Lihong Zhou: Η Κινέζα τραπεζίτισσα που κινεί τα νήματα της Bank of China σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πριν από 40 ολόκληρα χρόνια, το 1979, η Bank of China (BoC) έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη. Η Κίνα βρισκόταν τότε σε μια φάση μεταμόρφωσης, δρομολογώντας σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια ως χώρα, ενώ το Λουξεμβούργο είχε αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Μέχρι να φτάσει, όμως, η ώρα να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο κατάστημα της Bank of China

εκτός Κίνας, το πρώτο κινεζικής τράπεζας στο εξωτερικό μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Μεγάλου Δουκάτου και του Πεκίνου και η σφυρηλάτηση μίας δυνατής σχέσης, η οποία έβαλε και τα θεμέλια για την μετέπειτα επέκταση της κινεζικής τράπεζας και σε άλλες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.

Fast forward 40 χρόνια μετά και η Bank of China έχει πλέον φυσική παρουσία από τις 4 Νοεμβρίου με υποκατάστημα και στην Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες και δυνατότητες και στην ελληνική αγορά.

Συνδετικός κρίκος με το Λουξεμβούργο; Επικεφαλής της Bank of China εκεί είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει την ευθύνη και για την Ελλάδα: Μία πανίσχυρη Κινέζα τραπεζίτισσα και manager, η πρόεδρος της BoC για την Ευρώπη, Lihong Zhou. Ένα στέλεχος που πολλοί περιγράφουν ως «σκληρό καρύδι» που δεν της αρέσει καθόλου να χάνει δουλειές.

Με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας, η κ. Zhou εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου της Bank of China το 1984. Τρία χρόνια αργότερα, μετατέθηκε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Πεκίνο, όπου και άρχισε να χτίζει ουσιαστικά μία λαμπρή καριέρα, βασισμένη στη γερή εμπειρία που απέκτησε υπηρετώντας σε διάφορα πόστα και τμήματος.

Η πορεία αυτή την οδήγησε τελικά στην Bank of China Luxembourg, όπου από το 2005 έως το 2013 διετέλεσε Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, με ευθύνη για διάφορα τμήματα της τράπεζας και, εν συνεχεία, από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, στη θέση της Γενικής Διευθύντριας έχοντας υπ’ ευθύνη της τη συνολική λειτουργία της Bank of China Limited Luxembourg και της Bank of China (Luxembourg) S.A.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι σήμερα, ενώ εξακολουθεί να είναι Γενική Διευθύντρια της Bank of China Limited Luxembourg, είναι παράλληλα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China (Luxembourg) S.A..

Από το 2018, η κ. Zhou είναι επίσης Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδραματίζοντας, και από αυτήν τη θέση, καίριο ρόλο στις σινοευρωπαϊκές επενδυτικές σχέσεις.

Το «άνοιγμα» στην Ελλάδα

Η κ. Zhou συναντήθηκε χθες, μαζί με τον Πρόεδρο της Bank of China κ. Liange Liu, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστο Μεγάλου, και τον Πρόεδρο της Πειραιώς και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, στα γραφεία που έχει ανοίξει η κινεζική τράπεζα στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μεγάλου, οι επικεφαλής της Bank of China είχαν συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Ζαββό.

Αυτό που κατέστη σαφές από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με τους Έλληνες τραπεζίτες ήταν το έκδηλο και αποδεδειγμένο πλέον ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν, αλλά και να ρίξουν χρήμα, στην ελληνική αγορά.

​Πού θα επικεντρωθούν οι δραστηριότητες της BoC στην ελληνική αγορά; Όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η τράπεζα, οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της δεν θα περιοριστούν στις παραδοσιακές εμπορικές της δραστηριότητες (καταθέσεις, δάνεια, εμβάσματα, διεθνείς διακανονισμούς κλπ.), αλλά θα επεκταθούν σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο προϊόντων και υπηρεσιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη στήριξη των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες της BoC έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το σχέδιο «Ηρακλής» στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ζητώντας να μάθουν πώς θα κινηθούν οι τράπεζες την «επόμενη ημέρα» και να ενημερωθούν για τα νέα επιχειρηματικά πλάνα τους.

Η BoC έχει καταστήσει επίσης σαφές και το ενδιαφέρον της για τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδυτικών σχεδίων -ενός τομέα που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη-, καθώς και τη διάθεσή της να εισάγει νέα πρωτοποριακά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίζοντας τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την πραγματική οικονομία.

Σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, όπως έχει ήδη υπογραμμιστεί, η επέκταση στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως πρακτικό μέτρο για τη στήριξη της πρωτοβουλίας «Belt and Road Initiative», η οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, έχοντας χαιρετιστεί ως νέος «Δρόμος του Μεταξιού». Μία πρωτοβουλία στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το Πεκίνο, στοχεύοντας στη στενότερη διασύνδεση της Κίνας με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, και όπου η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και ναυτιλιακής δύναμης, διαδραματίζει, κυριολεκτικά, κομβικό ρόλο. Κάτι που καθίσταται παραπάνω από σαφές αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 50% του κινεζικού ΑΕΠ και γύρω στο 90% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ εξαρτάται από τη ναυτιλία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αυτήν τη στιγμή η Bank of China έχει παρουσία σε 59 χώρες και περιφέρειες εκτός Κίνας.

The post Lihong Zhou: Η Κινέζα τραπεζίτισσα που κινεί τα νήματα της Bank of China σε Ελλάδα και Ευρώπη appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα