TAP: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμπορικής λειτουργίας και οι δημοπρασίες προς τρίτους
Ξεκινά αύριο η εμπορική του λειτουργία του, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στα 4,5 χρόνια μετά την Τελετή Εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Αύριο ανοίγει, δηλαδή, η πλατφόρμα για να μπορούν να μεταφέρουν το αέριό τους μέσω του ΤΑΡ, η ΔΕΠΑ και οι ακόμη 8 ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει συμβάσεις εξασφάλισης χωρητικότητας με τον TAP
Οι συμβάσεις που έχουν γίνει με τον TAP καλύπτουν το 90% της χωρητικότητάς του και από αύριο ξεκινούν και οι δημοπρασίες για τη διάθεση του 5% της χωρητικότητας προς τρίτες εταιρείες που ενδεχομένως έχουν ενδιαφέρον να δεσμεύσουν χωρητικότητα.
Σημειώνεται ότι για να μπορέσει η ΔΕΠΑ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο TAP, πρέπει να ολοκληρωθεί και να μπει σε εμπορική λειτουργία η διασύνδεση με τον ΔΕΣΦΑ, που όπως έχει ανακοινωθεί θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. Η διασύνδεση του TAP με την Ιταλία έχει ήδη μπει σε εμπορική λειτουργία από τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο ΤΑP προωθεί το αζέρικο άεριο
O αγωγός TAP μήκους περίπου 878 χλμ., θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, συνδέοντας τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζοντας την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.
Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο) νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης. Το σύστημα του ΤΑΡ λειτουργεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας, υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του σε 20 bcm/a.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Οι μέτοχοι του ΤΑΡ ενέκριναν το ψήφισμα για την ανάπτυξη και κατασκευή του έργου στα τέλη του 2013.
Ο LucaSchieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα έγινε πραγματικότητα ένα μακρόπνοο όραμα! Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτό το επίτευγμα, το οποίο κατέστη δυνατό –πρώτα και κύρια– χάρη στην αφοσίωση και δέσμευση των ανθρώπων μας και των συνεργατών μας. Χάρη στη σταθερή εμπιστοσύνη και ακλόνητη στήριξη των μετόχων μας, όλων των κυβερνήσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του αγωγού, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι επίσης, χάρη στις εργολήπτριες εταιρείες και τους προμηθευτές που εργάστηκαν για τον ΤΑΡ. Ως ένας νέος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα του κλάδου, ο ΤΑΡ συμβάλλει διπλά στο στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης: προσφέρει ταυτόχρονα μία νέα, αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή οδό, καθώς και μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου που θα εφοδιάσει εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη κατά τις επόμενες δεκαετίες».
Από την πλευρά του, ο Murad Heydarov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΡ, πρόσθεσε: «Ο ΤΑΡ είναι ένας καινοτόμος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη κι ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα συστήματα μεταφοράς ενέργειας. Ως βασικό τμήμα του μήκους 3.500 χλμ. Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ συνδυάζει στρατηγικά και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Εξασφαλίζει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης από μία ακόμη πηγή και στηρίζει τους στόχους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας και την επίτευξη βιώσιμου, ασφαλούς και διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια».
Μερικά στοιχεία και αριθμοί που αποτυπώνουν τι περιλαμβάνει η κατασκευή του έργου:
Ο αγωγός ΤΑΡ διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στη στεριά στην Ιταλία.Τοποθετήθηκαν περίπου 55.000 σωληναγωγούς, συνολικού βάρους 520.000 τόννων – από μέγιστο υψόμετρο 2.100 μ. στα βουνά της Αλβανίας ως μέγιστο βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα.Εργάστηκαν περισσότερες από 50 εκατομμύρια ανθρωπο-ώρες και οδηγήσαμε περί τα 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα χωρίς να σημειωθεί σημαντικό συμβάν – επίτευγμα παγκόσμιας κλάσης.Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους €3.9 δισ. και ικανοποιήσαμε πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.Με συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, δημιούργησε σχέσεις εμπιστοσύνης και υλοποίησε μία σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που έκαναν ουσιαστική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.Οικοδόμησε στιβαρή εταιρική κουλτούρα, βασισμένη στις αξίες: αριστεία, άνθρωπος, ακεραιότητα και υπευθυνότητα – αξίες που συμπυκνώνονται στη φράση «ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται τα αποτελέσματα είναι εξίσου σημαντικός με τα ίδια τα αποτελέσματα».Αποκατεστημένη γη στην Αλβανία, Οκτώβριος 2020Απεικόνιση από ψηλά του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, Οκτώβριος 2019Αεροφωτογραφία βαλβιδοστασίου στην Αλβανία, Οκτώβριος 2020Σωληνώσεις και βαλβίδες απομόνωσης στους πύργους ψύξης του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, Οκτώβριος 2019Αποκατεστημένη γη στην Αλβανία, Οκτώβριος 2020Φωτογραφία βαλβιδοστασίου στην Αλβανία, Οκτώβριος 2020Αεροφωτογραφία του τερματικού σταθμού παραλαβής, Ιταλία Ιούνιος 2020Αποκατεστημένη γη, Ιταλία Μάιος 2020Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.
Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, ενώ προσφέρει αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Ο TAP παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού ανεφοδιασμού, καθώς και στην επίτευξη των στόχων από-ανθρακοποίησης.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η πανδημία φέρνει στην Ελλάδα το «emergency food», με τρόφιμα που διατηρούνται έως και 25 χρόνια
- Θετική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη η σταθεροποίηση των κρουσμάτων
- Πόσες δαπάνες στην ενέργεια γλυτώνουν τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο «Εξοικονομώ»
- Προσπάθεια συντονισμού της αντιπολίτευσης για τις απαγορεύσεις στο Πολυτεχνείο
- Την Τρίτη (17/11) η παρουσίαση της ολιστικής μελέτης των FIFA/UEFA για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Πάτρα: Παρουσία εισαγγελέα οι έλεγχοι αποφυγής υπαίθριων συναθροίσεων
- Κόρινθος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στον Ισθμό
- TAP: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμπορικής λειτουργίας και οι δημοπρασίες προς τρίτους
- Εφιαλτικός απολογισμός: Σαράντα πέντε νεκροί από κορονοϊό τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
- Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πώς θα κάνετε σωστά την αίτηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- TAP: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμπορικής λειτουργίας και οι δημοπρασίες προς τρίτους
- Εφιαλτικός απολογισμός: Σαράντα πέντε νεκροί από κορονοϊό τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
- Τι κατάφερε να αλλάξει στην αρχιτεκτονική το κίνημα του Bauhaus;
- Μυρωδάτο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι: Όλο αρώματα και γεύση!
- Ανδρέας Γραμμάτης (douleutaras.gr): «Το ντεμπούτο στην Κύπρο, οι επαφές με επενδυτές και ο στόχος του IPO»
- Η συνήθεια που θα σας κάνει να σταματήσετε το τσιμπολόγημα εξαιτίας του στρες
![TAP, Αύριο,TAP, avrio](https://images32.inewsgr.com/3931/39317310/TAP-avrio-anoigei-i-platforma-eborikis-leitourgias-kai-oi-dimoprasies-pros-tritous-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- TAP: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα εμπορικής λειτουργίας και οι δημοπρασίες προς τρίτους
- Μυρωδάτο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι: Όλο αρώματα και γεύση!
- Η συνήθεια που θα σας κάνει να σταματήσετε το τσιμπολόγημα εξαιτίας του στρες
- Ανδρέας Γραμμάτης (douleutaras.gr): «Το ντεμπούτο στην Κύπρο, οι επαφές με επενδυτές και ο στόχος του IPO»
- Εφιαλτικός απολογισμός: Σαράντα πέντε νεκροί από κορονοϊό τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα
- Τι κατάφερε να αλλάξει στην αρχιτεκτονική το κίνημα του Bauhaus;
- Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να λάβετε προβιοτικά
- Τράπεζα Πειραιώς: Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης – Κυρίαρχος το ΤΧΣ με τη μετατροπή των Cocos – Δεν αλλάζει η σύνθεση του Δ.Σ.
- Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης – Είχε προσβληθεί από κορονοϊό
- Αναστάσιος Δαυίδ (Coca Cola HBC): Η «βαριά κληρονομιά», οι δύσκολες αποφάσεις και το μεγάλο στοίχημα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χάκερ προσπαθούν να παρεμποδίσουν και να υποκλέψουν δεδομένα από την έρευνα των εμβολίων COVID-19
- Επίσκεψη - πρόκληση του Ερντογάν στην Αμμόχωστο
- Την Τρίτη (17/11) η παρουσίαση της ολιστικής μελέτης των FIFA/UEFA για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Σασόλι: Ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός πρέπει να καταστεί μόνιμος
- ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια
- Γερμανία: Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2021 οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας
- Ερντογάν: Τα θύματα στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι
- Στην κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο ο Ερντογάν (video)
- Ιράν: Αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων
- ΕΕ: Σε αυτοαπομόνωση η Επίτροπος Βεστάγκερ επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα