταιρεία λογισμικού Personio αναδείχθηκε σε μία από τις start up της Ευρώπης με την μεγαλύτερη αποτίμηση, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο CEO της Hanno Renner, μιλώντας στο CNBC θυμάται ότι η επιχείρηση του είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό μόλις 226 δολάρια, πριν λάβει την πρώτη της χρηματοδότηση.

Ο Renner συνίδρυσε την Personio στο Μόναχο της Γερμανίας

το 2015 με τους Roman Schumacher, Arseniy Vershinin και Ignaz Forstmeier. Οι τέσσερις τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας και Διοίκησης.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Personio, η οποία επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προέκυψε όταν άκουσε πώς ένας φίλος του δυσκολευόταν να διαχειριστεί το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία όπου εργαζόταν ως επικεφαλής τεχνολογίας, επειδή δεν είχε το απαιτούμενο λογισμικό.

Έτσι, οι τέσσερις συμφοιτητές αποφάσισαν να βρουν τη λύση. Λόγω έλλειψης γραφείου, εργάστηκαν αρχικά όπου έβρισκαν χώρο στο κολέγιο, και κατάφεραν να φτιάξουν το πρώτο προϊόν λογισμικού της Personio. Η χρηματοδότησης της προσπάθειας τους έγινε από τις αποταμιεύσεις τους.

Μόλις πληρώθηκαν από τους πρώτους πελάτες, χρησιμοποίησαν τα έσοδα για να αγοράσουν τις πρώτες άδειες χρήσης λογισμικού, να νοικιάσουν έναν μικρό χώρο γραφείου και να προσλάβουν λίγους υπαλλήλους.

Η πρώτη χρηματοδότηση

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2016, η Personio συγκέντρωσε 2,1 εκατομμύρια ευρώ όταν υλοποίησε τον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης. Στους επενδυτές που την εμπιστεύτηκαν περιλαμβάνονταν η Global Founders Capital, η οποία έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως το LinkedIn και το Facebook.

Ο Renner επισήμανε ότι προτού η Personio λάβει την πρώτη χρηματοδότηση, οι ιδρυτές έπρεπε να διασφαλίσουν ότι είχαν πληρώσει τυχόν εκκρεμή τιμολόγια, κάτι που, όπως εξήγησε, ήταν μια τυπική προϋπόθεση για τις συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων.

«Έχω ακόμα την εικόνα εκείνου του τραπεζικού λογαριασμού: Είχαμε περίπου 100 ευρώ πριν λάβουμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, που ήταν 2 εκατομμύρια [ευρώ] εκείνη την εποχή, αλλά ήταν πραγματικά ενδιαφέρον πόσο σφιχτή διαχείριση εφαρμόζαμε τότε”, θυμήθηκε ο Renner.

Έκτοτε η οικονομική κατάσταση της Personio έχει αλλάξει δραματικά. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η εταιρεία συγκέντρωσε 270 εκατομμύρια δολάρια και αποτιμήθηκε στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα, αν λάβουμε υπόψη ότι τον Ιανουάριο, είχε αποτιμηθεί στα 1,7 δισ. δολάρια.

Συνολικά η εταιρεία έχει συγκεντρώσει από επενδυτές πάνω από 500 εκατ. δολάρια.

Η τελευταία παρτίδα χρηματοδότησης χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της νεότερης κατηγορίας λογισμικού, που ονομάζεται People Workflow Automation. Αυτό στοχεύει στην άρση των φραγμών λογισμικού μεταξύ του τμήματος HR και άλλων τμημάτων της εταιρείας.

Στους ανταγωνιστές της Personio περιλαμβάνονται άλλες νεοφυείς εταιρείες λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού όπως η Hibob, καθώς και μεγαλύτερες εταιρείες όπως η SAP και η Salesforce.

Το να διευθύνει μια επιχείρηση λογισμικού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μοιάζει πολύ διαφορετικό από τη μερική απασχόληση του Renner ως skipper στα γιοτ, όταν φοιτούσε στο κολέγιο.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, η οικοδόμηση μιας εταιρείας «δεν είναι το να είσαι αφεντικό», αλλά να ενθαρρύνεις τους εργαζόμενους να «έχουν την εξουσία να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις και να ενεργούν σαν επιχειρηματίες».

Και σαφώς η πολιτική του λειτουργεί σωστά, αφού η Personio έχει πλέον περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό, από 350 υπαλλήλους το 2020.

Διαβάστε ακόμη:Δικαστικός πόλεμος 95χρονης με τους εγγονούς της, πρώην brokers της JPMorgan – Της οφείλουν 10 εκατ. δολ. λόγω κακοδιαχείρισης
Keywords
Τυχαία Θέματα