Oxfam: Η κλιματική αλλαγή ξεσπιτώνει 20 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο

Το νέο ​​ότι το κλίμα μας θερμαίνεται δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Αυτό που ίσως να σας σοκάρει είναι ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα η κρίση αναγκάζει κάποιον σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείψει το σπίτι του, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν εκτοπίσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Oxfam Forced from Home. Αυτό

είναι το ισοδύναμο του πληθυσμού της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου.

Κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτήν την αυξανόμενη απειλή, αλλά οι φτωχές χώρες είναι πιο ευάλωτες από τις πλούσιες.

Καθώς θερμαίνεται η ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρών πλημμυρών, κυκλώνων, πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Έχει σημειωθεί μια δραματική άνοδος του αριθμού των κλιματικών καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό και έχουν αναγκάσει ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Το σύνολο έχει εκτοξευθεί από λίγο πάνω από 200 σε περισσότερα από 1.500 μέσα σε μια δεκαετία, καθιστώντας την καταστροφή του κλίματος την κύρια αιτία εσωτερικής μετατόπισης.

Σήμερα, οι άνθρωποι είναι επτά φορές πιο πιθανό να εκτοπιστούν στο εσωτερικό από καταστροφές που οφείλονται στο κλίμα απ’ ό,τι από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι φτωχοί επηρεάζονται περισσότερο

Κατά την τελευταία δεκαετία, το 80% περίπου των εκτοπισθέντων ζούσαν στην Ασία, η οποία φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των φτωχών στον κόσμο.

Η έρευνα της Oxfam δείχνει ότι τα άτομα που προέρχονται από χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Ινδία ή η Νιγηρία, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εκτοπιστούν από ακραίες καιρικές καταστροφές από ό,τι σε πλούσιους λαούς.

Κι αυτό παρότι τα φτωχότερα έθνη γενικά συμβάλλουν λιγότερο στις εκπομπές CO2 που τροφοδοτούν το πρόβλημα.

Μικρά νησιωτικά κράτη, όπως η Κούβα και η Δομίνικα, συγκαταλέγονται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, αποτελώντας τις επτά από τις δέκα χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι κάτοικοι αυτών των νησιών είναι 150 φορές πιο πιθανό να οδηγηθούν μακριά από τα σπίτια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, απ’ ό,τι οι άνθρωποι που ζουν στην Ευρώπη.

Για χώρες όπως η Σομαλία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μετατοπίσεων λόγω συγκρούσεων. Οι άνθρωποι στη χώρα που ταλανίζεται από τον πόλεμο έχουν υποφέρει από χρόνια σοβαρών ξηρασιών, που έχουν αποδεκατίσει καλλιέργειες και ζώα, και επικίνδυνες πλημμύρες.

Σε όλο τον κόσμο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι τώρα τρεις φορές πιο πιθανό από τις συγκρούσεις να εξαναγκάσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά για τους Σομαλούς, και οι δύο απειλές είναι πολύ σοβαρές.

Το τίμημα της ρύπανσης

Αν και οι φτωχότερες χώρες πληρώνουν μεγάλο τίμημα για τις ρυπογόνες συνήθειες του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Τα 20 θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν τα τελευταία 22 χρόνια, κάτι που δεν είναι σύμπτωση. Τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης είναι τα υψηλότερα στην ανθρώπινη ιστορία.

Η Oxfam αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση «απωλειών και ζημιών» που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις κλιματικών καταστροφών.

Η έκθεση ζητά επίσης πιο επείγουσες και φιλόδοξες περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, ένα θέμα το οποίο είναι πιθανό να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Johnny Wood
Keywords
Τυχαία Θέματα