Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με την Gazprom- Οι τιμές, τα μερίδια, οι προοπτικές

00:06 2/6/2020 - Πηγή: Mononews

Νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου σηματοδοτεί η πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ  Gazprom και Mytilineos που ανακοινώθηκε χθες, ενώ και οι δύο εταιρείες εξασφάλισαν σημαντικά πλεονεκτήματα στη διαρκώς αυξανόμενη και στρατηγικής σημασίας αλλά και έντονα ανταγωνιστική ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Μια αγορά που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξει πολύ, καθώς επίκειται τόσο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα μερίδια και της ισορροπίες, όσο και η εκκίνηση της

λειτουργίας του TAP από τις αρχές του 2021 και η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης από το 2023.

Σε μια αγορά κινούμενη άμμο και ιδιαίτερα ανταγωνιστική, που κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες, ο όμιλος Μυτιληναίου, χρειαζόταν σταθερότητα και η Gazprom, να μην παραγκωνιστεί.

Για το προνοητικό και συνετό management της Mytilineos, ενός ομίλου που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, τόσο ως παραγωγός ενέργειας όσο και ως βιομηχανικός καταναλωτής, ήταν προτεραιότητα  μια συμφωνία που θα του εξασφαλίζει σταθερότητα μακροπρόθεσμα και μειωμένα κόστη και επομένως ανταγωνιστικότητα στη δραστηριότητά του αλλά και ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο TAP που θα φέρνει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές από το 2021, θα προμηθεύει κυρίως τη ΔΕΠΑ, οπότε ήταν κρίσιμο για τον όμιλο να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό μακροπρόθεσμα συμβόλαιο φυσικού αερίου.

Η Mytilineos μόνο για τις δικές της ανάγκες τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και την μονάδα παραγωγής αλουμινίου χρειάζεται ετησίως 1,5 bcm ενώ για την προμήθεια της αγοράς με φυσικό αέριο τουλάχιστον ακόμη 1 bcm. Από το 2022 όταν θα μπει σε λειτουργία και η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο του ομίλου, θα χρειάζεται επιπλέον 0,5 bcm ετησίως. Η εξασφάλιση επομένως ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου ουσιαστικά εξασφαλίζει στον όμιλο την αποδοτικότητά του σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έρχονται στην ελληνική αγορά.

Για την Gazprom από την άλλη, η συμφωνία με τη Mytilineos, της εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα πρόσβαση στην ελληνική αγορά, σε συνεργασία με τον leader  της ελληνκής αγοράς αερίου. Μάλιστα σε μια εποχή που βρισκόμαστε στις παραμονές του πολλαπλασιασμού των πηγών προμήθειας αερίου (με τον TAP και το  πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης και την αύξηση του LNG ) η μελλοντική θέση της Gazprom στην ελληνική αγορά δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Οι άλλες δύο εταιρείες (Promitheas Gas και ΔΕΠΑ) με τις οποίες έχει μακροπρόθεσμες συμφωνίες….διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μειώνουν τα μερίδιά τους στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει ήδη συμφωνία για 1,6 bcm/έτος με τη ΔΕΠΑ και για 1 bcm/έτος με την Προμηθέας Gas. Αν και δεν ανακοινώθηκε τι ποσότητες αφορά η συμφωνία με την Μυτιληναίος,  εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά πάνω από τα 0,6 bcm που ήταν οι ποσότητες που εισήγαγε ο όμιλος Mytilineos  από την Gazprom το 2019.

Όμως  το πρώτο 5μηνο του 2020 οι συνολικές εισαγωγές της ΔΕΠΑ ήταν 0,69 bcm, της Προμηθέας Gas 0,154 bcm και της Mytilineos 1,12 bcm κάτι που δείχνει την ανοδική δυναμική της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου.

Το σύνολο των εισαγωγών αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2020 ανήλθε σε 2,57 bcm, με το μερίδιο της Μυτιληναίος να διαμορφώνεται στο 44%, της ΔΕΠΑ στο 27%, της Προμηθέας Gas σε 6%, της Elpedison σε 13%, της ΔΕΗ σε 7-8% και των ΗΡΩΝ και Motor Oil σε 2%. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο η συνολική κατανάλωση ήταν πτωτική.

Η δεκαετής συμφωνία και οι δηλώσεις

Πρόκειται για 10ετή σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για  την περίοδο 2020-2030. Η συνεργασία μεταξύ της «GazpromExport» και της «Mytilineos» ξεκίνησε το 2017 στη βάση βραχυπρόθεσμων συμβάσεων. Το 2019, ενδεικτικά, στη «Mytilineos» παραδόθηκαν 588 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από το 2020 η συνεργασία θα συνεχιστεί στη βάση μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης με συγκεκριμένες ποσότητες που δεν ανακοινώθηκαν και σε συγκεκριμένες τιμές, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, όπως φανερώνει και η δήλωση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.

«Αυτό  το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Μυτιληναίος στην αγορά και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της αποδοτικότητας των βιομηχανικών μονάδων του ομίλου και των μονάδων παραγωγής ενέργειας», δήλωσε Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Η συνεργασία μεταξύ της Gazprom export και της Mytilineos αποδεικνύει τη ζήτηση για ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε η Έλενα Μπουρμίστροβα, επικεφαλής της Gazprom Export.

Keywords
Τυχαία Θέματα