Μίνα Γκάγκα: Έχουν γίνει 1436 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα

Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πραγματοποίησαν οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και  Γκίκας Μαγιορκίνη.

Παράλληλα, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για τα αντιικά φάρμακα που έχει ανοίξει εδώ και μια εβδομάδα. Όπως είπε, έχουν γίνει 1436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο 4ήμερο, 757 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς ενώ 477 έχουν ήδη παραδοθεί.

Η κα Γκάγκα κάλεσε τους γιατρούς να κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα την αίτηση, καθώς μετά την 5η ημέρα είναι αργά για τα συγκεκριμένα

φάρμακα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 3 εβδομάδων του επταημέρου έχει παραμείνει σταθερός και σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές που η παραλλαγή όμικρον άργησε να φτάσει όπως κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη με το 1/3 των κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά μικρότερα των 17 ετών. Ωστόσο, σταθερά τις τελευταίες 3 εβδομάδες παρατηρείται μια αύξηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η θετικότητα παρέμεινε στο 5,9% στους εργαστηριακούς ελέγχους, στο 11,4% στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ και στο 1,4% στα self test. Συνολικά το ποσοστό θετικότητας της επικράτειας είναι στο 2,4%. Θετικότητα άνω του 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θράκη καθώς και αρκετά νησιά.

Όλη η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, βρίσκεται στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο).

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει σταθερός, στους 4.500 ασθενείς, ενώ ο μέσος κυλιόμενος του επταημέρου για νέες εισαγωγές εκτιμάται στις 452 εισαγωγές ανά ημέρα. 1 στους 2 νοσηλευόμενους είναι άτομα άνω των 75 ετών.

Παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ με μείωση κατά 9% του μέσου αριθμού των νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα. Με τα μαθηματικά μοντέλα, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ο αριθμός τους θα μειωθεί στους 450 ασθενείς.

Ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός, αλλά και εδώ αρχίζει να διαφαίνεται μια μείωση τις τελευταίες ημέρες.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σύμφωνα με μελέτη, η νόσηση από προηγούμενη παραλλαγή δεν προσφέρει καμία προστασία από τη νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον.

Άλλη μελέτη έδειξε πως για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών αλλά και για τους ανεμβολίαστους άνδρες άνω των 45 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα. Για τον πληθυσμό αυτόν, η Όμικρον δεν αποτελεί μια απλή νόσηση.

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης.

Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Γκίκας Μαγιορκίνης

Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορύν υπέρ “μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί”. Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει “μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της παραλλαγής Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται, είπε ο κ Μαγιορκίνης. Ακολουθεί και η Ευρώπη με την εξαίρεση της Ρωσίας που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον, πρόσθεσε.ς

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση της τάξης του 8%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 81 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 494.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα