Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

Η δισεκατομμυριούχος Margarita Louis-Dreyfus συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 45% του ομώνυμου κολοσσού εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε ένα κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι, διαθέτοντας για πρώτη φορά μερίδιο της οικογενειακής επιχείρησης σε ξένο επενδυτή, προκειμένου να εξασφαλίσει την ρευστότητα που χρειάζεται άμεσα.

Η Louis-Dreyfus, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 96% της εταιρείας συμμετοχών που κατέχει την LDC (Louis Dreyfus Company), αγωνίζεται να

συγκεντρώσει κεφάλαια αφού δανείστηκε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εξαγοράσει ποσοστά από τα άλλα μέλη της οικογένειας, δεσμεύοντας μέρος από τις μετοχές της στην οικογενειακή επιχείρηση ως εγγύηση.

Η συμφωνία με την ADQ θα περιορίσει τις πιέσεις από τους δανειστές της, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse Group AG. Μέχρι τώρα, η Louis-Dreyfus έχει εξοφλήσει τα χρέη της λαμβάνοντας μεγάλα μερίσματα από τον εμπορικό οίκο, συχνά μεγαλύτερα από τα ετήσια κέρδη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των ιδίων κεφαλαίων.

Η συμφωνία επιβεβαιώνει τις συνομιλίες μεταξύ της Louis Dreyfus και του fund που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομικοί όροι δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά οι εταιρείες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της πώλησης θα επενδυθούν στην LDC. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανείου 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη LDC στη μητρική της εταιρεία. Η εταιρεία είχε λογιστική αξία 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιούνιο, αφού πλήρωσε μέρισμα 302 εκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν στην Louis-Dreyfus.

Για την ADQ, παλαιότερα γνωστή ως Abu Dhabi Development Holding Co., η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής σε έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους εμπόρους σιτηρών, ελαιόσπορων και ζάχαρης παγκοσμίως, θα συμβάλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια εποχή κατά την οποία οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιταχύνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μπορούν να παρέχουν τρόφιμα στους πολίτες τους.

Το fund ξεκίνησε συνομιλίες τον Ιούνιο με τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια για τη χρηματοδότηση εξαγορών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απόκτηση μεριδίου 50% στη γεωργική επιχείρηση Al Dahra Holding Co. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η LDC υπέγραψε ένα μακροπρόθεσμο εμπορικό σύμφωνο για την πώληση γεωργικών προϊόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κρατική εταιρεία επενδύσεων εξαγοράζει μερίδιο σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους γεωργικών προϊόντων. Η Temasek Holdings Pte, μια κρατική εταιρεία της Σιγκαπούρης, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Olam International, που εμπορεύεται από καφέ μέχρι βαμβάκι. Το 2012, η ​​GIC Pte, το κρατικό επενδυτικό fund της Σιγκαπούρης, αγόρασε μερίδιο 5% στην Bunge Ltd., και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Αργότερα πούλησε το μερίδιό της.

Για την LDC, η πώληση ολοκληρώνεται μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων διαπραγματεύσεων με άλλους υποψήφιους. Η Louis-Dreyfus συζήτησε τη συγχώνευση της εταιρείας εμπορίας των γεωργικών προϊόντων με την Glencore Plc το 2011, αλλά οι συνομιλίες με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ivan Glasenberg, απέτυχαν καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την αποτίμηση.

Αργότερα, επιχείρησε τη συγχώνευση της με την Bunge, αλλά οι συνομιλίες περιορίστηκαν στην αρχική προσέγγιση. Η Louis-Dreyfus είχε επίσης συνομιλίες με κρατικές εταιρείες επενδύσεων της Σιγκαπούρης, προσπαθώντας τουλάχιστον δύο φορές να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο αγοραστής απέκλεισε την τιμή.

Οι νέες προσπάθειες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή σταμάτησαν στις αρχές του έτους, ωστόσο η πανδημία και οι ανησυχίες που προκάλεσε για την επισιτιστική ασφάλεια, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για την εξαγοράς της LDC.

H Louis-Dreyfus, 58 ετών, κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση μετά το θάνατο του συζύγου της Robert Louis-Dreyfus, ο οποίος επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι σχέσεις με τους γονείς του συζύγου της ήταν πάντα τεταμένες.

Η LDC δεν σχολίασε εάν είχε υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με την ADQ, μόνο ότι η πώληση υπόκειται στις απαιτούμενες εγκρίσεις. Ωστόσο, η Louis-Dreyfus υπαναχώρησε και άλλη φορά στο παρελθόν μετά από δημόσιες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών για συγχώνευση με την Olam το 2010.

Η LDC με έδρα το Ρότερνταμ, είχε μία σειρά από αλλαγές στη διοίκηση της τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης για αποχώρηση του CEO και του CFO την ίδια ημέρα, το 2018. Ο βετεράνος, συνεργάτης της εταιρείας επί 30 χρόνια, Ian McIntosh, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO μετά από αυτές τις απρόσμενες παραιτήσεις, αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο και αντικαταστάθηκε από τον CΟΟ, Michael Gelchie.

Γιατί η δισεκατομμυριούχος Margarita Louis-Dreyfus ζήτησε δάνειο από την Credit Suisse

Margarita Louis-Dreyfus: Η απίστευτη ζωή μιας από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα