Xerox: Η εξ’ αποστάσεως εργασία σε αβέβαιους καιρούς
Οι περισσότεροι εργοδότες αναγκάστηκαν να αλλάξουν απότομα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, με την πλειονότητα των υπαλλήλων να εργάζονται πλέον από το σπίτι, μία μετάβαση που έφερε νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις.
Για τους μάνατζερ των οποίων η ομάδα μετακινήθηκε ξαφνικά από το περιβάλλον του γραφείου στην εξ αποστάσεως εργασία, το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: πώς θα διατηρηθεί η συνοχή της ομάδας, η παραγωγικότητα αλλά και το ηθικό της, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όταν βρίσκεται διάσπαρτη έξω από το σύνηθες εργασιακό της περιβάλλον;
Οι συγκεκριμένες συνθήκες κάτω
H κατάλληλη Τεχνολογία ως μοχλός για τις επιχειρήσεις
Η τεχνολογία αποτελούσε ήδη την ραχοκοκαλιά του χώρου εργασίας σας, πόσο μάλλον τώρα που η ομάδα σας εργάζεται εξ αποστάσεως. Αποτελεί σημαντική αρμοδιότητα των μάνατζερ να αξιολογήσουν ποιο πληροφοριακό σύστημα θα είναι το πιο αποδοτικό για το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό τους και στη συνέχεια να διασφαλίσουν πως, όχι μόνο το έχουν και θα είναι διαθέσιμο για όλους, αλλά και ότι θα παραμένει και ασφαλές καθόλη τη διάρκεια της χρήσης του από το προσωπικό.
Ένα καλό πρώτο βήμα είναι η διεξαγωγή μίας έρευνας – μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαδικτυακής εφαρμογής (π.χ. μέσω της δωρεάν υπηρεσίας Google Forms) ώστε να φανεί τι εργαλεία έχουν ήδη στη διάθεσή τους και τι χρειάζεται να αλλάξει ή να βελτιωθεί. Βασικά τεχνικά ζητήματα για τα οποία πρέπει οι εργαζόμενοι να ερωτηθούν είναι η λειτουργικότητα των φορητών / επιτραπέζιων υπολογιστών τους, το κατά πόσον είναι αναβαθμισμένο το λογισμικό τους και πόσο γρήγορη η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο, ώστε να επιτρέπει την υποστήριξη κλήσεων ήχου και βίντεο.
Δεν είναι βεβαίως δυνατόν να καλυφθούν όλες οι τεχνολογικές ανάγκες ταυτόχρονα. «Οι τεχνολογικές ανάγκες θα προκύπτουν σε κύματα» τονίζει ο Daniel McGinn, συντάκτης του Harvard Business Review και συν-παρουσιαστής του podcast “Dear HBR”. «Μόλις αρχίσουν όλοι να επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω online εργαλείων, θα μπορείτε σταδιακά να εντοπίσετε τι άλλο χρειάζονται», για παράδειγμα νέες συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές και εκτυπωτές. Ως μάνατζερ, μην αφήσετε την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό σας. Είναι ένας τομέας στον οποίο μπορείτε και πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες.
Η τακτική και σωστή επικοινωνία με τους συναδέλφους
Μιλήστε με την ομάδα σας. Στη συνέχεια, μιλήστε τους ξανά. Η συχνή επικοινωνία, τώρα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της αποτελεσματικής ηγεσίας και των σωστών επικοινωνιακών τακτικών. Οι έρευνες δείχνουν ότι έως και το 50 τοις εκατό των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρερμηνεύονται και, σύμφωνα με τον Δρα Nick Morgan, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρίας Public Words και συγγραφέα του βιβλίου «Can you hear me?», πολλοί παραλήπτες ερμηνεύουν ακόμη και τα θετικά μηνύματα όπως π.χ. «καλή δουλειά», ως σαρκαστικά.
