UBS, Nomura και UniCredit: Πρόστιμα 452 εκατ. δολαρίων για καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Συνολικά πρόστιμα ύψους 371 εκατ. ευρώ (452 εκατ. δολαρίων) επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τράπεζες UBS, Nomura Holdings και Unicredit για τη δημιουργία καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην περιοχή.

Στην UBS επιβλήθηκε πρόστιμο 172 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Nomura θα πρέπει να πληρώσει 129,6 εκατομμύρια ευρώ για ένα καρτέλ με traders που αντάλλασσαν

ευαίσθητες πληροφορίες από το 2007 μέχρι το 2011, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης είχαν εκτιναχθεί. Με πρόστιμο 69 εκατ. ευρώ τιμωρήθηκε η UniCredit.

Ήταν «απαράδεκτο το γεγονός ότι εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπρεπε να διασώζονται με δημόσια χρηματοδότηση, αυτές οι επενδυτικές τράπεζες να συνωμοτούν σε αυτήν την αγορά, σε βάρος των κρατών μελών της ΕΕ », δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η ΕΕ εδώ και πάνω από μια δεκαετία διερευνά πώς οι traders των τραπεζών προχωρούσαν σε ανταλλαγή πληροφοριών μέσα στα chatrooms, επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενέκρινε κυβερνητική στήριξη δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιβιώσουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η κριτική της Βεστάγκερ φαίνεται να απευθύνεται σε δύο τράπεζες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Μια μονάδα της Royal Bank of Scotland που γλύτωσε το πρόστιμο, επειδή ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με τους ρυθμιστικούς φορείς. Έλαβε πακέτο διάσωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2008.

Η Portigon AG, η επόμενη τράπεζα που διασώθηκε, επίσης δεν τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή πέρυσι δεν είχε έσοδα.

Στις Bank of America και Natixis που συμμετείχαν στο καρτέλ, δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή αποσύρθηκαν από αυτό πέντε χρόνια προτού ξεκινήσουν οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 28,5 εκατ. ευρώ (34 εκατ. δολαρίων) από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τράπεζες Bank of America, Credit Suisse και Credit Agricole για τον ίδιο λόγο.

Επίσης, η Citigroup, η Royal Bank of Scotland και η JPMorgan ήταν μεταξύ των πέντε τραπεζών που συμφώνησαν το 2019 να καταβάλουν πρόστιμα στην ΕΕ συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ για συμπαιγνία στις εμπορικές στρατηγικές συναλλάγματος.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

Νικ Μαρούτσος: Ο 44χρονος διάδοχος του βασιλιά των ομολόγων αποσύρεται για κάνει ταξίδια με τα παιδιά του

Michael Burry: Το «μεγάλο σορτάρισμα» του μεγαλοεπενδυτή στις μετοχές της Tesla

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα