Nέος θεσμός στην αναδοχή παιδιών – Σήμερα οι ανακοινώσεις από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

Την καταβολή επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης από τουλάχιστον 325 ευρώ έως και 1.200 ευρώ στις οικογένειες που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στις 19:00 η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την UNICEF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι

η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν οι κλίμακες βάση των οποίων θα καταβάλλεται το ύψος του επιδόματος σε συνάρτηση με την κατάσταση υγείας του παιδιού και με τις ανάγκες του, όπως θα προβλέπει ο νέος θεσμός αναδοχής. Τα υψηλότερα ποσά θα δίνονται για την φροντίδα παιδιών με αναπηρία, τα οποία έχουν αυξημένα έξοδα και απαιτείται ειδική φροντίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ, καθώς θα διατεθούν συνολικά περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εντός Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα πρώτα επιδόματα τον επόμενο μήνα ενώ, σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Επίδομα θα λάβουν και οι 340 οικογένειες που έχουν ήδη προχωρήσει στην αναδοχή παιδιών από δημόσια ιδρύματα.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση αφορά την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο τα 26 έτη της ηλικίας του. Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο για αναδοχή παιδιού και όχι για υιοθεσία καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση, με αρμόδια την υφυπουργό Πρόνοιας Και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, προωθεί μια συνολικότερη κοινωνική πολιτική για το ζήτημα της υιοθεσίας και των αναδοχών, προκειμένου να γίνει πράξη η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτή τη στιγμή στις δομές υπάρχουν 1.606 παιδιά, εκ των οποίων έχουν ήδη βρει υποψήφια οικογένεια για αναδοχή ή υιοθεσία 658 παιδιά. Έχουν υποβληθεί 837 αιτήσεις στο Εθνικό Μητρώο από υποψήφιους γονείς, εκ των οποίων μόλις 13 αιτήσεις αφορούν στην αναδοχή παιδιών, καθώς όλες οι υπόλοιπες αφορούν στην υιοθεσία. Στις δημόσιες δομές περιμένουν για αναδοχή 635 παιδιά, εκ των οποίων το 39% είναι ηλικίας από 6 έως 12 ετών και το 33% από 12 έως 15 ετών. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόλις 6 υιοθεσίες και 179 αναδοχές.

Στις υιοθεσίες και τις αναδοχές έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκαιο σύστημα υιοθεσιών-αναδοχών, που περιλαμβάνει όλα τα παιδιά και όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικούν. Κάθε υποψήφιος γονιός μπορεί να κάνει μία αίτηση στο anynet.gr, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθεί κατάλληλος για γονέας, να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να ενταχθεί στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Όλη η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως έναν χρόνο για την υιοθεσία και 10 μήνες για την αναδοχή.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την UNICEF, προχωράει σε δύο σημαντικά βήματα:

1. Θεσμοθέτηση νέου οριζόντιου επιδόματος αναδοχής, ώστε όλοι οι ανάδοχοι γονείς να εξασφαλίσουν μηνιαίο οικονομική στήριξη από 325 έως -1200 ευρώ με στόχο την κάλυψη εξόδων των παιδιών. Το επίδομα θα δίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία που έχει ένα παιδί και το ποσό θα αυξάνεται σε περιπτώσεις που το παιδί έχει κάποια μορφή αναπηρίας ανάλογα με το ποσοστό της που θα πιστοποιηθεί μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

2. Πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής με στόχο την αποϊδρυματοποίηση του συνόλου των παιδιών που διαμένουν σε δομές.

Πως θα καταβάλλεται το επίδομα

Το επίδομα αναδοχής θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά και θα είναι ανατάσχετο. Θα καταβάλλεται μόνο για την αναδοχή παιδιού και όχι για την υιοθεσία.

Το επίδομα δίνεται έως την ενηλικίωση των παιδιών, όμως θα υπάρξουν και εξαιρέσεις στις εξής περιπτώσεις:

1. Για τα παιδιά που φοιτούν

2. Για όσους κατατάσσονται στο στρατό

3. Σε ΑμεΑ η καταβολή θα συνεχιστεί έως 26 ετών

Ακόμη θα υπάρξουν κίνητρα για τους γονείς που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι, όπως προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται στους ανάδοχους γονείς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδοχής. Στόχος είναι να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες του παιδιού. Αυτές είναι η προσωπική φροντίδα του, οι δαπάνες για τυχόν λογοθεραπεία, ορθοδοντική, φυσικοθεραπεία ή άλλες μορφές εξειδικευμένης θεραπείας.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μπορούν να κάνουν μία αίτηση στο anynet.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδοχής, που είναι ταχύτερη από αυτή της υιοθεσίας.

Θα πρέπει να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθούν από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθούν κατάλληλοι για γονείς, να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και θα ενταχθούν στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως 10 μήνες.

Είδη αναδοχής

Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.

Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.

Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.

Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Διαβάστε επίσης

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αποκλειστικά στο mononews για τον θεσμό της αναδοχής: Πώς θα γίνει πράξη το «Μια οικογένεια για κάθε παιδί»
Keywords
Τυχαία Θέματα