Moody’s: Σχεδόν χρεοκοπημένη η Τουρκία, με μόλις 13 δισ. δολ. συναλλαγματικά αποθέματα

Σχεδόν χρεοκοπημένη είναι η Τουρκία, όπως προκύπτει από ανάλυση της Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης περιγράφει την βουτιά του νομίσματος σε νέο ιστορικό χαμηλό και παράλληλα την κάθετη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων καθώς η Τουρκία διέθεσε (μάταια) τεράστια ποσά για να συγκρατήσει την ισοτιμία.

Η σταθερή μείωση των αποθεμάτων, το δομικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ο μεγάλος όγκος χρέους σε ξένο νόμισμα είναι σημαντικοί κίνδυνοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τη λίρα, σημειώνει.

Η υποτίμηση

του νομίσματος δε, αποδυναμώνει την οικονομία καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές (που υπερβαίνουν τις εξαγωγές) και επιβαρύνοντας τον ιδιωτικό τομέα που έχει δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Παράλληλα διαβρώνει την δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης δεδομένου του υψηλού χρέους σε συνάλλαγμα. Το συνολικό χρέος της χώρας είναι χαμηλό (40% του ΑΕΠ) αλλά σχεδόν το μισό σε ξένο νόμισμα.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η Τουρκία βρέθηκε στην ίδια θέση το 2018.

Τότε χρειάστηκαν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων (που έκτοτε αντιστράφησαν) και η υπόσχεση για δομικές μεταρρυθμίσεις (που πρακτικά δεν έγιναν). Τώρα θα απαιτηθεί πιο επιθετική πολιτική στην ίδια κατεύθυνση για να πετύχει ανάλογο αποτέλεσμα καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι λιγότερα και η οικονομία ήδη σε μεγάλη πίεση λόγω πανδημίας.

Τα αποθέματα σε συνάλλαγμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει η Moody’s. Τα μεικτά αποθέματα (εξαιρουμένου του χρυσού) ήταν 46,7 δισ. δολάρια στις 2 Αυγούστου και εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διακράτηση αποθεμάτων από τις τράπεζες, τα καθαρά υπολογίζονται σε περίπου 13 δισ. δολάρια.

Δεδομένου ότι οι θέσεις σε βραχυπρόθεσμα swap συναλλάγματος ήταν 54 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, η θέση της κεντρικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Οι κρατικές τράπεζες προσπάθησαν, επίσης, να στηρίξουν τη λίρα αλλά με αυτή την τακτική έχουν συσσωρεύσει μια ασυνήθιστα υψηλή έκθεση σε θέσεις short στο συνάλλαγμα.

Η Moody’s περιμένει ότι φέτος το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 5%. Ο τουριστικός κλάδος που αντιστοιχεί στο 11% της οικονομίας πλήττεται σκληρά από την πανδημία.

Το πρώτο εξάμηνο μόλις 4,5 εκατομμύρια ξένοι επισκέφτηκαν τη χώρα έναντι 18 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Επιπρόσθετα, ο υψηλός πληθωρισμός (11,8%), η μείωση του δανεισμού και η αυξανόμενη ανεργία (14%) πλήττουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα