Space Hellas: Πληρώνει 30 φορές τα κέρδη, για να αγοράσει μια start up, τη Agroapps!!!

Τουλάχιστον 30 φορές τα κέρδη της AgroApps, της start up που δραστηριοποιείται με έξυπνες εφαρμογές στον αγροτικό τομέα, σκοπεύει να πληρώσει η Space Hellas [metoxew metoxi=ΣΠΕΙΣ] προκειμένου να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοφυούς επιχείρησης. Μια start up η οποία 4 χρονια μετά την ιδρυση της δεν πραγματοποιεί πάνω απο 80.000 ευρώ τζίρο (στοχεία 2015-2018)

Η Space Hellas με διακίνηση μεταξύ 375 μετοχών έως… 55.000 μετοχών την ημέρα το τελευταίο δίμηνο και αύξηση 24,5% στα

καθαρά της κέρδη το 2019, επενδύει, όπως όλα δείχνουν, σε πρωτότυπες και έξυπνες επιχειρήσεις, χωρίς όμως, να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν και ερωτήματα.

Στην ενημέρωση που έκανε με ανακοίνωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Space Hellas αναφέρει πως, «η συμφωνία περιλαμβάνει τρία στάδια επένδυσης, όπου στο πρώτο στάδιο η Space Hellas θα αποκτήσει άμεσα το 19% των υφιστάμενων μεριδίων της AgroApps, στο δεύτερο στάδιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση επιπλέον 16% των υφιστάμενων μεριδίων της AgroApps και στο τρίτο στάδιο η Space Hellas θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον 10% της AgroApps μέσω αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου της, ενώ σε περίπτωση μετατροπής της AgroApps σε ανώνυμη εταιρεία, η Space Hellas θα δικαιούται να ορίσει ένα μέλος στο τριμελές διοικητικό της συμβούλιο.

Εφόσον υλοποιηθεί το δεύτερο και το τρίτο στάδιο, το συνολικό ύψος της επένδυσης της Space Hellas για το 45% στην AgroApps, θα ανέλθει στο ποσό των €1.275.000».

Η νεοφυής επιχείρηση που απασχολεί μόλις τρία άτομα, τους ιδιοκτήτες της, σημείωσε 90.248 ευρώ καθαρά κέρδη το 2018.

Αν δεχθούμε ότι  το 45% στην τελική φάση του deal στοιχίζει 1,275 εκατ. ευρώ, για το 100%, η εισηγμένη θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 2,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 30 φορές τα κέρδη!!!

Στη διεθνή αγορά και σε επίπεδο εξαγοράς πλειοψηφικών πακέτων μετοχών, για αξίες εισηγμένων και μη εταιριών τύπου «equity value» άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων «πληρώνονται» δείκτες P/E ανώτεροι των 23 φορών, ενώ για αξίες εταιριών κάτω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων οι δείκτες P/E διαμορφώνονται έως τις 17 φορές.

Επίσης για αξίες τύπου «enterprise value» (ή EV, δηλαδή εταιρική αξία που αντιστοιχεί αθροιστικά σε μετόχους και δανειστές) μέχρι 500 εκατομμυρίων δολαρίων δύναται να “πληρωθεί” ένας δείκτης EV/EBITDA έως 9 φορές. Αυτά στο εξωτερικό.

Στην Ελληνική αγορά, σε όρους P/E, κυρίως για μη εισηγμένες εταιρίες, εταιρικές πράξεις φαίνεται να υλοποιούνται με πολλαπλασιαστές μέχρι 10-12 φορές τα κέρδη (εκτός από εξαιρέσεις), και αυτές οι πράξεις λαμβάνουν χώρα στην καλύτερη περίπτωση, καθώς υπάρχει το ρίσκο του εγκλωβισμού σε μια στάσιμη οικονομία και σε μια αγορά χωρίς βάθος συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της start up που επενδύει η SPACE HELLAS, τα έσοδα από επιδοτήσεις το διάστημα 2016 – 2018, όπου και τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 530 χιλιάδες ευρώ.

Στο μεταξύ έντονες είναι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στον κύκλο εργασιών της. Αν το 2016 είχε τζίρο 72.788 ευρώ, το 2017, μειώθηκε καθέτως στις 43.195 ευρώ για να …απογειωθεί το 2018 στις 76.050.

Η AgroApps ιδρύθηκε το 2015, προσφέροντας ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα.

Από την ίδρυσή της η AgroApps, επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα, εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης καλλιεργειών.

Οι λύσεις της AgroApps καλύπτουν τόσο τις ανάγκες ενός μικρού παραγωγού, όσο και πιο απαιτητικές ανάγκες εταιρειών και δημόσιων φορέων, καθώς περιλαμβάνουν συστήματα εποπτείας και διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υψηλής ανάλυσης πρόγνωση καιρού, υπηρεσίες εποπτείας και ελέγχου των υδάτινων πόρων, υπηρεσίες για τον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς επίσης και εξατομικευμένες λύσεις για εταιρείες και δημόσιους φορείς.

Μάλιστα διαβάζουμε ενημερωτικά πάντα, ότι στην πενταετή λειτουργία της η AgroApps, έχει καταφέρει να εδραιώσει σημαντικές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Το 2018 ήταν μία από τις τρείς επιλαχούσες εταιρείες του διαγωνισμού Copernicus Masters (Airbus Challenge) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το 2019 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων που διεξήχθη στο πλαίσιο του Digital Economy Forum στην Αθήνα, από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Γεγονός είναι πάντως, ότι στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων γίνονται συμφωνίες που αγγίζουν αστρονομικά ποσά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές Μαϊου η ελληνική start up με τον τίτλο Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, πέρασε στην… αγκαλιά της αμερικανικής εταιρείας Αpplied Materials, που είναι εισηγμένη στον Nasdaq. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στην Ελλάδα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το τίμημα ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της εξαγοράς.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για οθόνες φορητών συσκευών.

Keywords
Τυχαία Θέματα