To ψαροχώρι που έγινε μία φουτουριστική μητρόπολη: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Ντουμπάι

Με ύψος άνω των 1.000 μέτρων, ο πύργος Dubai Creek Tower σε σχήμα πυραύλου θα είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου όταν ολοκληρωθεί, αποσπώντας τον τίτλο από μία από τις άλλες μεγάλες κατασκευές της πόλης, το Burj Khalifa, λίγο πιο πέρα στον ίδιο δρόμο.

Επιβλητικό και πολυτελές, αυτή η τελευταία προσθήκη στον ορίζοντα του Ντουμπάι είναι χαρακτηριστική της πόλης που λίγες δεκαετίες πριν ήταν κάτι παραπάνω από ένα ψαροχώρι.

Ανεπτυγμένο

με ώθηση από μία έκρηξη στο πετρέλαιο και την αγορά ακινήτων, το Ντουμπάι αναγνωρίζεται πλέον ως η παγκοσμιοποιημένη οικονομική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Ένας κόμβος για το εμπόριο, τον τουρισμό και τον τραπεζικό τομέα.

Αγγίζοντας τον ουρανό, η πόλη-κράτος είναι γεμάτη με λαμπερές υποδομές. Έχει γίνει συνώνυμη με κολοσσιαία έργα, συμπεριλαμβανομένων τεχνητών νησιών και του μεγαλύτερου φυσικού λουλουδόκηπου στον κόσμο, της ψηλότερης ρόδας λούνα παρκ και του πολυτελέστερου ξενοδοχείου .

Χτισμένο με πετρέλαιο

Από τότε που το Ντουμπάι άρχισε να διαφοροποιεί την οικονομία του στη δεκαετία του 1970, έχει αναπτυχθεί πιο γρήγορα από πολλές από τις γειτονικές του πόλεις. Εύκολα προσβάσιμο από όλο τον κόσμο, ο πληθυσμός του αυξήθηκε κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ξένους μετανάστες.

Η πρωτεύουσα των ΗΑΕ – και μακράν το πλουσιότερο εμιράτο – το Άμπου Ντάμπι έχει επίσης βιώσει μια δημογραφική έκρηξη τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο πιο επιτυχημένων εμιράτων των ΗΑΕ – το Άμπου Ντάμπι εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο για μεγάλο μέρος του πλούτου του. Σήμερα, λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ του Ντουμπάι προέρχεται από το πετρέλαιο – κάποτε ήταν πάνω από το μισό.

Μέχρι το 2050 το Ντουμπάι σκοπεύει να λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές. Τούτου λεχθέντος, το Ντουμπάι χτίζει επίσης ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα – το πρώτο στα ΗΑΕ.

Επιβράδυνση της οικονομίας

Πίσω από τη φαινομενική ευημερία, η οικονομία του Ντουμπάι δεν έχει αποδώσει καλά τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων μειώνονται, τα κατασκευαστικά έργα παραμένουν σε αναμονή, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων λευκού κολλάρου υποχωρεί και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Παρά τη διαφοροποίηση της οικονομίας, πολλά από τα σημερινά προβλήματα του Ντουμπάι συνδέονται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2015 .

Και το Ντουμπάι σίγουρα δεν είναι το μόνο που αναγνωρίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Το Άμπου Ντάμπι και τα άλλα εμιράτα καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους, επιδιώκοντας να αναπτύξουν τους τομείς που δεν βασίζονται στο πετρέλαιο.

Οι μεταρρυθμίσεις Ghadan 21 ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνουν μια σειρά πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων στο Άμπου Ντάμπι από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση προσφέρει δάνεια και ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τον οικοτουρισμό σε ορισμένες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond

The post To ψαροχώρι που έγινε μία φουτουριστική μητρόπολη: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Ντουμπάι appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα