Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη: Οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος των γειτόνων της είναι απειλή για την ευρύτερη περιοχή
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες -και την ΕΕ- αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
Στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας».
Ο κ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου. Και οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα. Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».
Λιβύη και προσφυγικόΑναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι εξελίξεις στην Λιβύη επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας πως οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω σε αυτό το θέμα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος, με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».
Η σημασία της ενεργειακής συνεργασίαςΞεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε φάρο σταθερότητας την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, που εκτείνεται από την ενέργεια και τον τουρισμό και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και την ναυτιλία.
Όπως ανέφερε, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».
Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».
«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας: «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».
Αλ Σίσι: Γενικότερη ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου με ΕυρώπηΠαίρνοντας τον λόγο μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε οικονομία, άμυνα αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια μας.
«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, ο κ. Σίσι τόνισε πως «στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων.
Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση».
Αναστασιάδης: Ταραξίας της περιοχής η ΤουρκίαΞεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την να αντιληφθεί ότι θα ωφεληθεί και η ίδια από μια επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών.
«Ο διάλογος είναι η μόνη λύση, και επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθηση λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις» είπε.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτη η νέα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δυο ανεξάρτητα κράτη».
«Η βούλησή μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο, όχι να εκτραπούμε του διεθνούς δικαίου, αλλά να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, προστατεύοντας όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ».
Και συνέχισε: «Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο να είναι η Τουρκία» είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν κανέναν, στοχεύουν στην σταθερότητα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της».
Κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία και «για τις παραβιάσεις που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την παραβίαση του καθεστώτος της Αμμοχώστου, στην πρόσφατη εκμίσθωση -όχι γης που ανήκε σε Τ/Κ αλλά σε Ε/Κ- υπό κατοχή περιουσίας που δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για ευκόλως κατανοητούς στόχους που επιδιώκει η Τουρκία. Στη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα και στη δημιουργία στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή.
Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από την επιδεινωμένη προκλητικότητα της αναθεωρητικής πολιτικής, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην περίπτωση της Κύπρου αλλά εκτείνεται στο Αιγαίο, στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και αλλού, υπάρχει μια πολιτική -η Γαλάζια Πατρίδα- με την οποία θέλει ο κ. Ερντογάν να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Διαβάστε την Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την 9η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.
Διαβάστε ακόμη:Ενέργεια, άμυνα και οι εξελίξεις σε Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ ΣίσιΣήμερα η τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Στρατηγικής σημασίας οι περιφερειακές συνεργασίες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;
- Η πορεία της τουρκικής λίρας βάζει σε κίνδυνο μια από τις καλύτερες επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές
- Έρευνα: Η ιντερφερόνη δεν βελτιώνει την κατάσταση των νοσηλευόμενων με Covid-19
- Χατζηδάκης: Πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης
- myEFKAlive: Τις 16 έφτασαν οι ψηφιακές υπηρεσίες του
- Το δράμα των προσφύγων στη Λιβύη
- Folli Follie: Νέο κατάστημα στην Καλλιθέα
- Asda: «Αγγελία» για 15.000 εργαζόμενους ενόψει των Χριστουγέννων
- Βrain Gain: 75 Έλληνες επιστήμονες επέστρεψαν για να εργαστούν στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer
- H ΑΑΔΕ θα μαζεύει και τα ληξιπρόθεσμα δημοτικά τέλη;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;
- myEFKAlive: Τις 16 έφτασαν οι ψηφιακές υπηρεσίες του
- Μιχάλης Οικονόμου: Παντρεύτηκε τον σύντροφό του, Γιώργο Μακρή
- Οικονόμου: Δύο Εξεταστικές Επιτροπές για ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις- Δεν θ’ αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να δραπετεύσει
- Οι τελευταίες κινήσεις Οικονόμου, Λάτση, Πιστιόλη και Λιβανού στην second hand αγορά πλοίων – MononewsTV
- Στις αρχές Μαρτίου οι νέες φορολογικές δηλώσεις
- Κωστής Χατζηδάκης: Πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης
- Η ΔΕΗ σε νέα εποχή – Υπερψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 99,2%
- Ατύχημα στα Γιαννιτσά: Συνέντευξη με την πρόεδρο της ΑΜΟΤΟΕ
- Τελευταία Νέα Mononews
- Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη: Οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος των γειτόνων της είναι απειλή για την ευρύτερη περιοχή
- Οι τελευταίες κινήσεις Οικονόμου, Λάτση, Πιστιόλη και Λιβανού στην second hand αγορά πλοίων – MononewsTV
- Η ΔΕΗ σε νέα εποχή – Υπερψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 99,2%
- Ατύχημα στα Γιαννιτσά: Συνέντευξη με την πρόεδρο της ΑΜΟΤΟΕ
- Κωστής Χατζηδάκης: Πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης
- Στις αρχές Μαρτίου οι νέες φορολογικές δηλώσεις
- Οικονόμου: Δύο Εξεταστικές Επιτροπές για ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις- Δεν θ’ αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να δραπετεύσει
- Μιχάλης Οικονόμου: Παντρεύτηκε τον σύντροφό του, Γιώργο Μακρή
- Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;
- myEFKAlive: Τις 16 έφτασαν οι ψηφιακές υπηρεσίες του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΔΕΗ: «Πράσινο φως» της έκτακτης ΓΣ στην ΑΜΚ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
- Ενίσχυση για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία ζητούν οι Εκτροφείς Βραχυκερατικής Φυλής
- ΒΕΘ: Στηρίξτε τις ΜμΕ
- Η πορεία της τουρκικής λίρας βάζει σε κίνδυνο μια από τις καλύτερες επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές
- "Πράσινο φως" από τη ΓΣ της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου
- Ελβετία: Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 1% του όγκου τους στη διάρκεια του 2021, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις
- Σε ανοδική τροχιά η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών Πληροφορικής
- Ξεκινάει η φάση του market test για τη Διώρυγα GAS
- Ηλιόπουλος: Να μειωθούν οι φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο- φυσικό αέριο