Η τηλεδιάσκεψη είναι μία προφανής λύση και ορισμένες εταιρείες ιδιαίτερα εξοικειωμένες με την τεχνολογία, στρέφονται ακόμη και σε πλατφόρμες παιχνιδιών και επαυξημένης πραγματικότητας για να ενισχύσουν την εμπειρία της σύνδεσης μεταξύ των χρηστών. Το να μπορείς να δεις το πρόσωπο που ανήκει στην φωνή που ακούς είναι κρίσιμο ζητούμενο, τονίζει ο Morgan. Η έρευνά του έδειξε ότι μόλις το 5% του συνόλου των επιχειρηματικών επικοινωνιών πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι και το υπόλοιπο 95% πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια της κλήσης, τόσο το καλύτερο: οι διευθυντές ομάδων είναι καλό να διατηρούν την διάρκεια των τηλεδιασκέψεων σε 30 με 45 λεπτά – μετά από αυτό το διάστημα η προσοχή όλων αρχίζει και εξασθενεί.
«Εάν έχετε μια πρωινή ομαδική συνάντηση, προγραμματίστε την εικονικά», λέει ο John Curtis, Διευθυντής μάρκετινγκ, Xerox Financial Services στην Αμερική. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για επικοινωνίες με επιχειρηματικούς εταίρους και πελάτες. Μην διστάζετε να τους προσεγγίζετε συχνά.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην ευημερία των εργαζομένων
Το Harvard Business Review δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τους αναγνώστες, σχετικά με το πώς η κατάσταση που βιώνουμε αυτήν την περίοδο θα μπορούσε να περιγραφεί και ως μία διαδικασία πένθους. Υπό το πρίσμα αυτό, τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να βρεθούν αντιμέτωπα με φαινόμενα όπως το υπερβολικό στρες και η υπερκόπωση στους υπαλλήλους. Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι, ενώ προφανώς και χρειάζεται να παραμένουν παραγωγικοί, θα έχουν την ευχέρεια να κάνουν διαλείμματα, να βρίσκουν χρόνο για άσκηση εφόσον το επιτρέπει η υγεία τους, να κλείσουν τον υπολογιστή τους στο τέλος της εργάσιμης ημέρας και φυσικά να ακολουθήσουν όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές των αρχών για τη διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής τους υγείας.
«Με την τηλεργασία, μπορεί κανείς εύκολα να πάθει υπερκόπωση», υπογραμμίζει ο Curtis.
Πράγματι, η άμεση και πάντα εφικτή πρόσβαση στη δουλειά με τη βοήθεια των smartphones και διαδικτυακών εφαρμογών όπως το Slack ή το Microsoft Teams, σημαίνει ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι – τόσο οι μάνατζερ όσο και οι υπάλληλοι – καταλήγουν να εργάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι θα έκαναν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας στο γραφείο, διατρέχοντας πλέον κίνδυνο να πάθουν ακόμη και υπερκόπωση.
Μια απλή τακτική για να αποφευχθεί αυτό είναι οι μάνατζερ και οι διευθυντές να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να διατηρούν έναν συγκεκριμένο χώρο στα σπίτια τους, μόνο για εργασία. «Εάν διατηρείτε έναν χώρο που είναι προορισμένος αποκλειστικά για την εργασία σας και μόλις βγείτε από αυτόν, ουσιαστικά απομακρύνεστε από οτιδήποτε σχετικό με αυτήν, αυτό μπορεί να είναι μία χρήσιμη πρακτική» αναφέρει ο McGinn.
Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn, οι ομάδες στο Facebook, το WhatsApp, εφαρμογές όπως το Slack ή το Discord, ακόμη και τα άμεσα μηνύματα του Instagram, προσφέρουν σε όλους τους μάνατζερ την ευκαιρία να ανακαλύψουν μία κοινότητα στελεχών με παρόμοια λογική και νοοτροπία για επαγγελματικά ζητήματα, ώστε να τους καθοδηγήσουν σωστά, ακούγοντάς τους και βοηθώντας τους να επιλύσουν κοινά προβλήματα που ανακύπτουν στην εργασία εξ αποστάσεως
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανικός Τύπος: Μπάιντεν, η "απόλυτη καταστροφή" του Ερντογάν;
- Πώς θα υπολογίσετε το φετινό δώρο Χριστουγέννων
- Έφτασε η ώρα για τη δημιουργία ενός Chief Health Officer;
- "Τρελό" ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Σε αρνητικά επίπεδα και η απόδοση του 5ετούς
- Ραγδαία μεταβολή του καιρού: Πού απαιτείται προσοχή – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
- ΟΑΕΔ: Κάρτα ανεργίας ακόμη και με εργασία δύο μηνών
- To e-shop των Jumbo βγήκε... νοκ αουτ
- Δεσμεύθηκε μία ακόμη θαλαμηγός του Κουτσολιούτσου
- ΥΠΑΙΘ-τηλεκπαίδευση: Δωρεάν η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου στην πλατφόρμα Webex
- Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή του εμβολίου της Moderna
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ραγδαία μεταβολή του καιρού: Πού απαιτείται προσοχή – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Profile: Ξεκινά και πάλι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
- Κορονοϊός: 22 νεκροί τις τελευταίες ώρες
- Κομισιόν: Θετική η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας-Ανοίγει o δρόμος για €767 εκατ. από το Eurogroup
- Xerox: Η εξ’ αποστάσεως εργασία σε αβέβαιους καιρούς
- Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Δήμο Αθηναίων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο
- «Παίζοντας με ένα βιβλίο»: Διαδικτυακό εργαστήρι για ενήλικες από το ΠΙΟΠ
- Η Lego σχεδιάζει ξανά τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών
- διαΝΕΟσις: Κλιματική αλλαγή και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας
- Τελευταία Νέα Mononews
- Xerox: Η εξ’ αποστάσεως εργασία σε αβέβαιους καιρούς
- Κορονοϊός: «Βουτιά» 68% στην επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων στο 10μηνο
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Δραματικές οι απώλειες τζίρου για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας – Πόσα έχασαν το γ΄ τρίμηνο
- Κομισιόν: Θετική η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας-Ανοίγει o δρόμος για €767 εκατ. από το Eurogroup
- Η Lego σχεδιάζει ξανά τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών
- Πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Δήμο Αθηναίων για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο
- Profile: Ξεκινά και πάλι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
- «Παίζοντας με ένα βιβλίο»: Διαδικτυακό εργαστήρι για ενήλικες από το ΠΙΟΠ
- Κορονοϊός: 22 νεκροί τις τελευταίες ώρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η ΠΑΕ ΑΕΛ απαγόρευσε τη χρήση του ονόματος και του σήματος στην ΑΕΛ FC Arena
- Κομισιόν: Προς εκταμίευση 767 εκατ. ευρω το Δεκέμβριο για την Ελλάδα
- Η πανδημία οδηγεί σε παγκόσμια μείωση πωλήσεων κατά 23% στα πολυτελή προϊόντα
- ΕΛΣΤΑΤ: Πώς κινήθηκε o τζίρος των επιχειρήσεων το γ' τρίμηνο
- Ουγγαρία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 8 Φεβρουαρίου αποφάσισε η κυβέρνηση
- Ισχυρό πλήγμα και στα πολυτελή προϊόντα επέφερε η πανδημία
- Λιβανός: Το 45%-50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία
- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι έξι κίνδυνοι - Πανδημία και ύφεση θα κρίνουν την πορεία της χώρας το 2021
- Κομισιόν: Oχι σε ad hoc παρεμβάσεις στις ΑΠΕ
- Τουρκία: Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να "πειθαρχήσουν αυστηρά" στα νέα μέτρα περιορισμού της επιδημίας