Servicers: Προς αναζήτηση νέων project διαχείρισης απαιτήσεων

Τα νέα project διαχείρισης απαιτήσεων αναζητούν οι servicers πέρα από τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες.

Και αν στην αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 20 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, το «παιχνίδι» γίνεται ανάμεσα στους τέσσερις μεγάλους παίκτες της αγοράς με την Intrum και την doValue –με

1.000 εργαζόμενους η κάθε μία- να έχουν προβάδισμα και να ακολουθούν οι Cepal και Qquant. Οι υπόλοιποι μικρότεροι servicers σύντομα θα απορροφηθούν από τις μεγαλύτερες εταιρείες και ενδεχομένως θα μείνουν κάποιοι σε ρόλο υπεργολάβου.

Εκτός από την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ Frontier της Εθνικής, για το οποίο έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές και οι τέσσερις μεγάλοι servicers, «μάχη» θα δοθεί και για την πώληση του πακέτου των «κόκκινων» δανείων της PQH με την επωνυμία «Αριάδνη», ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο απαρτίζεται από δάνεια στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις και ήταν να βγει προς πώληση ήδη από τις αρχές του 2020, με τις διαδικασίες όμως να έχουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

Το άλλο μεγάλο project για το οποίο θα διαγκωνιστούν οι μεγάλοι servicers είναι οι επιχειρηματικές απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους. Οι οφειλές ύψους αρκετών δις ευρώ, αφ΄ ενός διογκώνονται λόγω της πανδημίας ενώ ανακυκλώνονται και μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών.

Πάντως τα επόμενα 24ωρα οι τέσσερις μεγάλοι της αγοράς περιμένουν την απόφαση του έκτακτου ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας που θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει τις τέσσερις προσφορές για το Frontier και στον servicer που θα αναλάβει την διαχείριση των 190.000 δανείων, εκ των οποίων το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, είναι στεγαστικά, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί οριστικές συμφωνίες για την τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank με την Cepal, της τιτλοποίησης των 9,5 δισ. ευρώ της Eurobank με την doValue, στην οποία θα περάσει και η τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δισ. ευρώ (αναμένονται ανακοινώσεις) και οι τιτλοποιήσεις των 14 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί: τιτλοποίηση 3,5 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, η Mexico της Eurobank που προαναφέραμε, νέα τιτλοποίηση ύψους 1,5 δισ ευρώ της Εθνικής, και άλλα 4 δις ευρώ πρόκειται να τιτλοποιήσει η Πειραιώς, μέχρι το τέλος του 2021.

Και ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν προς πώληση από τις τράπεζες πακέτα καθυστερούμενων δανείων όπως το Trinity (εξασφαλισμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια), το Bridge (μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια), το Istros (στεγαστικά), το Pivot (επιχειρηματικά) της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,6 δισ ευρώ

Πώληση χαρτοφυλακίου Καλυψώ της Eurobank (επιχειρηματικά δάνεια) αξίας 53 εκατ. ευρώ.

Αναμένονται επίσης οι αποφάσεις για την τιτλοποίηση Qquant.της Attica Bank (δάνεια λιανικής, επιχειρηματικά, στεγαστικά, που θα περιλαμβάνει και το project Artemis), ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ

Και η τιτλοποίηση μαμούθ των 11 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς που προγραμματίζεται για το 2022, το project Sunrise (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια).

Διαβάστε επίσηςΤι θα κομίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Σήμερα η νέα συνάντηση με φορείς και κυβέρνησηΑγωνία για βιομηχανία και νοικοκυριά: Σήμερα τα μαντάτα του Fit for 55 της Κομισιόν για το κόστος του Green DealΠώς η Alpha Bank έγινε η πιο επιδραστική τράπεζα του Γενικού Δείκτη και η κορυφαία μετοχή του FTSE/Large Cap

Keywords
Τυχαία Θέματα