Wall Street: Ισχυρές απώλειες μετά το σήμα Πάουελ για ταχύτερο tapering

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της  Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, επιστρέφοντας στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.483,72 μονάδες με απώλειες -1,86%, ο S&P 500 στις 4.567 μονάδες με πτώση -1,90% ενώ ο Nasdaq στις 15.537,69 μονάδες υποχωρώντας κατά -1,55%. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε στο επίπεδο του 1,44%.

Από τις μετοχές του Dow Jones, μόνο η Apple

και η Merck έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με την πρώτη μάλιστα να σημειώνει άνοδο 3,16% καθώς οι ισχυρές ταμειακές της ροές την καθιστούν πιο ανθεκτική σε μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι American Express (-3,52%), Travelers (-3,58%) και Salesforce (-3,97%).

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά ήρθε από την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης όμικρον αλλά και την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο. Η αγορά δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα από τα όσα ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ και το σήμα που έδωσε για ταχύτερη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη FED.

Ειδικότερα, ο CEO της Moderna προειδοποίησε μιλώντας στους Financial Times πως θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορέσουν να κατασκευάσουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα. Παρατήρησε δε πως με όσους επιστήμονες έχει μιλήσει γύρω από την νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της.  Η μετοχή της Moderna έκλεισε στο -4,36%.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο στην οικονομία που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον έκανε και ο Τζερόμ Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να μιλάει για «προσωρινό πληθωρισμό» στις ΗΠΑ, όπως επαναλάμβανε εδώ και μήνες. Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πάουελ, δεδομένου ότι επί μήνες η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.

«Σε αυτό το στάδιο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες και, κατά την άποψή μου, είναι πρόσφορο να εξετάσουμε τον τερματισμό, λίγους μήνες νωρίτερα (απ’ ότι προβλεπόταν), της μείωσης της αγοράς ομολόγων» που είχε ήδη ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Με το ρυθμό μείωσης που προβλεπόταν τον Νοέμβριο, η αγορά ομολόγων θα τερματιζόταν στα τέλη Ιουνίου 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του εργαλείου που χρησιμοποιεί συνήθως η Fed για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο Τζερόμ Πάουελ είπε επίσης ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 15 και 15 Δεκεμβρίου «θα έχουμε περισσότερα δεδομένα και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη νέα παραλλαγή» του κορονοϊού, την Όμικρον. Η εμφάνιση της παραλλαγής αυτής ενδέχεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει την αγορά εργασίας, περιπλέκοντας το έργο της Fed. «Για την ώρα, είναι ένας κίνδυνος, δεν έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις μας», επισήμανε.

Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε με προβληματισμό τον δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης  να υποχωρεί στις 109,5 μονάδες από 111,6 μονάδες τον Οκτώβριο,  σε χαμηλό 9 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 110 μονάδες.

Από την άλλη, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19,5% τον Σεπτέμβριο, μετά από ετήσια άνοδο 19,8% τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα