Sell off στη Wall Street: Κάτω από τις 34.000 μονάδες έκλεισε ο Dow Jones, βαριές απώλειες για τράπεζες και ενέργεια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ακολουθώντας το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από το πρωί της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές και ακολούθησε με τις ισχυρές απώλειες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 725,8 μονάδων (-2,09%) στις 33.962,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κινείται μέχρι και τις 33.741,76 μονάδες. Πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια επίδοση του δείκτη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση -1,59% στις 4.258,49 μονάδες, ενώ ο Nasdaq

υποχώρησε στις 14.274,98 μονάδες, με απώλειες -1,06%. Ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,5%.

Ο Cboe Voatility (VIX), γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύθηκε στο 25, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο.

Η ανησυχία της αγοράς έχει να κάνει με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και τα νέα κύματα της πανδημίας που απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανησυχία ενισχύεται μετά την καταγραφή κρουσμάτων στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ιστορία θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.

Επιπρόσθετα, στο ήδη προβληματικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η συμφωνία των 23 χωρών μελών ου OPEC+, οι οποίοι την Κυριακή κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, αποφασίζοντας την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα, αρχής γενομένης τον Αύγουστο. Η αύξηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η συμφωνία του OPEC+ προκάλεσε την έντονη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, με τις τιμές των ενεργών συμβολαίων του WTI και του Brent να υποχωρούν απότομα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, στο 1.17%/

Οι κλάδοι της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών ήταν οι δύο μεγαλύτεροι χαμένοι μεταξύ των 11 του S&P 500. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες για τις μετοχές των βιομηχανιών καθώς και των εταιρειών εμπορευμάτων. Κανένας από τους 11 κλάδους δεν κατάφερε να βρεθεί σε κανένα σημείο της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος.

Ιδιαίτερα ισχυρές ήταν και οι απώλειες για τις μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Η Delta Airlines έκλεισε στο -3.74%, η American Airlines στο -4,14%, ενώ η United Airlines στο -5,54%. Στις μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας, η μετοχή της Carnival σημείωσε απώλειες -5,74% ενώ η Norwegian Cruises έκλεισε στο -5,49%.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με απώλειες, με την Boeing να κλείνει στο -4.94%, την Αmerican Express στο -4.24% και την Honeywell International στο -4,2%. Dow, Disney, Travelers, JPMorgan και Visa έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ενώ Goldman Sachs, Chevron, UnitedHealth και McDonalds με απώλειες άνω του 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα