Wall Street: Απώλειες 7% για τον S&P 500 ενεργοποιούν τους «κόφτες» του NYSE – Τι μπορεί να συμβεί εντός της ημέρας αν συνεχιστεί το sell-off

16:00 9/3/2020 - Πηγή: Mononews

Την ενεργοποίηση των ορίων διαπραγμάτευσης που άρχισαν να εφαρμόζονται μετά το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) πυροδότησε η μαζική τάση φυγής από τις αμερικανικές μετοχές.

Ο πρώτος «κόφτης», παύσης της διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά, ενεργοποιήθηκε όταν ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε με το άνοιγμα κατά 7% στις 2.764,21 μονάδες, ώρα 9:34 π.μ. στη Νέα Υόρκη (15:34 ώρα Ελλάδος). Ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε ο κόφτης

από τον Δεκέμβριο του 2008, από την εποχή δηλαδή που η αγορά ήταν βυθισμένη στην οικονομική κρίση.

Η πτωτική τάση ήταν εμφανής ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν τα futures έκαναν βουτιά 4,89%, ενεργοποιώντας κανονισμούς για τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς που περιορίζουν τις ζημίες για τα συγκεκριμένα συμβόλαια πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Όταν ξεκινήσουν ξανά οι συναλλαγές (σ.σ. ήδη ξεκίνησαν), θα υπάρξει ξανά 15λεπτη παύση αν οι απώλειες φτάσουν στο 13%, πτώση που θα οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 στις 2.585,96 μονάδες.

Αν η πτώση της αγοράς φτάσει το 20%, ή στις 2.377,9 μονάδες, οι αγορές θα κλείσουν για την ημέρα.

Για τα τελευταία 35 λεπτά διαπραγμάτευσης ισχύει μόνον ο κανόνας του 20%.

Σημειώνεται ότι οι traders δεν έχουν δει ποτέ να ενεργοποιούνται οι «κόφτες» του 13% ή του 20%.

Αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 10:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), μετά το άνοιγμα ξανά της διαδικασίας, ο Dow Jones κινείται στις 24.408,80 μονάδες με απώλειες  -1.455,98 μονάδων (-5,63%), με τις 30 μετοχές που τον αποτελούν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Νωρίτερα ο δείκτης υποχωρούσε έως και 2.100 μονάδες.  Ο S&P 500 κινείται στις  2,808.97 μονάδες με βουτιά 163,40 μονάδων ή -5,50% ενώ ο  Nasdaq στις 8.133,60 μονάδες, με απώλειες 442,02 μονάδων ή -5,15%. Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι πετρελαϊκές μετοχές, με την ExxonMobile να κινείται στο  -8,16% και την Chevron στο  -9,34%.

«Παρ’ όλο που ο κόσμος φοβάται ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, στην πραγματικότητα επιτρέπει στον κόσμο να κάνει ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσει το τι κάνει», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ματ Μάλι, υπεύθυνος στρατηγικής για τις μετοχές στην Miller Tabak & Co.

Την τελευταία φορά που ήχησε συναγερμός για τα futures ήταν στις 8 Νοεμβρίου του 2016, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε παράλληλη μείωση της τιμής του πετρελαίου και αύξηση της παραγωγής έσπειρε νέο πανικό στις αγορές που ήταν ήδη «στρεσαρισμένες» από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωναϊού, η οποία αναμένεται να επηρεάσει και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Μια απόφαση που προκάλεσε νέες αναταράξεις, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα συμπληρώνονται 11 χρόνια από το ξεκίνημα του μεγαλύτερου σε διάρκεια bull market στην ιστορία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η τιμή του αργού ετοιμαζόταν νωρίτερα να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση της σε μία και μόνο συνεδρίαση από το 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου. Κι αυτό γιατί η Σαουδική Αραβία, με τη διπλή αυτή κίνηση, η οποία αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην προσέλκυση νέων πελατών, απειλεί ουσιαστικά να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο την ώρα που η επιδημία του κορωναϊού πλήττει τη ζήτηση, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας σε όλο τον κόσμο!

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε να υποχωρεί έως και 30% νωρίτερα, αλλά στη συνέχεια το πετρέλαιο τύπου Brent περιόρισε την πτώση του στο -20% και στα 36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) κινείτο στο επίπεδο των 33 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Φάρος ελπίδας» χρυσός και ομόλογα

Σε μια προσπάθεια να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα κεφάλαιά τους, οι επενδυτές στρέφονται μαζικά σε παραδοσιακά επενδυτικά λιμάνια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε μάλιστα κάτω από το επίπεδο του 0,5%, σε χαμηλό ρεκόρ, δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακότερο ράλι που έχουν σημειώσει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια τα αμερικανικά ομόλογα. Αντιστοίχως, ο 30ετής αμερικανικός τίτλος είδε την απόδοσή του να πέφτει κάτω από το 1%, συμπαρασύροντας κάτω από το επίπεδο αυτό, για πρώτη φορά ιστορικά, ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων.

Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας, η οποία πριν από μόλις 18 μέρες ήταν στο 1,5%, να συναντηθεί σύντομα σε αρνητικό έδαφος με τα κρατικά ομόλογα Ευρώπης και Ιαπωνίας.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός μετά από μία συνεδρίαση με διακυμάνσεις στην Ασία, καθώς η αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, η εξάπλωση του κορωναϊού, η βουτιά των μετοχών και οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ώθησαν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή του μετάλλου βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σκαρφαλώσει ποτέ από το 2012 και μετά, πριν χάσει μέρος από τα κέρδη της, καθώς το brent κατέρρευσε, τα futures του δείκτη S&P βυθίστηκαν και η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά. Οι επενδυτές έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους σε funds που τοποθετούνται σε ETF χρυσού, καθώς ο κορωναϊός πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι πριν ακόμη από την αναταραχή της Δευτέρας, η Goldman Sachs χαρακτήρισε τον χρυσό ύστατη λύση και προέβλεψε ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει στα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά. H UBS, από την πλευρά της, επισήμανε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει το ράλι προς αυτά τα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

Η αγορά προοικονομεί παγκόσμια ύφεση

«Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία προεξόφλησης μιας παγκόσμιας ύφεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά στους FT, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο George Saravelos, υπεύθυνος στρατηγικής στην Deutsche Bank.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Moody’s προχώρησε και αυτός σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, επισημαίνοντας ότι ο κορωναϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5%, έναντι 1,2% και 1,7% αντίστοιχα.

Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που κάνει ο οίκος στο βασικό σενάριό του είναι ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, ο πιο ζεστός καιρός στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιτρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη του κορωναϊού, ο οίκος Moody’s έχει καταρτίσει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο αφορά ενδεχόμενο εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σενάριο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της G-20 συνολικά περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται και στην περίπτωση αυτή ανάκαμψή του για το 2021 – στο 2,7% για την G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωναϊού οδηγεί σε ταυτόχρονα σοκ προσφοράς και ζήτησης. Αναμένουμε τα σοκ αυτά να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο οίκος Moody’s. «Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι αβέβαιη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φόβος της μετάδοσης θα μειώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο χρόνο χρειασθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητά τους, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος», προσθέτει.

Keywords
nyse, nyse, deutsche bank, κραχ, νέα, ελλαδα, nasdaq, bloomberg, ματ, πετρελαιο, bull, market, west, texas, τραπεζες, funds, etf, λύση, ηπα, καιρος, καλοκαιρι, σοκ, προσφορες, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, οικονομικη κριση, χωρες, βημα, ηπα, ιταλια, οικονομια, ομολογα, ουγγια, ρυθμος, υφεση, ωρα, bloomberg, αγορα, αυξηση, ανοιξη, ασια, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, διαστημα, εδαφος, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, ιδια, υποθεση, ισχυει, κραχ, κινηση, λειτουργια, λύση, λογο, ματ, μειωση, νεα υορκη, νικη, ξεκινημα, οικος, ουσιαστικα, προβληματα, ρεκορ, σαουδικη αραβια, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σοκ, ταση, τιμη, τιτλος, φοβος, φορα, αγορες, bull, deutsche bank, etf, ιδιαιτερα, market, nasdaq, texas, funds
Τυχαία Θέματα