Viohalco: Τι γλιτώνει με τη διακοπή των 2 χαλυβουργείων-Πότε θα επαναλειτουργήσουν

Η μείωση κατά 60% της ζήτησης για τα προϊόντα των ελληνικών χαλυβουργείων της Σιδενόρ και της Sovel της Viohalco S.A. που απευθύνονται στην οικοδομή, σε συνδυασμό το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός χαλυβουργείου, οδήγησαν στην απόφαση για παύση της λειτουργίας της παραγωγής τους όπως και των υποστηρικτικών εταιρειών Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε. Στρατηγική της εταιρείας, είναι να απαλλαγεί από μεγάλα  λειτουργικά κόστη σε μια περίοδο που οι χαμηλές  πωλήσεις της (είναι μόνο το 40% των κανονικών της πωλήσεων) δεν

μπορούν να τα αποσβέσουν και έτσι να εξοικονομήσει  ρευστότητα και να επανέλθει δυναμικά στην μετά τον ιό εποχή.

Η πτώση της ζήτησης αυτή, αντικατοπτρίζει την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία έχει ήδη επηρεαστεί από την κρίση, με πολλές επενδύσεις που ήταν να ξεκινήσουν να αναβάλλονται, άλλες να σταματούν προσωρινά, και να συνεχίζονται μόνο όσες πιέζονται από  ημερομηνίες παράδοσης. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η Viohalco πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση του υψηλού κόστους από τη λειτουργία του χαλυβουργείου χωρίς να έχει απώλειες σε έσοδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες  έχει υψηλά  αποθέματα. Η αναστολή για διάστημα ενός μηνός, στην παρούσα φάση κρίθηκε απαραίτητη για να  ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών.

Ειδικότερα, τα δύο εργοστάσια παράγουν 3-4.000 τόνους χαλυβουργικών προϊόντων την ημέρα, και με κόστος 500 ευρώ/τόνο, το κόστος των προϊόντων είναι 2 εκατ. ευρώ την ημέρα σε μια εποχή, που οι τιμές διεθνώς πιέζονται ασφυκτικά.  Έτσι, με αυτά τα κόστη, θα χρειαζόταν μια ρευστότητα ύψους 60 εκατ./μήνα, για προϊόντα που δεν θα μπορούσε να τα απορροφήσει η αγορά, και θα κατέληγαν σε αποθήκες.

Ταυτόχρονα, παρά τη διακοπή της παραγωγής, στο διάστημα αυτό οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιριών αυτών θα συνεχιστούν. Όπως εξηγεί πηγή της εταιρείας, «η αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας δεν σημαίνει ότι για το μήνα αυτό δεν θα έχουμε πωλήσεις καθώς έχουμε αρκετά αποθέματα για να ανταποκριθούμε στη μειωμένη ζήτηση, χωρίς να παράγουμε. Έχουμε στοκ για να εξυπηρετήσουμε τις πωλήσεις ολόκληρου του μήνα, γιατί ενώ κανονικά έχουμε στοκ για 10 ημέρες, με τη μείωση της ζήτησης το στοκ μας πλέον αρκεί για 30 ημέρες. Αν  συνεχίζαμε να λειτουργούμε, σε καθεστώς μειωμένης ζήτησης, θα είχαμε υπεραποθεματοποίηση, και θα αδυνατίζαμε την εταιρεία σε ρευστότητα, χωρίς να μπορεί η αγορά να απορροφήσει τις παραπάνω ποσότητες. Δηλαδή ακόμη και αν συνεχίζαμε να παράγουμε τον ίδιο τζίρο θα είχαμε».

Πότε θα  ανοίξουν ξανά Sovel και Σιδενόρ;

Οι συνθήκες  στη διεθνή αγορά χάλυβα επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο θα κρατήσει η κρίση του Covit-19, η καραντίνα και η κρίση στη ζήτηση που δημιουργεί,  το πιθανότερο είναι ότι από τις αρχές Μαΐου οι δύο χαλυβουργικές  μονάδες θα επαναλειτουργήσουν.

«Επειδή σε ένα μήνα θα έχουν πέσει τα αποθέματά μας, ακόμη και οι πωλήσεις είναι στο 30% αυτών που ήταν και επειδή δεν θέλουμε να κρατάμε τα εργοστάσια κλειστά το Μάιο θα λειτουργήσουμε. Δεν διανοούμαστε να αφήσουμε πελάτες χωρίς εξυπηρέτηση και να δημιουργήσουμε κενό στην εφοδιαστική αλυσίδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τα χαλυβουργεία στα Βαλκάνια λειτουργούν

Ωστόσο τον Απρίλιο, θα εξακολουθούν να λειτουργούν τα δύο άλλα χαλυβουργεία της Viohalcο και θα συνεχίζουν να παράγουν κανονικά. Πρόκειται για τις  δύο μονάδες χάλυβα της Viohalco στα Βαλκάνια τη Doijran Steel στη  Βόρειο Μακεδονία και τη Stomana Industries στη Βουλγαρία.

Οι βιομηχανίες αυτές συνεχίζουν κανονικά να λειτουργούν, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαφορετικό αντικείμενο που απευθύνεται σε αγορά άλλη από την οικοδομική και επίσης έχουν διαφορετικούς χρόνους παραγγελιοληψίας και αποστολής.

Όπως αναφέρει πηγή της εταιρείας, «στην Ελλάδα τα εργοστάσια της Sovel και της Σιδενόρ, παράγουν προϊόντα χάλυβα που απευθύνονται στην οικοδομή και ο χρόνος παραγγελίας-παράδοσης είναι μια μέρα. Αντίθετα τα εργοστάσια στα Βαλκάνια παράγουν ειδικούς χάλυβες και λαμαρίνες,  εξειδικευμένα προϊόντα όπως άξονες για αυτοκινητοβιομηχανία ή για μεγάλα μηχανήματα, όπου οι παραγγελίες είναι ειδικές για κάθε πελάτη και ο χρόνος παράδοσης 1,5-2 μήνες.

Οπότε τώρα έχουμε παραγγελίες που πήραμε μέχρι το πρώτο μισό του Μαρτίου και συνεχίζουμε να δουλεύουμε όσο έχουμε παραγγελίες.Τα προϊόντα αυτά, απευθύνονται στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε άλλες μονάδες στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη που ακόμη δεν έχουν σταματήσει οι βιομηχανίες να λειτουργούν. Βλέπουμε ότι οι νέες  παραγγελίες χάνουν τον ρυθμό τους, και είναι πιθανό, να επηρεαστούμε από το κλείσιμο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ελπίζουμε σε 1,5-2 μήνες, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τις δουλειές που εκτελούμε τώρα, να έχει εκτονωθεί η κρίση και να συνεχίσουμε με νέες παραγγελίες, ώστε να μην κλείσουν καθόλου αυτές οι μονάδες».

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αναστολή λειτουργίας

Έτσι από το σύνολο των 900 εργαζομένων των δύο εργοστασίων:

Οι 650 εργαζόμενοι των δύο μονάδων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, από την 2α Απριλίου 2020 έως και την 3η Μαΐου 2020, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Οι 100 διοικητικοί υπάλληλοι των εταιριών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης,

150 υπάλληλοι παραμένουν στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης όπως ήταν, είναι αυτοί που θα εξυπηρετούν τις παραλαβές των πρώτων υλών και τις παραδόσεις προϊόντων.

Keywords
Αναζητήσεις
κλεινει σιδενορ στομανα
Τυχαία Θέματα