To μεγάλο στοίχημα

09:06 2/5/2020 - Πηγή: Mononews

Στον πόλεμο κατά της πανδημίας, η πατρίδα μας «μετράει» μέχρι στιγμής μια νίκη.

Νίκη πικρή, όπως σε κάθε πόλεμο. Με απώλειες ανθρώπων που θρηνούν οι αγαπημένοι τους – κι εμείς όλοι. Με απώλειες οικονομικές, που θα δείξουν το βάρος τους αύριο.

Αλλά με απώλειες πολύ μικρότερες σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν η κυβέρνηση δεν είχε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και αν οι Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία μας, δεν τα είχαμε τηρήσει. Τώρα ξεκινάει το επόμενο – και ίσως μεγαλύτερο στοίχημα της επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της

οικονομικής και κοινωνικής ζωής στηρίζεται σε μας τους ίδιους, που με την πειθαρχία μας στηρίξαμε μέχρι τώρα την άμυνα κατά της  πανδημίας.

Τώρα τα πράγματα είναι, ίσως, πιο δύσκολα: Από την ατομική μας ευθύνη εξαρτάται η υγεία και η ζωή μας, αλλά και εκείνη των συμπολιτών μας, ώστε πολύ σύντομα να κερδίσουμε και το επόμενο στοίχημα του περιορισμού των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων από την αναπόφευκτη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Η κυβέρνηση υπήρξε μέχρι τώρα υπεύθυνη, αποτελεσματική, αποφασιστική, αλλά και ειλικρινής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από την αρχή την αλήθεια στους πολίτες. Χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς απόκρυψη των προβλημάτων. Το ίδιο ειλικρινής είναι και τώρα.

Δεν κρύβει ότι η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα εγκυμονεί κινδύνους. Δεν υποβαθμίζει το βάρος της οικονομικής ύφεσης από την πανδημία.

Και, όπως όταν απευθύνθηκε στους πολίτες για να αποδεχθούν το lockdown, με την ίδια παρρησία μας δηλώνει ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα βήμα-βήμα, ότι στη δική μας ευθύνη στηρίζεται η επιτυχία, ότι από αυτήν την επιτυχία εξαρτάται η οικονομία – και άρα η ευημερία μας.

Το τραύμα στον παραγωγικό ιστό είναι βαρύ, όπως σε όλες τις χώρες.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εξαντλεί κάθε διαθέσιμο τρόπο να θεραπεύσει τις πληγές, ώστε να επιβιώσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και να οδηγηθούμε την επόμενη χρονιά, με τη βοήθεια της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, σε ανάκαμψη που θα υπερκεράσει τη φετινή ύφεση.

Ας επισημάνουμε κάποια από τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που σχεδιάζονται στο άμεσο μέλλον για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας:

Επιδοτήθηκαν με 800 ευρώ για τις 45 μέρες του lockdown εργαζόμενοι, επιτηδευματίες και επιχειρηματίες, στις περιπτώσεις όπου ανεστάλη ή επλήγη η λειτουργία των επιχειρήσεων.Αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ σε επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.Ανεστάλησαν επί τετράμηνο οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους θιγόμενους πολίτες.Δόθηκε κίνητρο έκπτωσης 25% σε όσους θιγόμενους επιλέξουν την εμπρόθεσμη εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.Ανεστάλησαν επί τρίμηνο οι δόσεις δανείων στους θιγόμενους.Αναστέλλονται, μετά από κυβερνητική παρότρυνση, εκ μέρους των τραπεζών οι δόσεις χρεολυσίων των επιχειρήσεων.Επιδοτούνται επί τρίμηνο οι τόκοι ενήμερων δανείων πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αρχικό προβλεπόμενο ποσό 750 εκατ., που αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ.Χορηγία 5ετούς δανείου (με επιτόκιο 1% και περίοδο χάριτος ενός έτους) ύψους  1 δισεκ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα επαναληφθεί τον Μάιο με βασικό κριτήριο τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.Χορηγήθηκε έκπτωση μισθωμάτων 40% στους θιγόμενους κλάδους και αποζημίωση των ιδιοκτητών με επιδότηση ή με φορολογικές μειώσεις που θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.Αναμένεται η συνέχιση χορήγησης επιδόματος σε εργαζόμενους, επιτηδευματίες και επιχειρηματίες, στις περιπτώσεις που η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων θα παραταθεί και τον Μάιο.Σχεδιάζεται η επιδότηση από το κράτος, μέσω και του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, μέρους των αποδοχών όσων εργαζομένων θα απασχοληθούν κατά το στάδιο της επανεκκίνησης με μειωμένο ωράριο: το συνολικό ποσό μπορεί να εγγίσει το 1,5 δισεκ. ευρώ.Προγραμματίζεται η χορήγηση δανείων 7 δισεκ. ευρώ με κρατική εγγύηση (80%) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας.Προωθείται η χορήγηση δανείων 2,5-3 δισεκ. ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Συμμετέχουμε στο νέο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.Οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν 10 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενεχυρίαση ελληνικών ομολόγων (waiver) για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το άθροισμα των εθνικών και κοινοτικών πόρων, που αναμένεται να διατεθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας, εγγίζει τα 24 δισ. ευρώ – ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί.

Και η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που επισημαίνει ότι η μεγάλη μάχη είναι μπροστά μας.

To τραύμα στην οικονομία θα είναι βαρύ, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και δανειστών μας μεγάλη.

Η Κυβέρνηση, με τον τρόπο αντιμετώπισης του αόρατου και ύπουλου εχθρού μιας πρωτοφανούς πανδημίας, έχει αφήσει ήδη ισχυρή παρακαταθήκη που εγγυάται την επάνοδο στην ανάκαμψη.

Επαφίεται όμως και σε μας, στην υπευθυνότητά μας, στην αποδοχή της δίκαιης κατανομής των βαρών, στην εργατικότητά μας, στην σύμπνοιά μας ως κοινωνίας να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Ενάμιση μήνα τώρα, δείξαμε πρόσωπο που κανείς από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. (ιδίως από τους εξ αυτών …συνήθεις επικριτές μας) δεν περίμενε. Αυτό το πρόσωπο θα δείξουμε και αύριο!

ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

* Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α -Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα