Harvard Business School Club of Greece: Συζητώντας για την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής διοργανώνει την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, το The Harvard Business School Club of Greece (HBS Club), με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και εκπροσώπων κορυφαίων φορέων χάραξης πολιτικής.

Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι πως η δεκαετία που διανύουμε είναι και η πιο κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας που χάνεται. Μέγα ζητούμενο

η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ενέργειες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να διαμορφώσουν έναν κόσμο με καλύτερες προοπτικές για όλους.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η κλιματική αλλαγή θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ξηρασίες, λιμούς, πλημμύρες, κύματα καύσωνα, κατάρρευση οικοσυστημάτων και μαζικές μετατοπίσεις πληθυσμών. Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις αυτές, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας στον πλανήτη, ο κόσμος έθεσε ως στόχο να κρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη εντός 1,5 βαθμού Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε τεχνολογικά είναι η απαλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα έως το 2050, περνώντας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τη χρήση πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής, τις δημόσιες και ιδιωτικές συγκοινωνίες, τα κτήρια, τη βιομηχανία και τη γεωργία. Η αναστροφή της υποβάθμισης του εδάφους και της αποψίλωσης των δασών αποτελούν, επίσης, βασικά στοιχεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.

Για να γίνουν όλες αυτές οι προσαρμογές πρέπει, βεβαίως, να υπάρξουν τεχνολογικές καινοτομίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ευρέως διαδεδομένες. Πρέπει να αναπτυχθούν όμως κι άλλες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο και τα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που, σε συνδυασμό με τον εκτενή ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα δραστικά προς το καλύτερο. Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, αλλά η αδράνεια έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καλούνται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για το κλίμα σε μαζική κλίμακα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και να εφαρμόσουν τις πολιτικές που χρειάζεται, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στις ευκαιρίες που προκύπτουν για την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας. Οι ίδιες κυβερνήσεις θα βρεθούν, ταυτόχρονα, αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να εξασφαλίσουν τη στήριξη του κόσμου για δαπανηρές πολιτικές και προγράμματα που είναι, ωστόσο, ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας. Το θετικό είναι, όμως, πως σε πολλές χώρες η πλειονότητα του κόσμου θεωρεί την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα.

Οι επερχόμενες αλλαγές θα φέρουν, αναπόφευκτα, αναστάτωση σε κάποιους και θα ωφελήσουν άλλους, δημιουργώντας εντάσεις στο εσωτερικό αλλά και μεταξύ των χωρών. Πρέπει να υπάρξει στοχευμένη στήριξη για την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Το ισοζύγιο ισχύος θα μετατοπιστεί από εκείνους που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα σε εκείνους που κυριαρχούν στις πράσινες τεχνολογίες, μια αλλαγή με σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Η ΕΕ πρωτοπορεί με σημαντικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας (καθαρών μηδενικών εκπομπών) έως το 2050. Το ευρωπαϊκό Green Deal αποτελεί μία τεράστια και περίπλοκη συλλογή από πολιτικές για την επίτευξη αυτών των στόχων, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικονομία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρηματοδοτείται από το 1/3 των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ NextGenerationEU.

Στη νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάρκα και πράσινο υδρογόνο είναι τεράστιες, καθιερώνοντας νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτή τη φάση, είναι απαραίτητο, όμως, να υπάρξει μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία με τη συνεργασία όλων των χωρών. Μια συμφωνία που θα έρθει να λύσει βασικά ζητήματα, όπως η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου για μια παγκόσμια αγορά άνθρακα, ενιαίων κανόνων για την αναφορά των εκπομπών ρύπων από τα κράτη, το μέγεθος της σχετικής με το κλίμα οικονομικής βοήθειας που πρέπει να δοθεί από τις πλούσιες χώρες στις αναπτυσσόμενες. Οι ΗΠΑ και η Κίνα -οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο- προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες σε μια σπάνια κοινή δήλωση, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή. Μια ταχεία μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρής ενέργειας θα προστάτευε τον πλανήτη μας και θα μας έβαζε σε μια πορεία βιώσιμης ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα θιγούν στο πλαίσιο της συζήτησης «Climate Change: An Existential Crisis» που διοργανώνει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 το The Harvard Business School Club of Greece (HBS Club), με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και κορυφαίων εκπροσώπων φορέων χάραξης πολιτικής.

Θα συμμετάσχουν οι:

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ο Πρωθυπουργός είναι ηγετική φωνή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Kristalina Georgieva – Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ ηγείται των οικονομικών πολιτικών και προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

Frans Timmermans – Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ηγείται των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη.

Jeffrey D. Sachs – Ο Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι μια παγκόσμια επιρροή στην κλιματική αλλαγή.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Harvard Business School Club, Στέλιος Ζαββός.

Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 από τις 18.00-19:00 ώρα Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στο πάνελ μέσω του κουμπιού Q/A.

Μετά την εγγραφή, θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα