Moody’s: Καθυστέρηση των στόχων μείωσης NPEs των ελληνικών τραπεζών λόγω πανδημίας

Επιβεβαιώνονται τα σενάρια για καθυστέρηση των στόχων μείωσης των των NPEs των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας.

Καθοριστική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες φαίνεται πως έχει η πανδημία του νέου ιού, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι στόχοι μείωσης των NPEs θα καθυστερήσουν. Όπως αναφέρει στην εκτίμησή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες

θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν.

Τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, θέτουν σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Στην ανάλυση της Moody’s με τίτλο «Non performing loans: H2 2019: Collections slow with stress expected from coronavirus outbreak», που αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οίκος εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν, λόγω των εμποδίων που έχουν υπάρξει από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του ιού.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση και θα αυξήσει τελικά τις αδυναμίες πληρωμής δανείων.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει, τελικά, σε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η μείωση των NPEs στη χώρα το τελευταίο διάστημα είναι σημαντική.

Ειδικότερα, η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPEs κατέγραψε μόνο 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες, ελαφρώς υψηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, ωστόσο, το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs, για δύο λόγους.

Αυτοί είναι ότι:

(1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και
(2) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών

Βέβαια, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανώς αναπόφευκτες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο όγκος των NPEs των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η οικονομική συρρίκνωση και η σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα