Sanofi: Έχουμε επαρκείς ποσότητες plaquenil για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό

H γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές αρχές εκατομμύρια δόσεων του φαρμάκου κατά της ελονοσίας plaquenil (πλακενίλ) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία 200.000 ασθενών μετά τα πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα σε πειράματα κατά του κορωνοϊού, covid-19.

Το plaquenil βασίζεται σε μόριο της υδροξιχλωροκίνης το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο Λύκος ή η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα.

Αυτό το φάρμακο κατά τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλντ, διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου μολυσματικών ασθενειών που εδρεύει στη Μασσαλία θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που έχει διαταχθεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή που βασίστηκε σε 24 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό έδειξε πως έξι 24ωρα μετά τη λήψη του plaquenil, ο ιός είχε εξαφανισθεί στα 3/4 των υπό θεραπεία ασθενών.

Το πρωί της Τρίτης 17 Μαρτίου η κυβερνητική εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως οι κλινικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί «υπόσχονται πολλά» και ως εκ τούτου αυτές οι έρευνες πρόκειται να επεκταθούν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Οι νέες αυτές κλινικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από μια ανεξάρτητη ομάδα του καθητή Ραούλντ επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο έρευνας «δεν μπορούμε να πούμε πως διαθέτουμε τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις πως αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική».

Μεγάλος αριθμός ειδικών καλεί τις αρχές και τον ιατρικό κόσμο να είναι προσεκτικός όσον αφορά το θέμα αυτό λόγω απουσίας συγκεκριμένων ερευνών ωστόσο ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Véran σε μία τηλεφωνική του συνέντευξη δήλωσε: «Μόλις ήρθαν σε γνώση μου τα αποτελέσματα έρευνας στην Μασσαλία και ως εκ τούτου έδωσα εντολή για την έναρξη και άλλης έρευνας από άλλες ομάδες επιστημόνων που θα αρχίσουν το νωρίτερο δυνατόν και που θα αφορούν τις κλινικές μελέτες σε μεγάλο αριθμό ασθενών». Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα πως με τις νέες έρευνες «θα καταλήξουμε σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα