Tέλος το φθηνό χρήμα στην αγορά των crypto μετά το ντόμινο πτωχεύσεων

00:02 2/8/2022 - Πηγή: Mononews

Οι εξωφρενικές ετήσιες αποδόσεις που έφθαναν ακόμα και το 20% για τους πελάτες των κρυπτο-τραπεζών αποτελούν πλέον παρελθόν για την αγορά των crypto, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ντόμινο πτωχεύσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι crypto-«τραπεζες» Celsius και Voyager Digital, δύο από τους κολοσσούς στο χώρο δανεισμού των κρυπτονομισμάτων,

οι οποίες υπέβαλλαν αίτηση για πτώχευση, αφήνοντας στο «σκοτάδι» τους δεκάδες χιλιάδες πελάτες τους για την τύχη των καταθέσεών τους και οδηγώντας σε τεράστιες απώλειες στις περιουσίες τους. 

Σε συνέδριο κρυπτογράφων στο Παρίσι, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην προβληματική περίοδο που περνάει η κρυπτογράφηση, προειδοποιώντας ότι η περίοδος του εύκολου χρήματος στην αγορά των crypto φαίνεται να έχει τελειώσει.

Πώς ξεκίνησε η πτώση

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κάποιοι μικροεπενδυτές μπόρεσαν να κερδίσουν εξωφρενικές αποδόσεις από τις καταθέσεις των κρυπτονομισμάτων τους σε αυτές τις πλατφόρμες.

Το σύστημα λειτούργησε όσο οι τιμές των crypto ήταν στα ύψη και ο δανεισμός ήταν σχεδόν δωρεάν. Όμως η πολιτική της Fed, επιδείνωσε την πορεία της αγοράς με το Bitcoin και άλλα πιο αδύναμα tokens να βυθίζονται, χάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις άνω του 70% της αξίας τους.

Η έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε στην αγορά, αυτόματα έκλεισε το κεφάλαιο «φθηνό χρήμα» στην κρυπτογράφηση, ενώ παράλληλα οδήγησε σε απώλειες τρις στην αγορά των crypto από τα διαδοχικά γεγονότα που ξεκίνησαν από την κατάρρευση του TerraUSD έως την πτώχευση mega funds και δανειστών crypto.

«Γύρω στα τρία τρις δολάρια θα αφαιρεθούν από τις παγκόσμιες αγορές μέσω των κεντρικών τραπεζών τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Alkesh Shah, αναλυτής κρυπτογράφησης και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Bank of America.

Ο «θάνατος» του εύκολου χρήματος δεν δυσαρεστεί όλους τους εκπροσώπους της αγοράς, με μερικούς εξ’ αυτών να επιθυμούν την αποχώρηση από την αγορά των κερδοσκόπων που απλά αναζητούσαν μια πρόσκαιρη ευκαιρία.

«Αν υπάρχει κάτι να μάθεις από αυτή την κατάρρευση, είναι ότι θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που είναι πολύ αλαζονικοί», είπε ο κρυπτογράφος Eylon Aviv στο CNBC κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου EthCC, στο οποίο συναντήθηκαν προγραμματιστές και κρυπτογράφους στο Παρίσι για μια εβδομάδα.

Με την αγορά να κάνει την αυτοκριτική της μετά την απότομη βουτιά και τις απώλειες τρισεκατομμυρίων, οι εταιρείες κρυπτογράφησης πολλών εκατομμυρίων που έπαιρναν τις αποφάσεις, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.

Πώς η βιομηχανία κατέρρευσε

Συχνή τακτική για πολλές πλατφόρμες ήταν να τοποθετούν κεφάλαια πελατών τους σε άλλες πλατφόρμες που προσέφεραν μη ρεαλιστικές αποδόσεις, χωρίς καμία εξασφάλιση.

Η Celsius, η οποία είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε την απάτη της πυραμίδας πληρώνοντας τις αποδόσεις σε καταθέτες με τα χρήματα που έπαιρνε από νέους χρήστες.

Μια αναφορά που βασίστηκε στην ανάλυση blockchain διαπίστωσε ότι η Celsius είχε επενδύσει τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο πρωτόκολλο Anchor το οποίο πρόσφερε έως και 20% απόδοση στους πελάτες.

«Το φαινόμενο ντόμινο είναι ακριβώς όπως ο διατραπεζικός κίνδυνος», εξήγησε ο Nik Bhatia, καθηγητής οικονομικών και οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Εάν έχει παραταθεί πίστωση που δεν παρέχεται σωστά ή δεν δεσμεύεται, τότε η αποτυχία θα προκαλέσει αποτυχία».

Στην αίτηση πτώχευσης του Celsius, για παράδειγμα, φαίνεται ότι η εταιρεία είχε περισσότερους από 100.000 πιστωτές, ορισμένοι από τους οποίους δάνεισαν μετρητά στην πλατφόρμα χωρίς να λάβουν τα δικαιώματα σε οποιαδήποτε ασφάλεια για να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Χωρίς πραγματικά μετρητά πίσω από αυτά τα δάνεια, ολόκληρη η συμφωνία εξαρτιόταν από την εμπιστοσύνη — και τη συνεχιζόμενη ροή εύκολου χρήματος για να διατηρηθούν όλα στη ζωή.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι των crypto βλέπουν μια ελπίδα ανάκαμψης, με όσους δανειστές παρέμειναν φερέγγυοι στη πρόσφατη κρίση να διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο, να επιβιώνουν και να κερδίζουν περισσότερους πελάτες.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετούν τα δάνεια DeFI (decentralized finance), τα οποία όπως αναφέρουν λειτούργησαν περισσότερο ως εξελιγμένα προϊόντα συναλλαγών, παρά ως τυπικό δάνειο, χωρίς τις εξασφαλίσεις όμως που παρέχονται στο τραπεζικό σύστημα.

Ασταθής η αγορά

Το Bitcoin υποχώρησε τη Δευτέρα, αν το Σάββατο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η αγορά μπορεί να έχει ανακάμψει από τα χειρότερα επίπεδά της.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε έως και 3,6% στα 22.958 δολάρια τη Δευτέρα, αφού ξεπέρασε τα 24.000 δολάρια το Σαββατοκύριακο, το υψηλότερο από τα μέσα Ιουνίου.

Το κέρδος 27% τον Ιούλιο ήταν ο καλύτερος μήνας του από τον Οκτώβριο. Το Ether υποχώρησε και στην αρχή της εβδομάδας αφού σημείωσε άλμα 70% τον περασμένο μήνα, το καλύτερο από τον Ιανουάριο του 2021.

«Ο Αύγουστος υπόσχεται να είναι σχεδόν αιφνιδιαστικός για το Bitcoin με εγγυημένες περαιτέρω περιόδους αστάθειας», δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος στον δανειστή κρυπτογράφησης Nexo.

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Copper

Keywords
Τυχαία Θέματα